- Credeţi în viitorul politic al UNPR? Argumentaţi.
- Dacă nu aş fi crezut, probabil că astăzi nu mai eram aici şi nu candidam din partea UNPR. De ce cred în viitorul UNPR? Pentru că UNPR a fost întotdeauna un partid care a luptat pentru interesul oamenilor, un partid care a reprezentat un factor de stabilitate pentru România în ultimii ani. Niciodată nu a fugit de responsabilităţi, ci dimpotrivă a depus toate eforturile pentru a se ţine de cuvânt. Cred în UNPR pentru că avem o echipă puternică, avem o echipă tânără care vine cu o viziune clară pentru dezvoltarea României. Am convingerea că oamenii care sunt în UNPR, oameni serioşi, patrioţi şi profesionişti vor atrage voturile oamenilor, pentru că românii înţeleg că e nevoie de un partid de stânga modern care să apere în acelaşi timp valorile naţionale, istoria naţională, cultura română, familia tradiţională şi specificul românesc. Nu suntem nici un partid euro-entuziast şi nici euro-sceptic. Ne considerăm euro-realişti, adică înţelegem să luăm ce este mai bun de la Uniunea Europeană, însă în acelaşi timp ne dorim şi să păstrăm specificul naţional. Cred că în România este nevoie de o astfel de viziune.
- Aţi intrat târziu în cursa pentru primăria Brăilei. De ce?
- Nu cred că este foarte important momentul în care am intrat în această bătălie electorală. În UNPR am făcut mai multe analize, mai multe măsurători, în aşa fel încât să găsim cea mai bună soluţie. Am preferat să fim siguri că facem cea mai bună alegere şi că nu aruncăm în luptă un candidat doar de dragul de a avea pe cineva. Totuşi, trebuie să recunosc, nu aş fi intrat în cursă dacă oamenii din Brăila cu care m-am văzut în ultimele luni, nu mi-ar fi cerut acest lucru.
- Asaltul PSD şi PNL v-a lăsat fără membri importanţi din organizaţiile din judeţ? Dacă da, cum i-aţi înlocuit?
- E adevărat, unii oameni au plecat, însă, paradoxal, acest lucru ne-a întărit, pentru că echipa rămasă este mai omogenă, şi deci mai puternică. Când vă spun aceste lucruri am în minte entuziasmul colegilor mei de la Bucureşti, dar şi al colegilor de la Brăila. Sunt oameni oneşti, care nu vor nimic pentru ei, însă care se luptă pentru ideile noastre. Vă spun sincer, prefer oricând ca la Brăila să fie 100 de oameni dedicaţi valorilor partidului şi care nu vor nimic pentru ei, decât sute de oameni la uşă, care abia aşteaptă să câştige partidul ceva, pentru a primi şi ei ceva, aşa cum se întâmplă la alte partide. Pe de altă parte, haideţi să nu vorbim doar de plecări. În ultimele luni, numeroşi oameni curaţi şi de bună-credinţă ni s-au alăturat, pentru că au înţeles că noi suntem alternativa reală la vechile administraţii PSD şi PNL. Cred sincer că UNPR va demonstra în aceste alegeri forţa de care dispune şi cred că aceia care au ales să fugă în altă parte vor regreta pasul făcut, chiar dacă au făcut-o în ideea că merg la un partid mai mare care poate teoretic să le ofere "ceva". Vedeţi, aici e de fapt diferenţa dintre oamenii care vin către noi şi oamenii care se duc la PSD sau la PNL. Cei care vin la noi ne spun doar atât "nu vrem nimic pentru noi, vrem doar să ridicăm Brăila, ne gândim la bunicii şi la copiii noştri". Ei, eu astfel de oameni vreau! Cu astfel de oameni îmi doresc să fac politică! Revenind la întrebarea dumneavoastră, pot să vă spun că suntem mulţumiţi că în locul celor plecaţi în unele localităţi din judeţ am adus oameni serioşi, oneşti, dedicaţi valorilor partidului şi valorilor naţionale. Faptul că am reuşit foarte repede să înlocuim în unele comune aproape în totalitate filialele noastre arată însă ceva ce pe noi ne bucură: românii ne consideră un partid serios, de viitor, un partid care le apără interesele. Şi ultimul lucru pe care îl vrem este să-i dezamăgim pe brăileni.
"Cred că oamenii s-au săturat de vechile administraţii PSD-PNL"
- Aveţi semnale că veţi câştiga primării de oraşe sau comune din judeţ?
- Avem candidaţi redutabili în fiecare localitate. Am intrat în această campanie pentru a câştiga peste tot unde avem candidaţi, altfel am fi stat liniştiţi acasă şi am fi aşteptat să treacă alegerile. Semnalele le vor da oamenii pe data de 5 iunie. Avem totuşi speranţa că vom scoate un scor bun, un scor care să confirme faptul că UNPR, încă de la apariţia sa, a acţionat ca un factor de stabilitate şi de echilibru în Parlament, şi ca o forţă reformatoare, atentă la nevoile oamenilor, în administraţia locală.
- Pe câţi consilieri municipali şi judeţeni mizaţi după alegerile locale din 5 iunie?
- Dacă ar fi după mine ar trebui să fie toţi, pentru că avem oameni capabili să le rezolve brăilenilor problemele. Vă spun sincer, sper să obţinem cel puţin acelaşi număr de consilieri pe care îl avem acum, pentru că asta înseamnă că vom fi a treia forţă politică din Brăila. Miza de fapt nu este să avem cât mai mulţi consilieri, matematica aceasta nu ne interesează. Miza noastră este să avem destui consilieri încât să putem forma majoritatea în cele două consilii, judeţean şi local, pentru a putea aplica ideile benefice pentru comunitate şi pentru oameni. De asta facem politică, să fim în slujba cetăţeanului, nu să ne numărăm consilieri. Din păcate, unele partide au uitat acest lucru.
- De ce v-ar vota brăilenii?
- Cred că oamenii s-au săturat de vechile administraţii PSD-PNL. Cred că vor nu doar un partid nou, aşa cum suntem noi, ci şi o altă viziune pentru Brăila. Ne place cum arată Brăila? Mie nu, dumnevoastră nu, brăilenilor nu. Atunci, vin şi vă întreb? De ce oamenii ar mai vota partidele pe care le-au votat până acum? De ce ar mai vota oamenii pe care i-au votat până acum, şi care i-au amăgit cu promisiuni şi i-au dezamăgit după ce au fost aleşi? Eu cred că oamenii se regăsesc în ceea ce reprezint eu. Sunt brăileancă get-beget, aici m-am născut, aici am copilărit, aici m-am format ca om şi aici mi-aş dori să crească şi copiii mei. Sunt, cred eu, un brăilean obişnuit: îmi iubesc familia, îmi iubesc oraşul, sunt credincioasă şi ataşată de istoria locului. De aceea, propun locuitorilor Brăilei un alt mod de a face politică, axat pe cetăţeni, pe dreptate şi corectitudine, pe proiecte în acord cu nevoile comunităţii, pe responsabilitate şi consecvenţă.
Le transmit brăilenilor să lase dezamăgirile şi să iasă la vot. Să analizeze bine candidaţii şi promisiunile lor, să îşi rupă zece minute pe 5 iunie, pentru că o fac pentru ei şi pentru oraşul lor. O schimbare în bine poate veni, dar numai dacă ne dorim cu adevărat acest lucru. Cât timp nu votezi, laşi pe altul să hotărască pentru tine! Îi invit deci pe oameni să vină la vot şi să ia în calcul că orice vot contează pentru viitorul Brăilei.
"Orice negociere am face acum ar fi o greşeală"
- V-aţi gândit la o alianţă post-electorală pentru formarea de majorităţi în CLM şi CJ?
- Este prea devreme să vorbim de alianţe. Cu siguranţă vom analiza acest aspect, dar în funcţie de poziţiile pe care o să le avem după alegerile din 5 iunie. Sunt localităţi în care, probabil, o să avem noi prima poziţie, în altele o să avem a doua, în altele o să avem a treia. În funcţie de acest lucru vom vedea. Ce le-am recomandat colegilor mei din judeţ este că cea mai bună negociere nu se face acum, ci trebuie să aşteptăm rezultatele, să vedem ce rezultate obţinem. Cu cât avem rezultate mai bune, cu atât avem cum să discutăm de pe o poziţie mai favorabilă. Cred că orice negociere am face acum ar fi o greşeală. Eu îi îndemn pe colegii mei, înainte de orice, nu să se gândească la negocieri, ci să se gândească la campanie şi la obţinerea unui număr cât mai mare de voturi. În orice caz, la baza oricăror negocieri vor sta principiile şi dorinţa de a face bine pentru oameni. Nu funcţiile sunt importante, ci dorinţa de a face bine pentru oameni.
- Ce calităţi ar trebui să aibă candidatul la preşedinţia CJ astfel încât UNPR să-l susţină?
- Dar de ce nu mă întrebaţi pe care dintre colegii mei le vom cere altor partide să-l susţină pentru şefia Consiliului Judeţean? Avem oameni cu experienţă, bine pregătiţi, gata să rezolve problemele brăilenilor. Însă, vorbind de profilul viitorului preşedinte al Consiliului Judeţean, aş spune că ar trebui să fie un om care să cunoască problemele brăilenilor, să fie un om onest, să fie legat de istoria şi tradiţia locului şi, extrem de important, să nu aibă probleme cu legea. Viitorul preşedinte trebuie să fie un om mânat de bune intenţii, care să respecte legea. Sunt foarte multe lucruri de făcut în judeţ, iar viitorul preşedinte al CJ trebuie să înţeleagă că timpul nu e de partea sa.