Mergi la conţinutul principal

«Repetenţii», o carte care dă şah la inteligenţă

O carte în care autorul jonglează cu timpul, cu istoria, cu viaţa, în care cuvintele spun alte lucruri decât cele cu care suntem obişnuiţi. Un roman despre Brăila privită din afara timpului, în care totul se amestecă, oameni şi întâmplări, încât abia spre final reuşeşti să desluşeşti câte ceva din ce a dorit autorul, Dan Moldoveanu, restul urmând să fie descifrat la o lectură ulterioară. Acestea sunt, pe scurt, concluziile celor doi critici care au prezentat marţi seara, în foaierul Teatrului "Maria Filotti", cel mai nou roman scris de actorul Dan Moldoveanu, "Repetenţii".
Prof. univ dr. Ioan S. Cârâc a precizat că romanul este unul absolut original, dar că se citeşte foarte greu, asemeni unui tratat ştiinţific. "Lipseşte naraţiunea, uneori lipseşte şi logica, însă din toate acestea se poate înţelege că problema cea mai importantă dezbătută este cea a timpului, dereglat de autor, care vrea să evidenţieze astfel relaţia psiho-fizică dintre om şi destinul lui. Nimic nu are sens, personajele nu se înţeleg unul pe altul, iar mediul nu respectă legile obişnuite ale spaţiului şi timpului. Recunoaştem lumea repetenţilor care păstrează încă un soi de optimism explicit. Aici este vorba de o revoluţie, dar nu una social-politică, ci a spiritului. Este revolta împotriva unui sistem tradiţional pentru a fi înlocuit cu un altul dominat de afectivitate şi iubire", a precizat prof. univ. dr. Ioan S. Cârâc.
La rândul său, prof. Viorel Mortu a apreciat că "Repetenţii" este o carte paradoxală, năzdrăvană, cum Brăila nu a mai avut până acum, care provoacă o experienţă literară la limită, făcută în cea mai bună condiţie intelectuală. "Este o carte barocă a Brăilei, un mare poem crepuscular despre cetăţile părăsite, prăbuşite, care aşteaptă să fie înghiţite de pământ, o carte care dă şah la inteligenţă. Mai este aici o foarte subtilă textualitate. Dan Moldoveanu este un cititor de mare rafinament, care a acumulat experienţă literară şi pe care acum o repune în circulaţie. Sunt multe referinţe la muzică, literatură, pictură, sculptură, care însumate dau o proză a unui spaţiu literar unic. Am mai remarcat o putere extraordinară de imaginare a contrafactualului pe care îl putem găsi la marii scriitori români. O nebunie de proză, un extrordinar exerciţiu epic. Ultimele 50 de pagini sunt uşor enigmatice. M-am străduit mult să le înţeleg, n-am reuşit. Evocă sublumi, perioade din istoria Brăilei. Este şi aici un cod de lectură pe care acum doar îl evoc, fără să pot spune că l-am înţeles", a explicat criticul Viorel Mortu. La final, autorul, Dan Moldoveanu, a invitat cititorii să răspundă provocării şi să parcurgă romanul apoi să-i spună ce părere au.
Evenimentul a fost organizat de Teatrul "Maria Filotti", iar cartea a apărut la editura "Junimea" din Iaşi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro