• participanţii la Tour International Danubien au ajuns, ieri, la Brăila • aceştia se vor odihni pentru a o lua de la capăt cu vâslitul, mâine, destinaţia fiind Delta Dunării • maratoniştii au plecat din Germania pe 24 iunie
Ieri, zeci de vâslaşi participanţi la cea de-a 62-a ediţie a Tour International Danubien au poposit la Brăila. Aceştia au pornit tocmai din Germania, de la Ingolstadt, pe 24 iunie, iar destinaţia finală este Delta Dunării, unde ar trebui să ajungă pe 6 septembrie. Maratoniştii, printre care şi români şi chiar brăileni, trec prin 8 ţări: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Bulgaria şi România. Anual, fac popas şi la Brăila, unde se odihnesc pentru ca a doua zi să o ia de la capăt cu vâslitul şi să ajungă la destinaţie.
Participanţii au văzut în Tour International Danubien (TID), cel mai lung turneu din lume, o modalitate de a promova prietenia între participanţi, dar şi cu cetăţenii locurilor vizitate pe parcursul călătoriei. În acest mod, se aduc pacea şi prietenia între ţările prin care curge Dunărea, după cum se menţionează pe site-ul Asociaţiei Sportive TID România. Oricine se poate alătura expediţiei, cu condiţia să folosească doar ambarcaţiuni fără motor – caiac sau canoe, lotcă -, să fie în măsură să-şi transporte bagajele în propria ambarcaţiune, să-şi procure şi prepare singuri hrana.
Unul dintre participanţi provine din Germania şi are 40 de ani. S-a alăturat grupului în Ungaria şi este pentru prima dată când s-a înscris la TID, mai mult din curiozitate. I-a plăcut felul în care se vede România de pe Dunăre şi a rămas fascinat când a văzut pe mal cai şi porci mistreţi. A făcut comparaţie cu Bulgaria, unde nu a avut ocazia să zărească animale pe mal. Bărbatul a mai spus că de când a plecat în această călătorie pe apă, a prins mai toate stările vremii: ploaie, vânt, caniculă. Şi-a propus să mai participe la TID, dar peste 10 ani, glumeşte acesta.
Primăria Municipiului Brăila le-a pus la dispoziţie participanţilor la TID terenul situat lângă Baza Nautică de pe faleză, unde aceştia să-şi poată instala corturile, apă minerală şi toalete ecologice. (Vom reveni)