Sunt tineri, vii în gândire şi mai au şi dascăli pe măsură. Este cazul a patru liceeni de la Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu" din Brăila: Radu Pupezeanu, Raluca Sbîrnea, Maria - Cristina Barac şi Andrei - Cristian Rădulescu (toţi în clasa a zecea), coordonaţi de profesoara de istorie Corina Roberta Pavel. Ei au scris şi implementat, în acest an, proiectul "Locuieşti sau aparţii locului?!", în cadrul concursului "Lider European", competiţie adresată liceelor din toată ţara, în cadrul Campaniei "Europa - Casa noastră" a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
Campania, aflată la cea de-a cincea ediţie, prin Concursul "Lider European", a fost dedicată dezvoltării abilităţilor elevilor din clasele a IX-a şi a XII-a în domeniul leadership.
Practic, "Lider European" a vizat proiecte care încearcă să rezolve probleme de la nivelul comunităţii locale, prin activităţi armonizate cu valorile şi temele europene.
"Anul acesta, în concurs au fost înscrise 63 de proiecte de la diferite licee din ţară, printre care şi proiectul echipei noastre. Echipa Colegiului Naţional "Nicolae Bălcescu" a fost selectată printre cele opt echipe finaliste, care şi-au prezentat proiectele vineri, 18 decembrie 2015, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene din Bucureşti. În urma jurizării, echipajul din Brăila a ocupat locul al III-lea, un premiu în valoare de 300 de euro şi va participa la o vizită de studiu la Comisia Europeană, la Bruxelles, în perioada 8-10 februarie 2016", ne-a relatat Corina Roberta Pavel, profesor de istorie la Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu", coordonator al proiectului.
Din mărturisirile echipei de proiect: "Sunt un susţinător al valorilor europene, în contextul cunoaşterii istoriei tumultoase" - Radu Pupezeanu, responsabil documentare şi coordonator activităţi artistice; "Încetul cu încetul, doresc să cultiv performanţa şi în alte domenii" - Raluca Sbîrnea, responsabil organizare show culinar, responsabil materiale media şi cooptare sponsori; "Pentru viitor îmi doresc să fac ceea ce îmi place şi să aduc o schimbare cât de mică în lume" - Maria-Cristina Barac, responsabil cu editarea chestionarelor, a ilustratelor şi cu promovarea; "Am luat hotărârea de a face parte din echipa proiectului pentru că ideile propuse au fost inedite şi am considerat că generaţia mea este datoare să aducă ceva nou pentru comunitatea locală" - Andrei-Cristian Rădulescu, responsabil cu popularizarea evenimentelor, organizarea activităţilor sportive şi mobilizarea voluntarilor.
Iubire de oraş după chipul şi asemănarea lui Nae Ionescu şi a lui Mihail Sebastian
Proiectul "Locuieşti sau aparţii locului?!" a pornit, potrivit echipei, de la o ilustrată şi a devenit realitate din dorinţa celor patru elevi ai CNB de-a cunoaşte şi promova istoria şi personalităţile urbei cosmopolite.
"Paradoxul face ca de pe aceleaşi bănci de şcoală să fi absolvit şi Nae Ionescu, dar şi Mihail Sebastian. Cei patru elevi au pornit în propria căutare, în redescoperirea Brăilei şi, prin activităţile desfăşurate, să împărtăşească locuitorilor de diferite vârste frumuseţea locului în care s-au născut şi trăiesc", a adăugat prof. Corina Roberta Pavel.
Proiectul a constat în desfăşurarea unei serii de activităţi pentru redescoperirea şi promovarea valorilor brăilene pe diferite domenii: cultural - artistic, arte vizuale, tradiţii şi obiceiuri, simboluri, arhitectură locală, monumente şi edificii (desene, pictură pe tricouri, expoziţie de artă plastică), gastronomie, tradiţii culinare locale (spectacol culinar), istoric, economie locală, personalităţi locale, evenimente importante în istoria locală (mărturii de istorie), sportiv (meci demonstrativ de oină), turistic (concurs de orientare în oraş), educaţie civică (sondaj).
Activităţile au căutat să răspundă principalei probleme identificate de tineri în Brăila: ignoranţa faţă de identitatea locală. "Proiectul a fost apreciat de juriu pentru creativitate, activităţile care au implicat comunitatea într-un mod interactiv, prezentarea impecabilă a proiectului şi produsele finale. Rezultatul este unul deosebit, având în vedere faptul că liceul se află la prima sa participare în această competiţie, iar membrii echipei au avut cea mai mică vârstă între finalişti", a mai spus prof. Pavel.
Între activităţile organizate enumerăm: Sondaj pentru determinarea nivelului de cunoştinţe al brăilenilor despre oraş (cu întrebări despre poziţia geografică a oraşului, minorităţile etnice interbelice, personalităţi care au dus numele oraşului în lume, gen Ana Aslan), Concurs de orientare prin oraş în baza unor ilustrate vechi (foto), Poveştile urbei de la 1900 - dezbatere, "Da, avem gastronomie!", Concurs de oină - "Prima victorie ne ambiţionează să păstrăm tradiţia!", "Transformăm istoria în artă", sesiune de informare, "Arta contemporană în decor istoric"- dezvelirea unei statuete a lui Mercur la Centrul de Creaţie.