• premierul Sorin Grindeanu s-a aflat, vineri, într-o vizită de lucru la Brăila, ocazie cu care a vizitat alături de ministrul Economiei Mihai Tudose fabrica „Yazaki”, dar şi „Promex” • acesta a afirmat, ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă că societatea brăileană ar putea fi „un partener eligibil” în planul Guvernului de reindustrializare a României • tot cu această ocazie, prim-ministrul a afirmat că se fac paşi concreţi pentru realizarea podului peste Dunăre • atât acesta, cât şi vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul Agriculturii Petre Daea s-au întâlnit cu oficialii brăileni, dar şi cu agricultorii şi oamenii de afaceri locali
Agitaţie mare, vineri, la Brăila după ce prim-ministrul Sorin Grindeanu şi un grup de miniştri au decis să facă o vizită de lucru în judeţul nostru. Mai exact, Grindeanu a venit alături de viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrul Economiei, Mihai Tudose, şi secretarul de stat Adrian Gâdea pentru a participa la o întâlnire ce a avut loc, începând cu ora 9.00, în Sala Mare a Palatului Administrativ, cu performeri importanţi de pe scena administrativă şi economică din Brăila. Au participat parlamentarii PSD, primarii, viceprimarii din toate unităţile administrativ teritoriale, consilieri judeţeni şi municipali, şefi de instituţii deconcentrate, agricultori şi oameni de afaceri.
Interesant este că pe lângă întâlnirea cu aceştia, premierul României a făcut, cu această ocazie, şi o vizită de documentare la fabrica japoneză Yazaki, dar şi la cea brăileană, Promex. Ulterior, Sorin Grindeanu a susţinut o conferinţă de presă, unde a explicat că unul dintre motivele deplasării sale aici, l-a constituit faptul că SC Promex ar putea deveni „un partener eligibil” în planul pe care Guvernul PSD îl are pentru reindustrializarea României. De asemenea, tot la întâlnirea de vineri, premierul şi-a manifestat interesul faţă de proiectul podului peste Dunăre, dând asigurări în privinţa realizării obiectivului.
«Promex», invitat să se înscrie în Fondul Suveran de Investiţii
Potrivit premierului Sorin Grindeanu, judeţul nostru nu este singurul vizitat în ultima perioadă, deoarece Guvernul PSD face un soi de periplu prin ţară pentru a-şi prezenta programul pregătit pentru perioada imediat următoare, dar şi pentru a culege probleme care se cer rezolvate de la nivelul UAT-urilor.
Pe scurt, la Brăila acesta le-a vorbit primarilor, agricultorilor şi afaceriştilor prezenţi despre câteva dintre priorităţile sale (agricultura, Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2, atragerea de fonduri europene), precum şi despre cele 3 mari proiecte strategice: infrastructura, energia şi apărarea. La rândul său, vicepremierul Sevil Shhaideh a stat de vorbă cu primarii şi consilierii locali şi judeţeni în privinţa priorităţilor pentru accesarea PNDL2, dar şi detalii despre introducerea Codului Administrativ, în timp ce ministrul Agriculturii Daea a purtat o conversaţie separată cu agricultorii brăileni şi cei interesaţi la Palatul Agriculturii pe probleme specifice.
După cum am precizat, premierul Sorin Grindeanu a făcut o vizită, alături de ministrul Economiei Mihai Tudose la fabricile Yazaki şi Promex din Brăila, arătându-se extrem de încântat, în special în privinţa evoluţiei societăţii cu capital românesc.
„Am ţinut foarte mult să merg la o fabrică de tradiţie - nu doar pentru dumneavoastră, ci pentru România -, «Promex». Am vrut să văd care mai e stadiul, ce planuri de viitor au, cu ce putem să impulsionăm activitatea. Este o companie care a făcut cinste, nu doar dumneavoastră, ci ţării noastre, care face şi acum export foarte mult, care trebuie să fie impulsionată şi ajutată pentru a se dezvolta”, a declarat Grindeanu.
În acest context, premierul a vorbit despre realizarea Legii privind Investiţiile de interes public, precum şi cea de înfiinţare a Fondului Suveran de Investiţii, proiecte tocmai realizate de Ministerul Economiei.
„Vorbesc despre Legea pentru proiectele strategice. Iar şef de filă pe această lege a fost ministrul Economiei, Mihai Tudose. Lucrurile în primă formă au fost discutate în interior, urmează o perioadă în care vor mai fi dezbătute de specialişti, iar apoi, extrem de rapid această lege pe proiecte strategice o să fie supusă dezbaterii publice şi trimisă în Parlament. Pe tot circuitul pe care îl cunoaşteţi. Acesta este un lucru extrem de important. Şi al doilea lucru, care se leagă indirect, sau chiar direct, inclusiv de vizita pe care am avut-o la «Promex»: pot să vă spun că în acelaşi stadiu se află şi Legea de Constituire a Fondului Suveran de Investiţii. (...) De asemenea, urmează o perioadă de o săptămână, două de analize, în continuare avem discuţii cu specialişti, în afara comisiei interministeriale, astfel încât, legea cu anexele şi tot ceea ce ţine de acest lucru, să poată fi trimisă spre Parlament rapid. Dar spuneam că e o legătură indirectă, sau poate chiar directă cu «Promexul» pentru că noi, prin constituire, prin ceea ce vom face ca şi finalitate la Fondul Suveran de Investiţii. Deoarece una dintre priorităţi este, aşa cum ştiţi, şi aşa cum am spus tot timpul, procesul de reindustrializare a României. Iar «Promexul», din acest punct de vedere, este un partener eligibil în a se înscrie pe ceea ce înseamnă inclusiv acest fond de investiţii”, a mai completat prim-ministrul.
Tudose susţine că cele două legi importante sunt gata
La rândul său, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a ţinut să specifice că a obţinut deja avizul organismelor internaţionale pentru cele două mari proiecte legislative: Legea privind Investiţiile de Interes Public şi cea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii.
„Ambele sunt gata la nivel de draft final. Marea provocare a fost, pe de o parte, să obţinem suportul serviciului tehnic, dar şi suportul privind viitoarele aprobări de la organismele interanţionale. Vorbesc şi de FMI, de Comisia Europeană. Lucru care s-a întâmplat de curând. (...) Ambele proiecte sunt făcute complet, în sensul că există Legea de înfiinţare a Fondului Suveran, alături de actul constitutiv al acestei structuri, act care face parte integrată din lege. De asemenea, în ceea ce priveşte Legea privind Investiţiile de Interes General, alături de proiectul în sine, există şi normele de aplicare. Deci ele sunt gata. Pe anumite componente există două sau trei variante, însă încercăm simulări interministeriale. (...) Eu cred că într-o săptămână le finalizăm şi vom avea răspunsul la toate simulările pe care le facem. Vrem să fie o lege stabilă, să nu mai trebuiască modificată din an în an, o lege pe care să ne putem baza şi care să răspundă la necesităţile despre care vorbea şi domnul prim-ministru, privind marile investiţii de interes public din România”, a afirmat Tudose.
Grindeanu dă veşti bune şi în privinţa podului peste Dunăre
Premierul Sorin Grindeanu a vorbit, vineri, şi despre mega-investiţia pentru realizarea controversatului pod peste Dunăre. Acesta a recunoscut că este un subiect care a devenit extrem de greu de crezut, însă a ţinut să sublinieze că deja s-au făcut paşi serioşi către înfăptuirea lui, cu atât mai mult cu cât au fost identificate şi surse de finanţare. Mai bine de jumătate de miliard de euro, susţine Grindeanu că s-ar putea accesa prin programe europene pentru realizarea podului.
„Documentaţia, în acest moment, pentru pod, care e o investiţie - în paranteză fie spus: nu mică, de peste 500 milioane de euro, fonduri europene... care face parte şi din Master Planul pe infrastructură -, este trimisă către ANAP spre evaluare. În dimineaţa asta (n.r. - vineri) am vorbit cu domnul ministru al Transporturilor să văd care e stadiul. Optimismul este că undeva la jumătatea lunii mai se primeşte un acord de la ANAP, pesimismul este că va veni la finalul lunii mai. Apoi urmează procedurile inteministeriale şi tot ceea ce înseamnă aprobările respective. Imediat după, şi vreau să subliniez acest lucru, se va intra, dacă lucrurile sunt în regulă, pe procedura de Achiziţie, SEAP. Dar, ca să fiu clar vorbim de proiectare plus execuţie, împreună. Nu le facem separat. Comprimarea timpului este un lucru esenţial din punctul meu de vedere. Deci va fi o licitaţie comună: proiectare plus execuţie. Ne va ajuta şi această Lege a proiectelor strategice. Pentru că se referă la 3 domenii importante: infrastructură (şi e cazul dumneavoastră), energie şi apărare. Va duce la scurtarea termenelor, respectând toate criteriile, toate lucrurile care ţin de transparenţă, procedurile pe care noi le avem convenite cu Comisia Europeană. Deci toate aceste proceduri sunt agreate împreună cu Comisia Europeană, dar avem o marjă care va duce la scurtarea acestui timp pierdut din multe puncte de vedere. Cu mai mult timp pierdut în faza de preexecuţie decât în cea de execuţie a lucrării”, a afirmat Grindeanu.
Premierul susţine că nu poate anticipa dacă vor exista contestaţii sau nu.
În ceea ce priveşte faptul că în zona adiacentă construirii podului încă mai există proprietăţi private, ministrul Dezvoltării Sevil Shhaideh, a punctat că încă nu au putut demara negocierile pentru exproprieri.
„Ca să înceapă orice fel de discuţie legată de expropriere de interes public, trebuie să fie în primul rând adoptaţi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei. După ce intră în circuitul de avizare şi se adoptă de Guvern tot ceea ce înseamnă indicatori legat de acestă investiţie se fac şi procedurile de expropriere. Nu pot să vă spun în acest moment exact pe terenul cui sau unde ajunge. Vorbim totuşi de un pod de aproape 2 km, dar şi o infrastructură adiacentă de încă 20 km”, a declarat sursa citată.
Se coace şi o schimbare masivă în administraţie
Atât premierul Sorin Grindeanu, cât şi viceprim-ministrul Sevil Shhaideh au amintit, printre altele, de necesitatea adoptării Codului Administrativ în privinţa realizării unei reforme a administraţiei publice. Interesant este că Grindeanu, în contextul schimbărilor masive de prefecţi la nivel naţional, a făcut acest anunţ, având-o lângă el pe Mădălina Cochino, prefectul judeţului Brăila. Premierul a vorbit despre asimilarea statutului de demnitar în cazul prefecţilor.
„O să venim cu un Cod Administrativ, ceea ce este important pentru aleşii locali şi nu numai, pentru tot ceea ce înseamnă administraţie. O să dau un singur exemplu: eu cred că trebuie să ieşim din această ipocrizie care este legată - doamna prefect, asta e -, de ideea că «dom'le, avem un prefect care este înalt funcţionar public şi e greu să îl schimbăm». Este o ipocrizie! De fiecare dată când s-a schimbat câte un Guvern, s-au schimbati şi prefecţii. Ne minţim de 14 ani, indiferent de ce Guvern a fost la conducerea ţării. De aceea, mai ales că este reprezentantul Guvernului în teritoriu, e normal să facem asta. Prefectul va avea un post de demnitate publică, de secretar de stat, pe salariu de secretar de stat, astfel încât, schimbările să fie cât se poate de normale şi să ieşim din această ipocrizie. (...) Inclusiv şefii deconcentratelor sunt reprezentanţii ministerelor. Trebuie să aplice programul de guvernare în judeţ. Program care a fost votat de oameni şi care trebuie să fie votat în Parlament, Guvern şi care trebuie să fie pus în aplicare. Şi aici trebuie să găsim o soluţie în cel mai scurt timp”, a afirmat Grindeanu.
Chiriac a făcut apel şi pentru realizarea fabricii de conserve
În contextul în care ministrul Agriculturii Petre Daea a făcut un scurt comentariu legat de beneficiile pe care Guvernul Grindeanu încearcă să le ofere agricultorilor şi fermierilor (cea mai importantă fiind gratuitatea la apă), iar premierul a vorbit despre pod şi nu numai, şeful judeţului Francisk Chiriac, a profitat de ocazie pentru a veni la rândul său cu câteva deziderate.
„Pentru noi este foarte importantă construirea podului Brăila - Tulcea. Vă rugăm domnule premier să nu uitaţi că avem în Master Planul de Transport şi cele două drumuri exprese Brăila - Buzău şi Brăila - Focşani. E foarte important să legăm podul de cele două drumuri. De asemenea, mulţumim domnule ministru Daea pentru sistemul de irigaţii. Aş ruga în continuare - mai ales că ştiu că în programul de guvernare sunt cuprinse câteva investiţii economice -, să repornim fabrica de conserve de legume şi fructe de la Vădeni”, a afirmat Chiriac în cadrul întâlnirii.
Grindeanu a făcut o oprire şi la Biserica Greacă pentru o vizită la Izvorul Tămăduirii
Cu ocazie vizitei sale în Brăila şi a drumului către cele două puncte de interes economic (Yazaki şi Promex), premierul Sorin Grindeanu a făcut o oprire (deşi nu era programată) şi la Biserica Greacă „Buna Vestire” pentru a lua apă sfinţită de la Izvorul Tămădurii.
„Împreună cu domnul ministrul Tudose m-am oprit la Biserica Greacă pentru că astăzi este şi sărbătoare. Îmbinăm utilul cu plăcutul. Această biserică este prinsă şi se află în evaluare acum pe POR, pentru accesare de fonduri europene ca să fie reabilitată. Sunt optimist că va deveni un proiect eligibil astfel încât să poată beneficia de fonduri europene şi să putem să reabilităm acest simbol al Brăilei şi nu numai”, a declarat Grindeanu.
Ca o paranteză, trebuie precizat că la sosirea sa în Palatul Administrativ Brăila, prim-ministrul şi grupul de miniştri au fost întâmpinaţi de o mini-expoziţie cu temă folclorică, realizată chiar în holul de lângă sala mare a clădirii, unde a avut loc evenimentul.