Vineri şi sâmbătă, de la ora 18.00, în sala Mare a Teatrului "Maria Filotti" (TMF) va fi prezentată premiera "Leonce şi Lena" de Georg Buchner, pusă în scenă de regizorul Vlad Cristache. Este cea de a doua premieră a stagiunii şi face parte din programul "Clasic vs. Contemporan", parte integrantă a Proiectului de Management al noului manager al TMF, Lucian Sabados. "Leonce şi Lena, titlul cel mai cunoscut al autorului german, a reprezentat şi va continua să o facă o uriaşă provocare, atât pentru regizori şi actori, cât şi pentru spectator. De aceea, intarea acestui text în repertoriul TMF este în sine un eveniment cultural, de natură să stimuleze ambiţiile actorilor şi să stârnească curiozitatea şi imaginaţia spectatorilor, faţă de care suntem datori", a explicat directorul Lucian Sabados.
În spectacol joacă doi actori colaboratori, Constantin Cojocaru, colaborator al multor teatre de prestigiu din ţară, şi Ionuţ Vişan, un tânăr care şi-a mai demonstrat talentul pe scena brăileană, în spectacolul "Poveşti de familie", dar care a făcut roluri excelente şi pe alte scene. Scenografia este semnată de Vladimir Turturică, iar muzica este interpretată live de compozitorul Cornel Cristei.
Regăsirea libertăţii prin dragoste
La începutul acestei stagiuni, directorul Lucian Sabados anunţa că în februarie vom avea o premieră cu spectacolul "Don Juan" de Moliere, însă din cauza unor probleme interne ale teatrului a fost nevoie să se schimbe proiectul şi regizorul Vlad Cristache a decis să monteze "Leonce şi Lena" de Georg Buchner. "Amândouă sunt proiecte pe care le aveam în vedere de mai mult timp şi acum a fost momentul pentru "Leonce şi Lena". Piesa e scrisă în urmă cu un secol şi jumătate de un tip care a murit la 23 de ani, a apucat să scrie doar trei piese şi nu avea preconcepţii legate de teatru. De aceea textul este ca o respiraţie, foarte efervescent şi modern, sparge tiparele clasice de construcţie dramaturgică, dă libertate regizorului. Buchner ar fi astăzi cel mai modern autor, iar în piesă vorbeşte despre libertatea spiritului, a gândului, într-o lume care e rutinată, banală, foarte organizată şi foarte închistată în tipare. Cred că avem nevoie de o poveste despre libertatea spiritului şi regăsirea libertăţii prin dragoste. În lumea banală şi gri în care trăim această piesă este o pată de culoare", a mărturisit regizorul Vlad Cristache.
Această creaţie a lui Buchner s-a tot montat, dar regizorul o va lua de la zero pentru că nu a văzut nicio altă variantă. El consideră că esenţial pentru reuşită este ca piesa să aibă poezie şi umor. Cei doi colaboratori aleşi sunt Ionuţ Vişan, pe care îl ştie din facultate pentru că au fost colegi de generaţie şi îl apreciază foarte mult, iar pe actorul Constantin Cojocaru îl consideră perfect pentru rolul lui Valerio. Scenografia îi aparţine unui alt tânăr aflat pe val, Vladimir Turturică, în al cărui CV apar foarte multe proiecte realizate atât în teatre de stat, cât şi în teatrul independent, creaţii care s-au bucurat atât de aprecierea specialiştilor, cât şi de cea a publicului. Pentru aceeaşi piesă a mai creat decorul în urmă cu câţiva ani la Teatrul de Comedie, când "Leonce şi Lena" a fost regizată de Horaţiu Mălăele. După cum ne-a mărturisit scenograful, decorul ia naştere mereu din discuţiile cu regizorul, nu se pleacă niciodată de la idei preconcepute. Regizorul Vlad Cristache consideră că piesa are un spirit jucăuş, care are nevoie de spaţiu şi orice construcţie masivă ar îngreuna ochiul spectatorului şi spiritul liber al piesei. "Nu va semăna deloc cu ce am făcut la Teatrul de Comedie. Cu fiecare regizor abordez problema altfel. Dacă acum lucram cu alt regizor, decorul nu ar fi ieşit la fel, pentru că totul este o combinaţie dintre oameni şi dacă se schimbă unul din echipă se schimbă şi ce iese. E foarte greu să cataloghezi desfăşurarea şi naşterea artistică a unui spectacol. Când lucrăm ideile vin, se adună, se creează imaginile şi se construiesc, nu se poate vorbi despre un moment precis în care am stabilit cum va fi decorul. Lucrurile se conturează din mers, pot spune că e gata doar atunci când intră publicul în sală la premieră. Până când spectacolul nu ajunge la public decorul este viu, se poate schimba. Eu îmi termin treaba când intră publicul în sală", mărturiseşte Vladimir Turturică.
În acest spectacol sunt doi actori colaboratori, Constantin Cojocaru, care a acordat un interviu ziarului nostru şi pe care-l puteţi citi pe site, şi tânărul Ionuţ Vişan, care mai colaborează cu teatrul brăilean pentru spectacolul "Poveşti de familie". Din punctul său de vedere, Leonce poate fi caracterizat ca fiind: ludic, liber şi filosof, este un băiat de viţă nobilă, care trăieşte într-o lume diferită de preocupările lui, este un tânăr liber. "Este un basm şi totul a plecat de la noi, ne-am jucat până când a ieşit rolul. Rolul acesta are şi o latură flosofică. E o comedie, dar din situaţiile comice reiese o morală de viaţă şi aici intervine complexitatea acestui rol", consideră Ionuţ Vişan.