Mergi la conţinutul principal

«Provincia Magna», un act de patriotism local

"Provincia Magna", un volum care dă o direcţie teoretică încercărilor locale de descoperire a identităţii locale, care rejudecă situaţii din literatură ce păreau închise, care oferă elemente esenţiale despre oameni de cultură brăileni, care pune într-o lumină nouă zona Brăilei. Acestea sunt câteva dintre aprecierile celor care au participat la lansarea cărţii profesorului Viorel Mortu, semnată cu pseudonimul Viorel Coman, la Muzeul Brăilei. Intervenţia scriitorului Vasile Datcu a evidenţiat faptul că aceasta este cea mai bună carte scrisă în România din ultimii 23 de ani, este o carte ce dă nume şi concreteţe unei stări de fapt, că Brăila este o placă turnantă între Est şi Vest, o carte care transformă sinceritatea într-un criteriu estetic. "Brăila a adunat aici toate naţiile şi le-a dat glas prin spiritul locului, iar Viorel Mortu evidenţiază acest spirit al locului şi arată cum sinceritatea ajunge valoare estetică la scriitorii acestui spaţiu. A doua trăsătură caracteristică evidenţiată arată că există un anumit raport între inimă şi spirit, din a cărui dinamică au apărut cele mai frumoase pagini din literatura zonei. Iar cele două trăsături sunt născătoare de cultură", a explicat Vasile Datcu. Directorul Muzeului Literaturii Române, prof. univ. dr. Lucian Chişu, a remarcat provocarea titlului, modul în care a fost organizată cartea, pe care a apreciat-o drept "un relief al înălţimilor". În alocuţiunea sa a mai adus în prim plan opţiunile autorului privind anumite personalităţi: Mihu Dragomir, Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Ilarie Voronca sau Perpessicius. "Această carte este un act de patriotism local, e un început foarte bun pentru o istorie a literaturii sau a spiritului brăilean", a spus criticul Lucian Chişu. Şi poetul Nicolae Grigore Mărăşanu a apreciat în mod deosebit calităţile eseurilor, considerând că acestea demonstrează drumul către fiinţă al brăilenilor. "De unde acest miracol brăilean? «Provincia Magna» dă răspuns acestei probleme. Viorel Mortu s-a încăpăţânat să caute izvorul acestei energii. Susţine că nu în multiculturalism stă acest izvor, ci în cucerirea Bărăganului de către mocanii munteni. Din simbioza dintre statornicia şi verticalitatea muntelui şi Bărăgan, ce a durat 100 de ani, s-a născut miracolul de la Dunărea de Jos", arată poetul Nicolae Grigore Mărăşanu. Poetul a mai remarcat stilul scrierii, ritmul interior ca de ciocan de galeră, acurateţea, limba frumoasă, neaoşismele din Bărăgan, care plesnesc ca şarpele din coadă. Scriitorul Constantin Gherghinoiu a observat că volumul dă o direcţie teoretică eforturilor de descoperire a identităţii locale şi apreciază faptul că Viorel Mortu a reafirmat valoarea Brăilei în literatură, redeschizând cazuri ce păreau definitiv închise: Panait Istrati, Mihail Sebastian sau Fănuş Neagu. Despre volum a mai vorbit şi scriitorul gălăţean Corneliu Antoniu la întâlnirea moderată de conf. univ. dr. Zamfir Bălan, directorul adjunct al Muzeului Brăilei.
La finalul evenimentului, autorul, prof. Viorel Mortu, a mărturisit că eseurile au fost scrise în ultimul an, cu o foarte mare plăcere, pornind de la faptul că Brăila, ca spaţiu literar, este atipică, pentru că este singura cu deschidere către zona balcanică, iar această vocaţie nu a fost explorată. "Cât am scris eseurile am avut sentimentul că strigam Brăila pe numele ei adânc, într-un moment în care am impresia că oraşul îşi pierde identitatea. Poate se întâmplă din cauza globalizării, dar este de necontestat că Brăila, cu formele ei unice, se pierde în vulgarizare, iar cartea mea se vrea o trezire a Brăilei vechi spre un tip de realitate culturală", a concluzionat prof. dr. Viorel Mortu.
Cartea este o colecţie de eseuri publicate timp de un an, pe site-ul cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei". Volumul a apărut la editura "Istros" a Muzeului Brăilei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro