Aplicaţia "Nicuşor de la Brăila" pentru smartphone, care de câteva săptămâni face furori printre utilizatorii pasionaţi de jocuri, aparţine unor elevi ai Liceului Teoretic "Nicolae Iorga". Adrian Dancă şi Marcel Hornu, ambii în clasa a XI-a, au lansat la începutul lunii un joc pentru telefoanele cu sistem de operare Android, dar nu s-au aşteptat niciodată la succesul răsunător pe care îl are în prezent aplicaţia. Deşi studiază informatică intensiv, aceştia spun că au învăţat singuri să creeze un astfel de joc, documentându-se pe internet.
Celebra aplicaţie "Flappy Bird" a fost punctul de plecare pentru cei doi adolescenţi. Au înlocuit pasărea, caracterul jocului, cu capul lui Nicuşor de la Brăila, un om al străzii devenit cunoscut la nivel naţional, după ce a servit ca subiect de pamflet pentru câteva emisiuni de divertisment. "A fost ceva spontan. Apăruse «Flappy Bird» şi toţi colegii mei se jucau. Le-am zis că pot să fac şi eu un joc asemănător. Nu m-a crezut nimeni. Am ajuns acasă, am căutat tutoriale pe internet, m-am documentat mult. Colegul meu, care e foarte bun în utilizarea programului Photoshop, m-a ajutat. Aşa a luat naştere. Eu am început nebunia, iar pe el l-am rugat să mă ajute", ne-a povestit Adrian Dancă.
Şi ca utilizatorii să-şi dea seama că Nicuşor "zboară" deasupra Brăilei, elevii au adăugat şi câteva simboluri ale municipiului, printre care şi Ceasul din zona centrală. Tot ce trebuie să facă omul străzii e să treacă cu bine printre tuburi şi să strângă cât mai multe puncte. De asemenea, jocul e însoţit şi de replici cum ar fi: "Joacă pretenaş!".
"Am început cu o aplicaţie prototip, am pus-o pe un site de socializare, iar toată lumea mi-a spus «Pune-o în market». Am pus-o în market, am plătit o taxă de înscriere de 25 de dolari. Astăzi vrem să-i facem un update, să-i punem corp de pasăre şi să-şi mişte urechile. Pe 1 martie a început proiectul şi pe 6 martie a fost în market. E gratuită aplicaţia. E doar pentru Android, pe Google Play. Am dori s-o punem şi pe AppStore, este gata varianta, dar nu avem banii necesari. Ne trebuie 100 de dolari, taxa de înscriere. Ne-am propus să cumpărăm domeniu şi să ne facem un site", ne-a spus Adrian.
Aplicaţia e deja în top şi are peste 18.000 de utilizatori. "A «rupt» topul, ne putem lăuda cu treaba asta. E pe locul 4 în topul articolelor noi gratuite. Nu ne-am aşteptat ca în două săptămâni să ajungă aşa sus, e un succes. Acum două zile aveam 18.000 de utilizatori, acum nu mai ştim, că s-a blocat statistica", a adăugat şi Marcel Hornea.
Pe viitor, cei doi adolescenţi promit să creeze şi alte jocuri pentru smartphone. E posibil ca în cel mai scurt timp să avem pe telefoane un "Talking Nicuşor" sau pe Titiu, un alt om al străzii, alergând prin tunel. "Vrem să facem o aplicaţie 3D, gen Temple Run, alergi printr-un tunel. Nu ştim încă ce caracter vom pune, probabil tot un personaj mediatizat", ne-au destăinuit Adrian şi Marcel din planurile lor de viitor.
Elevii vor să-şi continue studiile la Bucureşti, la Facultatea de Cibernetică sau la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.