Mergi la conţinutul principal

«PNL s-a opus ferm oricărei tentative de modificare a Codului Penal!»

O nouă lege cu dedicaţie s-a aflat, ieri, pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei juridice din Camera Deputaţilor. Aceasta viza modificarea Codului Penal, mai exact art. 301 - Conflictul de interese, prin care funcţionarii publici nu mai răspundeau penal pentru "nepotisme". Este cea de-a doua încercare de schimbare a acestui articol, prima fiind în "marţea neagră", 10 decembrie 2013.
Deputatul PNL Brăila Vasile Varga, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, se opune vehement acestei noi tentative de modificare a legii, alături de colegii săi de partid.
Precizăm că proiectul a fost iniţiat de cinci deputaţi: Ciprian Nica şi Victor Roman de la PSD, Marton Arpad-Francisc de la UDMR, deputatul minorităţilor ucrainene Ion Marocico şi Aurelian Ionescu de la PC-PLR, notează HotNews.
În prezent, art. 301 din Codul Penal sună cam aşa: "(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul sau pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. (2) Dispoziţiile alin.(1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative". Cei cinci iniţiatori doresc câteva modificări asupra acestui articol, adică înlocuirea sintagmei "Conflictul de interese" cu "Folosirea funcţiei pentru pentru favorizarea unor persoane" şi adăugarea unor situaţii la alin. 2, precum: "ocuparea de către o persoană a unei funcţii indiferent în ce modalitate şi sub ce formă se realizează aceasta" şi "exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea de către subalterni a drepturilor legale ale acestora". În traducere liberă, potrivit formei actuale a Codului Penal, funcţionarii publici care şi-au angajat rude sau prieteni riscă închisoarea. Dacă aceste transformări a conţinutului legii s-ar adopta şi aplica, funcţionarii publici nu vor mai putea fi traşi la răspundere de nimeni pentru actele de "nepotism".
Adoptarea modificărilor asupra Codului Penal ar putea duce la achitarea unor inculpaţi deja trimişi în judecată sau clasarea unor dosare aflate în instrumentare, în care sunt implicate persoane cu funcţii importante. Printre alţii, de noua lege s-ar bucura şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, potrivit unui comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) către HotNews. "Astfel, în anumite cazuri, s-ar putea pronunţa, pentru acest gen de fapte, achitarea unor inculpaţi deja trimişi în judecată sau clasarea unor dosare aflate în instrumentare, în care sunt implicate persoane cu funcţii importante. Spre exemplu, persoane care, la data faptelor, aveau următoarele funcţii: preşedintele CJ Constanţa, preşedintele CJ Brăila, preşedintele CJ Buzău, primarul mun. Constanţa (...). Precizăm că infracţiunea de conflict de interese face obiectul investigaţiilor aflate în competenţa DNA, atunci când este asociată cu o infracţiune de corupţie sau asimilată corupţiei. În acest moment sunt în lucru 99 de dosare având ca obiect aceste fapte", se arată în comunicatul DNA.

Deputatul Varga: "Între «marţea neagră» şi ceea ce a încercat să facă acum PSD este o asemănare izbitoare"

Deputatul PNL Vasile Varga respinge aceste modificări şi face un apel către premier şi, în acelaşi timp, preşedintele PSD, Victor Ponta să-şi convingă colegii de partid să retragă acest proiect. "Între «marţea neagră» şi ceea ce a încercat să facă acum PSD este o asemănare izbitoare. Ca şi atunci, atât eu cât şi colegii mei liberali, ne-am opus ferm oricărei tentative de a modifica, în Parlament, Codul Penal, de această dată fiind vorba despre modificări ce vizează dezincriminarea conflictului de interese. În esenţă, conflictul de interese este infracţiune în orice sistem penal modern şi apare atunci când un funcţionar public ia decizii prin care el personal, familia sau partenerii de afaceri au beneficii patrimoniale. Cu alte cuvinte, atunci când bugetul public e prejudiciat, iar legile sunt încălcate. În şedinţa Comisiei Juridice 9(de ieri - n.n) am solicitat încă de la început scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului respectiv, însă reprezentanţii PSD s-au opus. Ulterior, tot ei au venit cu propunerea de a amâna proiectul cu două săptămâni, propunere cu care noi nu am fost de acord. Votul majoritar al PSD a avut câştig de cauză. Sper că premierul Victor Ponta, care este şi preşedintele PSD, va avea curajul şi înţelepciunea să-şi convingă parlamentarii PSD să retragă proiectul. Punctul meu de vedere şi al PNL este acela că legile care şi-au dovedit eficacitatea în combaterea corupţiei trebuie apărate de Parlament şi nu mutilate de parlamentari, pentru interese personale sau de grup", ne-a declarat ieri Varga.
Prin "marţea neagră", deputatul PNL face referire la ziua de 10 decembrie 2013, când parlamentarii au votat două proiecte de lege pentru modificarea Codului Penal. Presa a numit acea zi "marţea neagră". Unul dintre aceste proiecte viza "superimunitatea" senatorilor şi deputaţilor, care nu ar mai fi putut fi anchetaţi de DNA, dacă s-ar fi aplicat modificările. Cea de-a doua modificare se referea la dezincriminarea conflictului de interese, prin care DNA nu mai putea ancheta un parlamentar care comitea infracţiuni de serviciu, exact ce s-a încercat şi ieri. La vremea respectivă, Curtea Constituţională nu a acceptat modificările.
Tot ieri, pe pagina sa de facebook, preşedintele Klaus Iohannis şi-a prezentat şi el punctul de vedere cu privire la acest nou atac la adresa justiţiei: "Nimeni nu poate să favorizeze membri ai propriei familii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice. În eventualitatea adoptării de către Legislativ a acestor modificări, ele vor fi retrimise Parlamentului sau voi sesiza Curtea Constituţională, în virtutea exercitării atribuţiilor mele constituţionale".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro