Fostul arhitect şef al Brăilei, Marian Ion, actual candidat independent la funcţia de primar al Brăilei, crede că poate schimba fundamental felul în care este percepută Brăila de către turişti şi investitori străini, dar şi de către cetăţenii brăileni, dacă Primăria va acorda mai multă atenţie manifestărilor publice şi evenimentelor în spaţiul public.
„Una dintre dorinţele mele a fost aceea de a crea la Brăila un Festival Internaţional al Bucătăriei Dunărene, la care să fie invitaţi bucătari şi chef-i din toate ţările prin care trece Dunărea, din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina şi, desigur, din toate oraşele României pe lângă care trece Dunărea. Acum, pentru că suntem primul oraş din ţară prin care trece Dunărea înainte de a ajunge la Sulina cred că acest Festival este chiar mai oportun.
Ştiaţi, spre exemplu, că rareori găseşti un bucătar priceput să gătească scoicile de Dunăre? Dar faptul că Brăila are o tradiţie culinară foarte heterogenă, graţie amestecului de etnii care au locuit aici din cele mai vechi timpuri? Secrete culinare, gusturi şi arome de peşte şi preparate dunărene, manifestări culinare, bere şi vin (să nu uităm că şi noi am avut o fabrică de bere celebră)... Un astfel de festival ar deschide nenumărate oportunităţi întreprinzătorilor locali de toate felurile şi ar aduce numeroşi turişti în oraş.
Există deja, din câte ştiu, o planificare făcută în urmă cu câţiva ani, cu o bază de date a celor mai pricepuţi bucătari în acest domeniu: totul este să revigorăm ideea şi sunt convins că cetăţenii s-ar bucura foarte mult, iar Brăila ar profita pe toate planurile de un astfel de Festival al Bucătăriei Internaţionale Dunărene... care ar aduce chiar şi Galaţiul la noi în vizită!
Primăria va încuraja organizatorii de evenimente privaţi să iniţieze şi să susţină astfel de evenimente. Autorităţile vor fi partenere, vor asigura spaţiile şi tot sprijinul logistic, dar în ce priveşte finanţele vor lăsa antreprenorii să îşi facă treaba. Cred că pentru ei acesta va fi un stimulent, o măsură generatoare de multe idei bune, de evenimente pe faleză, în Grădina Mare, la sala Polivalentă, în Centrul Vechi.
Eu văd acest lucru ca pe un act avantajos atât pentru primărie, cât şi pentru antreprenorii locali. De ce să nu îi ajutăm pe aceşti antreprenori să îşi dezvolte afacerile şi să vină cu idei bune, pentru a anima spaţiul public şi pentru a-l face mai atractiv?"
Nu în ultimul rând, la acest festival, dar şi la altele, vor fi încurajaţi şi micii producători locali de produse alimentare. Astfel, orice persoană care cultivă legume, plante sau care manufacturează produse naturale va putea expune şi vinde la aceste târguri. Totodată, micii întreprinzători din satele învecinate vor putea aduce produse ecologice şi proaspete la un astfel de festival.