În continuare situaţia de la Complexul de porci Tichileşti se inflamează, drept dovadă, ieri după-amiază, câteva zeci de salariaţi ai unităţii au venit să protesteze în faţa Prefecturii, căreia îi cer sprijinul în rezolvarea problemei plăţii subvenţiei de la APIA. Oamenii au venit cu pancarte pe care au scris mai multe mesaje adresate autorităţilor locale, dar şi celor centrale: "Opriţi jaful făcut de APIA", "APIA Brăila, mai mortală decât ciuma şi pesta", "Nu distrugeţi locurile de muncă" sau "APIA ajută UE să distrugă zootehnia din România". La ora stabilită, adică la ora 15.00, protestatarii au venit pe platoul din faţa Prefecturii, ocupând spaţiul împrejmuit cu grilaje de către forţele de ordine. "Ce vedeţi aici sunt aproape toţi salariaţii societăţii, majoritatea cu domiciliul în Tichileşti şi în Gropeni. Mesajul pe care dorim să-l transmitem este cât de poate de clar: este inacceptabil ce se întâmplă unităţii noastre din cauza funcţionarilor de la APIA, care din pix ne-au adus în colaps. Nu se poate ca la livrări anuale de 6 milioane de kilograme de porci să fim sancţionaţi drastic pentru o abatere de 13 kg. Sperăm că va fi soluţionată cât mai repede şi în favoarea unităţii contestaţia depusă de noi la APIA Central, astfel încât să putem încasa banii de subvenţie care ni se cuvin şi să putem cumpăra mâncare pentru animale. Deja din cauza regimului de hrană restrictiv, o parte din porci sunt taraţi şi în maxim 2 săptămâni o să moară ori vor ajunge să se mănânce între ei. Dacă nu se rezolvă repede problema, ne gândim ca data viitoare când vom protesta să aducem porcii aici, la Prefectură şi la APIA, să aibă grijă de ei, să le dea de mâncare. Nu înţelegem de ce atâta înverşunare în a distruge această fermă, de unde această răzbunare împotriva familiei Caruz", ne-a declarat Marcel Gârbă, şeful Complexului de porci de la Tichileşti, o afacere aparţinând omului de afaceri Gheorghe Caruz. Întrebat dacă această criză ameninţă şi plata salariilor către angajaţi, sursa citată a spus că la acest moment unitatea este la zi cu plata salariilor: "doar ce s-a plătit lichidarea lunii ianuarie şi bonurile de masă. Cum nu avem bani pentru mâncarea porcilor, cu siguranţă nu vor fi bani nici pentru salarii", a mai spus Gârbă.
La circa jumătate de oră de la începerea pichetării, o delegaţie din partea protestatarilor a fost invitată la discuţii de către prefectul judeţului, Nicu Olteanu. "Am primit comisia celor care au făcut mitingul şi am discutat cu oamenii. Una dintre concluzii este că, până la urmă, sunt nişte reguli pe care ei nu le-au respectat. Eu o să transmit situaţia lor la Ministerul Agriculturii", ne-a comunicat ieri după-amiază reprezentantul judeţului în teritoriu.
De menţionat că ferma de la Tichileşti a depus o contestaţie la APIA Central privind sancţionarea unităţii brăilene, pe de o parte, prin blocarea plăţii a 5 milioane lei - avansul pe 2016 şi restul de plată pe 2015, iar pe de altă parte, obligarea returnării sumelor încasate cu titlu de subvenţie pe anii trecuţi, aproximativ 13 milioane lei. În apărarea sa, societatea brăileană a explicat că diferenţele în plus constatate la transportul porcilor către cumpărători poate fi pus pe seama marjelor de eroare ale aparatelor de măsură, la ieşirea din fermă. De altfel, în susţinerea acestui punct de vedere, compania a ataşat la contestaţie manualul şi specificaţiile tehnice ale aparatelor de măsurare. Dacă ar fi luate în considerare aceste marje de eroare, spun surse apropiate APIA, depăşile înregistrate la Complexul de porci Tichileşti ar fi practic anulate.
Până la o soluţionare a contestaţiei, însă, rămâne de rezolvat problema stringentă a asigurării hranei celor 41.000 capete porcine din fermă. De precizat că Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila a anunţat că, zilele următoare, va face verificări în teren, la companie, pentru a stabili cum stau lucrurile. "În perioada imediat următoare vom face o verificare la faţa locului pentru a ne convige că sunt asigurate condiţiile de bunăstare a animalelor - hrana, adăpare, condiţiile de microclimat obligatorii. Nu putem lăsa animalele să sufere. Vom urmări situaţia şi vom lua măsurile care se impun", ne-a transmis Niţă Caragaţă, directorul executiv adjunct al DSVSA Brăila.
Reamintim că ferma de creştere a porcilor de la Tichileşti, aparţinând familiei omului de afaceri Gheorghe Caruz, este în colaps după ce unitatea a fost notificată de către APIA că ar urma să i se ceară înapoi vreo 13 milioane de lei, banii de subvenţie pentru bunăstarea porcinelor, pe ultimii 3 ani, plus că i s-a blocat plata altor 5 milioane de lei, restul de plată la aceeaşi subvenţie aferent lui 2015 şi avansul pe 2016. În acest context, conducerea complexului spune că pur şi simplu şi-a epuizat stocul de hrană pentru efectivul de animale din fermă. Iar cum alţi bani nu mai sunt, de ieri, 15 februarie, ferma nu mai are oficial ce să le dea de mâncare animalelor.
De cealaltă parte, conducerea APIA Brăila continuă să respingă orice acuzaţie privind o tentativă de răzbunare în relaţia cu SC "Complexul de creştere a porcilor" SRL Tichileşti. Directorul executiv al APIA Brăila, Daniela Militaru, a subliniat că nu se pot acorda banii de subvenţie dacă nu sunt respectate prevederile legale şi că imediat ce se lămuresc lucrurile cu diferenţele în plus constatate la câteva transporturi de animale de la ferma brăileană, situaţia va fi deblocată.