• poliţiştii atrag atenţia cu privire la apelul fals la numărul de urgenţă 12, care pune vieţi în pericol, sancţiunile fiind de mii de lei • poliţiştii desfăşoară acţiuni în cadrul unei campanii de prevenire a actelor de alertare abuzivă a autorităţilor • o femeie din localitatea Viziru care a reclamat o urgență, după care a închis telefonul mobil, a fost amendată cu 4.000 de lei
Apelul la 112 salvează vieţi, iar alertarea abuzivă este aspru sancţionată. Poliţiştii recomandă oamenilor să apeleze acest număr numai în caz de urgenţă. Chiar zilele trecute, o femeie din localitatea Viziru a sunat la 112, apoi a întrerupt apelul, însă poliţiştii au identificat-o şi i-au dat o amendă de 4.000 lei.
În perioada 15 iulie – 1 octombrie 2024, la nivel național se desfășoară campania de prevenire a actelor de alertare abuzivă a autorităților „Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil!” campanie inițiată de Poliția Română prin Istitutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității. „Scopul campaniei este acela de creștere a gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța utilizării responsabile a numărului de urgență 112 numai în situații de urgență reale. Apelurile false/abuzive prin SNUAU 112 sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare, cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor (atât cei direct afectați - minori, adulți aparținători, cât și populația generală, prin mediatizarea ridicată a cazurilor, de exemplu a cazurilor de alerte false cu dispozitive explozive). Printre consecințele apelării nejustificate a numărului unic 112, putem enumera faptul că o astfel de faptă poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol, prin aceea că, în timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor”, arată poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
O femeie a apelat fals 112, ca urmare a unei provocări lansate în mediul online
Poliţiştii informează că apelurile false la 112 se pedepsesc cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. În plus, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei ori cu muncă în folosul comunităţii de 100 până la 200 de ore. „În acest sens, vă aducem la cunoștință faptul că în noaptea de 11 septembrie, la ora 23:40, prin apelarea numărului de urgență unic 112, o femeie a reclamat o urgență după care a închis telefonul mobil. La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au fost demarate o serie de activități în vederea identificării apelantei și a locației, fiind vorba de o adresă din localitatea Viziru. Polițiștii angrenați au reușit să identifice persoana care a apelat fals SNUAU 112, ca urmare a unei provocări lansate în mediul online. Aceasta a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 4.000 de lei conform prevederilor OUG 34/2008”, au transmis poliţiştii.