* procurorii au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați, respectiv C. Ioniță și B. Bogdan, după cum se arată pe site-ul instanței, pentru înșelăciune prin metoda “Accidentul” și tâlhărie calificată * dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Brăila, inculpatul Ioniță fiind în stare de arest preventiv, celălalt fiind un deținut din penitenciar * înșelăciunile prin metoda “Accidentul” asupra a două bătrâne din localitățile Ulmu și Tufești s-au comis după un scenariu bine pus la punct: “medicul” apelant era un deținut din penitenciar și “asistentul” era cel care mergea să ia banii de la victime
Individul care a înșelat două bătrâne din Ulmu și Tufești prin metoda “Accidentul”, trimis în fața instanței! Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați, respectiv C. Ioniță și B. Bogdan, după cum se arată pe site-ul instanței, pentru înșelăciune prin metoda “accidentul” și tâlhărie calificată, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Brăila. Inculpatul Ioniță este în stare de arest preventiv, măsura fiind dispusă la începutul lunii martie și prelungită ulterior. Celălalt inculpat este un deținut din Penitenciarul Mărgineni, cel care apela victimele si se dădea “medic”, apoi le cerea bani bătrânelor după vestea falsului accident. Inculpatul Ioniță era “asistentul” care mergea să ia banii de la femeile înșelate.
Inculpații au invocat unele excepții în cauză, însă magistrații nu le-au dat câștig de cauză și au dispus începerea procesului. La ședința din 8 septembrie, judecătorii au constatat competența Judecătoriei Brăila pentru judecarea prezentei cauze, legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr. 328/P/2023 din 27 iunie al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, legalitatea administrării probelor și legalitatea efectuării actelor de urmărire penală. Se precizează faptul că acuzațiile îi privesc pe inculpații C. Ioniță, trimis în judecată pentru săvârșirea a două infracțiuni de înșelăciune, fapte prevăzute și pedepsite de art. 244 Cod penal și a unei infracțiuni de tâlhărie calificată, și inculpatul B. Bogdan, pentru săvârșirea a două infracțiuni de înșelăciune. “Dispune începerea judecății cauzei privind pe inculpatul C. Ioniță și B. Ianoș Bogdan. Dispune fixarea termenului de judecată, după rămânerea definitivă a prezentei încheieri”, au stabilit judecătorii.
În cauză nu s-a stabilit încă vreun termen de judecată.
Tot la data de 8 septembrie, la Judecătoria Brăila s-a constatat legalitatea și temeinicia măsurii arestării preventive luate față de inculpatul C. Ioniță și se menține starea de arest preventiv a acestuia pe o durată de 30 de zile. Inculpatul a formulat contestație împotriva măsurii, în speranța că va scăpa de arest, însă la instanța superioară s-a respins ca nefondată cererea acestuia.
Inșelăciunile prin metoda “Accidentul". Încasări de peste 25.000 de lei
În lunile februarie și martie, două bătrâne din Ulmu și Tufești au trecut prin momente de groază, după ce au fost anunțate telefonic despre accidente grave în care ar fi fost implicate și rănite grav rude apropiate. Disperarea le-a împins pe femei să dea importante sume de bani unui necunoscut, asta pentru a-i salva pe cei dragi, care ar fi avut nevoie de ajutor medical și operații peste hotare, după cum le-au anunțat infractorii.
Înșelăciunile prin metoda “Accidentul” asupra celor două bătrâne din localitățile menționate s-au comis după un scenariu bine pus la punct: “medicul” apelant era un deținut din penitenciar și “asistentul” era cel care mergea să ia banii de le victime. După intervenția oamenilor legii, planurile țeparilor au fost date peste cap, iar cel care era în libertate a ajuns și el în spatele gratiilor.
Astfel, la data de 6 martie, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați au solicitat Judecătoriei Brăila luarea măsurii arestării preventive față de un inculpat (n.r- un bărbat de 34 de ani, domiciliat fără forme legale în Brăila - C. Ioniță) pentru săvârșirea în concurs și în stare de recidivă, a infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, a două infracțiuni prin metoda “accidentul” și tâlhărie calificată.
Potrivit anchetatorilor, în seara zilei de 27 februarie, în jurul orei 23.00, complicele inculpatului (deținut în Penitenciarul Mărgineni) a apelat o femeie de 72 de ani, din localitatea Tufești. “Recomandându-se a fi doctor la Spitalul de Urgență Brăila, acesta i-a comunicat că fiul său a suferit un accident care i-a afectat coloana vertebrală, impunându-se de urgență transferul acestuia în Austria, pentru o intervenție chirurgicală. La scurt timp, la domiciliul persoanei vătămate s-a prezentat inculpatul, care a primit astfel suma de 15.500 lei, prin inducere în eroare”, au explicat procurorii PCA Galați.
În noaptea de 1/2 martie, în jurul orei 02.50, același complice al inculpatului (deținut în Penitenciarul Mărgineni) a apelat telefonic o bătrână de 82 de ani din comuna Ulmu, s-a recomandat a fi medic și i-a spus că o rudă apropiată a sa a suferit un accident rutier, fiind astfel necesară o sumă de bani pentru transferul victimei în străinătate. La domiciliul persoanei vătămate s-a prezentat «asistentul», care trebuia să ridice banii, însă persoana vătămată a ezitat să-i remită suma de 10.000 lei (pe care o avea disponibilă), dorind să noteze numărul de înmatriculare al autoturismului cu care «asistentul» a venit. În acel moment, inculpatul a acționat prompt și nu a stat prea mult pe gânduri, i-a smuls punga cu bani din mână, a îmbrâncit-o pe femeie și a trântit-o la pământ.
Mai departe, instanța va decide pedeapsa pentru cei doi inculpați.