Mergi la conţinutul principal

«Rocreativ». Punct şi de la capăt

La câteva luni de la ieşirea din spaţiul public a fostului preşedinte CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, firma de turism pe care acesta a înfiinţat-o la finele anului 2013, SC Rocreativ Trade SRL a revenit în decorul scenei politico-administrative locale. Chiar dacă până în prezent societatea nu a avut niciun fel de activitate notabilă, subiectul încă pare să prezinte interes şi va fi reluat de mini-parlamentul judeţean, începând cu şedinţa ordinară din această lună. Contactat telefonic, ieri, de către redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, a subliniat că s-a interesat în legătură cu evoluţia societăţii, chiar din momentul în care a fost numit în funcţie. Potrivit acestuia, subiectul "Rocreativ" va fi reluat la şedinţa ordinară din 30 ianuarie, când se va încerca încredinţarea unui spaţiu societăţii, pentru a-şi putea demara activitatea. "Până acum am avut câteva runde de discuţii cu doamna director Reliana Bogdan, în aceste câteva zile de când am fost numit în funcţie. Pe 30 ianuarie vom vota proiectul «Rocreativ» în cadrul Consiliului Judeţean şi apoi vor începe să se deruleze toate programele care sunt în pregătire privind structura aceasta. Vom decide încredinţarea spaţiului către societate şi apoi se vor derula procedurile: licitaţii, proiecte în desfăşurare, turistice etc. Mergem pe acelaşi proiect", a declarat Viorel Mortu.

Dispariţia

"Rocreativ Trade" SRL a luat fiinţă în data de 22 noiembrie 2013 la iniţiativa lui Gheorghe Bunea Stancu, ca o societate comercială cu răspundere limitată, ce are ca asociat unic Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Brăila. "Rocreativ" a primit rolul de a gestiona şi exploata economic imobilele aflate în proprietatea judeţului. Trebuie precizat totuşi că proiectul de hotărâre a trecut atunci la limită de mini-parlamentul judeţean, cu 21 de voturi "pentru" şi şapte "împotrivă". Reprezentanţii PP-DD, PDL şi PC s-au opus la vremea respectivă acestei propuneri, explicând că nu văd cu ochi buni înfiinţarea unei societăţi "mamut" cu capital de stat, care să administreze active foarte mari cum sunt, de exemplu, hotelurile Tineret şi Sport sau Tabăra Blasova. Chiar dacă opoziţia a făcut nenumărate semnalări în privinţa societăţii, ideea a fost continuată de către şeful CJ Brăila. Mai mult, în decembrie 2013, consilierii au votat un capital social de 500.000 lei de la buget pentru "Rocreativ. De asemenea, după o încercare eşuată, în martie 2014 fostul consilier judeţean PDL Reliana Bogdan a fost aleasă prin vot secret de plenul CJ Brăila, ca administrator unic al societăţii. Luna următoare, au început discuţiile în privinţa predării către "Rocreativ" a fostului Birou de Turism pentru Tineret (BTT) SA de pe Calea Călăraşilor, pe post de sediu central. În luna mai a anului trecut, a fost aprobat bugetul şi organigrama SC Rocreativ Trade SRL. Suma totală alocată pentru 2014 către firma de turism a judeţului a fost de 190.177 lei, aceasta urmând să obţină venituri până la finalul anului estimate la 25.000 lei, din comisioanele cedate de turoperatorii cu care urma să se încheie contracte. Tot atunci, consilierii judeţeni au aprobat ca Reliana Bogdan - director executiv şi administrator unic al societăţii -, să aibă salariul brut de 3.500 lei. Aceştia au mai aprobat salariile pentru alte 5 posturi necesare agenţiei de turism, care însă au rămas vacante. Un post de director economic, două de agent de turism, un inspector comercial şi un îngrijitor.
Cu toate acestea, planurile CJ Brăila în privinţa SC Rocreativ Trade SRL au rămas în aşteptare, societatea intrând parcă sub pământ, după ce, în luna august, Gheorghe Bunea Stancu şi vicele PSD-ist Florin Mija au fost ridicaţi de procurorii DNA pentru fapte de corupţie. Pe acest fundal, în mini-parlamentul judeţean s-a instalat o stare de tensiune generată de conflictul dintre consilierii PSD şi cei ai PNL, astfel încât "Rocreativ" nu şi-a mai început activitatea.

Reliana Bogdan: "A fost o perioadă în care am funcţionat aşa, creând baza informatică"

Contactată telefonic, ieri, de către redactorii noştri, Reliana Bogdan a punctat că, în prezent, societatea pe care o administrează se află în curs de organizare. Aceasta a afirmat că în ciuda banilor alocaţi şi a planurilor făcute, nu s-a putut demara nicio acţiune concretă pe fundalul tensiunilor din CJ Brăila şi a faptului că "Rocreativ" nu a mai primit până la urmă niciun sediu. Deşi Gheorghe Bunea Stancu intenţiona să transforme hotelul Tineret în sediul agenţiei de turism, Reliana Bogdan ne-a precizat că spaţiul ce îi fusese oferit în cadrul clădirii era unul impropriu. Astfel, după cum spune aceasta, a fost nevoită să îşi continue activitatea într-un birou din Palatul Administrativ, axându-se pe schiţarea proiectului pentru viitor. "Societatea este în curs de organizare. Ne străduim acum, cu noua conducere a Consiliului Judeţean, să găsim formulele cele mai bune, să demarăm activitatea pentru ca societatea să funcţioneze. A fost o perioadă în care am funcţionat aşa, creând baza informatică. Adică ceea ce se întâmplă la începutul unei societăţi: înregistrare, contacte de tatonare cu furnizori, constructori etc. Sperăm să punem ceva în operă începând cu această primăvară.
Deocamdată la Hotel Tineret este un sediu impropriu, fără nicio condiţie de funcţionare şi atunci mi s-a alocat şi mie un birou în Consiliul Judeţean, unde, la un calculator, ca orice om de bun simţ mi-am văzut de treaba mea. Am solicitat oferte de la constructori, de la furnizori de echipamente, de la furnizori de produse turistice. Am căutat să îmi umplu timpul şi să îmi justific activitatea mea acolo. Am făcut întâmpinări către conducerea Consiliului Judeţean în toată perioada, pentru a demara activitatea. Urmează să se ia o hotărâre în acest sens, să vedem cu ce începem mai concret", a declarat Bogdan.

"Asta e durerea? Dacă am primit sau nu salariu?"

Întrebată dacă în toată această perioadă a primit salariul stabilit de către CJ Brăila, de 3.500 lei (brut), Reliana Bogdan a declarat că este absolut normal să fie remunerată, atât timp cât are un contract individual de muncă. Totodată, administratorul "Rocreativ" ne-a precizat că nu s-au mai făcut alte angajări în cadrul societăţii, deşi în urmă cu un an a fost aprobată organigrama. "Asta e durerea? Dacă am primit sau nu salariu? Din moment ce mi s-a încheiat un contract de muncă din luna iulie, e normal dacă mă duc opt ore la serviciu să primesc salariu, nu? Nu mai sunt alţi angajaţi, am avut grijă să îndeplinesc eu prin cumul de funcţii, neremunerat, toate atribuţiile altor salariaţi şi am făcut-o cu mijloacele mele proprii: cu mijloc auto, cu telefon propriu. Nu am băgat mâna prea adânc în bugetul Consiliului Judeţean", a declarat Bogdan. De asemenea, aceasta a mai subliniat că nu poate spune deocamdată câţi angajaţi va avea societatea şi că cel mai probabil se va stabili un nou stat de funcţii. "Ca să funcţioneze, în primul rând, societăţii trebuie să îi fie transmise de către Consiliul Judeţean nişte spaţii cu un anumit titlu. Atât timp cât nu s-au transmis, degeaba încercăm să găsim vinovaţi sau nerealizări. (...) Este adevărat, licitaţiile nu au mai avut loc, nu s-a mai întâmplat absolut nimic. Eu am început activitatea la 16 iulie 2014. A fost o perioadă de tatonări reciproce, aşa că abia în luna iulie mi s-a încheiat contractul de muncă. De atunci, sigur, că m-am preocupat să înaintez şefilor mei ierarhic superiori, propuneri. Am discutat cu dânşii tot timpul. Contactul a fost permanent, încercând să deblocăm situaţia şi să dăm drumul concret la dezvoltarea proiectului", a mai completat sursa citată.

Planul nr 1: reabilitarea Hotelului Tineret

Pe lângă promovarea judeţului Brăila ca destinaţie turistică, potrivit declaraţiei Relianei Bogdan, SC Rocreativ Trade SRL are ca principal proiect reabilitarea hotelului Tineret. "Hotelul Sport nu s-a pus în discuţie deocamdată. Prima idee a fost reabilitarea hotelului Tineret, crearea unor funcţiuni în interiorul acestuia. S-a pus problema înfiinţării unei structuri de primire turistică cu un grad de confort superior celui la care a funcţionat, adică hotel de două stele. Pentru a creşte gradul de atractivitate a destinaţiei ne gândim că se impune să îl clasificăm la trei stele. Sigur, trebuie o serie de îmbunătăţiri aduse corespunzător normelor de clasificare elaborate de Ministerul Turismului, pentru că nu îl putem face aşa după ureche", a afirmat Bogdan. Aceasta a explicat că atunci când vine vorba de reabilitarea unui hotel, lucrurile sunt extrem de complicate şi că există anumite obligaţii şi norme peste care nu se poate trece.
"Trebuie să legăm de hotel şi alimentaţia publică în mod corespunzător, un salon de mic dejun, un restaurant, ambele cu profil pescăresc, ţinând cont că Brăila nu are aşa ceva. Avem în plan nişte săli de conferinţe care sunt absolut necesare, pentru că sunt solicitate deşi în acest moment sunt deficitare. Eu mi-am structurat planul, din experienţa mea îndelungată şi din multele hoteluri pe care le-am vizitat. Datorită experienţei ştiu exact cum trebuie să arate şi ce trebuie făcut. Acum, rămâne să existe voinţa politică, ca să demarăm proiectul acesta în nişte condiţii" a conchis directorul "Rocreativ".

PDL a pierdut "lupta" cu "Rocreativ" în instanţă

În luna decembrie 2013, organizaţia judeţeană a PDL a depus la Tribunalul Brăila o cerere de suspendare a hotărârii CJ privind înfiinţarea "Rocreativ" SRL. La vremea respectivă, liderul democrat liberal, Alexandru Nazare îşi exprima dorinţa ca "justiţia să pună «STOP» tentativei frauduloase a administraţiei PSD de a dispune după bunul plac de averea judeţului". Potrivit portalului Tribunalului Brăila, cererea PDL a fost respinsă ca nefondată. Recursul formulat ulterior de democrat liberali a ajuns la Curtea de Apel Galaţi, însă şi acesta a fost respins ca nefondat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro