«Muţii» Brăilei din Parlamentul României | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Muţii» Brăilei din Parlamentul României

Deşi poate părea uimitor, doar o singură dată a deschis gura pentru a lua cuvântul în plen deputatul PSD Brăila Cristian Rizea, de la începutul actualului său mandat de parlamentar. Asta consemnează site-ul Camerei Deputaţilor, clasându-l indirect în topul celor mai puţin "vocali" parlamentari ai României. Însă nici liberalul Dănuţ Mihai nu este departe. Potrivit site-ului Senatului, acesta are nici mai mult, nici mai puţin de şase luări de cuvânt din decembrie 2012 până în prezent, dintre care (la fel ca în cazul lui Rizea) una se referă la depunerea jurământului de credinţă. Nici deputatul UNPR Silviu Petrea nu stă extraordinar la acest capitol, însă a reuşit "performanţa" de a vorbi de 14 ori în faţa colegilor săi. Cel mai "vocal" dintre parlamentarii de Brăila este, fără îndoială, deputatul liberal Alexandru Nazare, care a avut 88 de luări de cuvânt în 45 de şedinţe, urmat de UNPR-ista Marioara Nistor, cu 85 de luări de cuvânt în 65 de şedinţe, PNL-istul Vasile Varga, cu 77 de discursuri politice în 47 de şedinţe şi senatorul PSD Ion Rotaru - 74 de luări de cuvânt în plen. Cât despre senatorul PNL Cătălin Boboc, deputaţii PSD Marian Dragomir şi Mihai Tudose, deşi nu au exagerat cu discursurile politice în plen, potrivit site-ului Parlamentului, aceştia au reuşit să aibă: 37, 27, respectiv, 22 de luări de cuvânt pentru a-şi susţine opiniile.

În mandatul 2008 - 2012 Rizea avea 68 de luări de cuvânt

Contactat telefonic de către redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" pentru a vedea de ce şi-a "subţiat" discursurile politice din plen atât de mult din 2012 până în prezent, în condiţiile în care în primul său mandat a avut 68 de luări de cuvânt, Cristian Rizea s-a arătat total nemulţumit de modul în care au loc luările de cuvânt. Mai exact, acesta a subliniat că 99% dintre discursurile politice din plen ale colegilor săi sunt, de fapt, documente depuse în scris. "Cred că activitatea mea ca politician o vede toată lumea. Iertaţi-mi lipsa de modestie, dar cred că stau foarte bine dacă am analiza activitatea politicienilor care sunt prezenţi în mediul online. Am 3 - 4 declaraţii pe zi, pe care le postez pe contul meu de Facebook, am două sau trei declaraţii de presă pe săptămână. (...) Dar să vă spun cum e cu luările astea de cuvânt, pentru că nimeni nu a pus punctul pe «i» până acum: în proporţie de 99% din ce vedeţi pe site în dreptul fiecărui parlamentar sunt acele declaraţii politice depuse marţi dimineaţă, între orele 8:00 şi 10:00. Aşa s-a stabilit ca marţi să fie susţinute acele declaraţii. Dar 99% dintre parlamentari nu vin, ci le depun. Cum de altfel, recunosc, fac şi eu", a declarat Rizea. Deputatul a ţinut să mai precizeze că la mijloc ar fi un mod de abordare greşit al Camerei deoarece în momentul în care deputaţii trebuie să îşi susţină declaraţiile, sala este de cele mai multe ori aproape goală. "Este o cutumă de mulţi ani de zile. În primul mandat, dacă veţi face o paralelă, veţi vedea că am fost foarte silitor, ca să folosesc un termen aşa, şcolăresc. Sincer, cred că am avut cele mai multe luări de cuvânt dintre parlamentarii brăileni. Acum am găsit de cuviinţă că mai bine mă ocup în mod real de ceea ce am ca responsabilitate, politic vorbind, decât să mă duc marţi dimineaţa în Parlament, când nu e acolo decât cea care consemnează de la secretariat, un vicepreşedinte al Camerei, care face oficiile de gazdă şi se află la tribună şi doi - trei parlamentari, într-o sală în care există 500 de locuri. Asta este problema. Iar toate acele luări de cuvânt, 99% vă spun că sunt hârtii, declaraţii, pe care colegii le depun. Mai mult, cei care au cabinet mai «stufos» să zicem, îşi permit mai mulţi consilieri, care se duc şi le depun în numele lor. Declaraţiile sunt consemnate ulterior ca luări de cuvânt. Dacă sala este goală, vă spun, este un moment penibil. Cred că aici conducerea Parlamentului ar trebui să ia o măsură", a mai completat sursa citată.

Mihai: "Fiind într-un partid aflat la Putere este foarte greu să ai intervenţii"

La rândul său, senatorul ex-PC, în prezent PNL, Dănuţ Mihai a explicat că cele şase luări de cuvânt în patru ani de mandat se datorează faptului că până de curând s-a aflat în barca Puterii.
"Fiind într-un partid aflat la Putere este foarte greu să faci interpelări, să ai intervenţii în condiţiile în care eşti în arcul guvernamental. Sunt nişte elemente care se discută dinainte. Iniţiative, tot ce ai de prezentat sunt discutate în grupurile parlamentare înainte de a apărea în plenul Senatului. Este destul de nepotrivit să vii cu intervenţii în condiţiile în care marea majoritate a miniştrilor şi secretarilor de stat sunt colegii tăi de partid, cu care poţi să vorbeşti în orice secundă şi la telefon ca să «rezolvi» problemele pe care le ai neclare. Eu sper din toată inima că acum, fiind în Opoziţie, să fiu mai prezent", a declarat Mihai. Cu toate acestea, senatorul a dorit să sublinieze că din poziţia de secretar al Comisiei economice şi membru al Comisiei de afaceri europene a avut foarte multe deplasări în străinătate, unde a încercat să reprezinte cât mai bine cu putinţă interesele Brăilei şi ale României.
Potrivit unei analize Mediafax.ro, dintre cei 387 de deputaţi, 92 nu au luat cuvântul în plen în acest an, iar alţi 44 au vorbit la microfon doar câteva secunde, la începutul mandatului, pentru jurământul de credinţă, fără de care nu le puteau fi validate mandatele.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro