«Lapte-Corn-Măr» doar pe hârtie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Pandemia lovește alimentația elevilor

«Lapte-Corn-Măr» doar pe hârtie

* de la momentul în care școlile s-au închis anul trecut, elevii brăileni nu au mai primit produsele alimentare, chiar dacă, între timp, scenariul s-a mai modificat de câteva ori și cursurile au fost reluate în condiții speciale * în prezent, elevii brăileni nu primesc nici lapte, nici corn, nici măr, iar președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, este de părere că acest program ar trebui preluat de Inspectoratul școlar Județean * chiar și așa, CJ Brăila a aprobat recent lista cu produsele care sunt acceptate pentru a le fi distribuite elevilor în următorii doi ani școlari: 2021-2022, 2022-2023 * Chiriac a explicat că nici în privința organizării licitației pentru următorul acord-cadru ”lapte-corn” lucrurile nu sunt deloc clare * reprezentanții SC Alpiline SRL, actualul furnizor de produse, susțin că în mod inexplicabil, CJ Brăila nu a mai făcut demersuri pentru semnarea contractului subsecvent de la începerea școlilor

 

Pandemia a dat peste cap complet programul ”Lapte-Corn-Măr” la Brăila. După cum a explicat președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, în prezent există un acord-cadru încheiat cu un furnizor, care acoperă acest an școlar, însă produsele alimentare nu mai ajung de ceva timp la elevi, din pricina pandemiei. Mai exact, cam de când s-au închis școlile prima dată, în 2020, furnizarea a fost sistată și a rămas la acest nivel, deoarece situația a continuat să fie una incertă din cauza noului coronavirus și a măsurilor luate de autorități. Copiii fie au învățat online, fie au revenit la școală, dar în condiții speciale, fie nu au fost toți la cursuri, așa cum se întâmplă în prezent, când clasele se suspendă punctual, în momentul în care apar cazuri de elevi sau profesori depistați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. Acordul-cadru existent este încheiat pe perioada anilor școlari 2019-2020, 2020-2021 și este valabil până în iunie, însă potrivit reprezentanților SC Alpiline SRL (câștigătorul licitației pe toate cele trei componente), CJ Brăila nu a mai chemat societatea anul trecut pentru semnarea contractului subsecvent așa cum ar fi fost normal și totul s-a blocat în mod inexplicabil. Mai mult, aceștia ne-au atras atenția că există o Hotărâre de Guvern, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial pe 3 martie 2021, ce stabilește, printre altele, că sesiunile de degustare se pot asigura și la domiciliul preșcolarilor și elevilor.

Dincolo de acest aspect, Consiliul Județean a aprobat totuși, în luna februarie, un proiect de hotărâre care vizează lista produselor ce vor fi distribuite în cadrul Programului pentru școli al României, la nivelul județului Brăila, precum și a măsurilor educative aferente, pentru anii școlari următori: 2021-2022, 2022-2023. Rămâne de văzut însă cum vor arăta lucrurile privind viitorul acestui program guvernamental în condițiile pandemiei COVID-19.

 

Chiriac: «E o nebunie totală cu programul acesta!»

Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a declarat că deocamdată niciun elev din județul nostru nu mai primește produsele prin programul ”Lapte-Corn-Măr”, din pricina pandemiei și a modului haotic în care se schimbă lucrurile. Acesta a afirmat că CJ Brăila încearcă să obțină mai multe informații de la nivel guvernamental, în contextul în care furnizorul a solicitat să schimbe unele produse și că încă se așteaptă răspunsuri. Mai mult, a punctat că încearcă să afle o situație exactă legată de numărul elevilor din fiecare unitate de învățământ.

”Deocamdată nu se distribuie nimic fiindcă suntem într-o procedură care ține tot de nivel guvernamental. Să ne spună care este numărul de elevi din fiecare unitate. Ținând cont că e pandemie, unii elevi sunt la școală, alții nu. Este foarte complicat. Deocamdată nu am date. În plus, ne-a solicitat și furnizorul cu care avem contract în prezent, să schimbe un produs. Și atunci, comisia respectivă analizează, scriem la minister. E o nebunie totală cu programul acesta! Pentru că unele produse, chiar dacă au un termen de valabilitate rezonabil sunt și perisabile. Încă nu am găsit o soluție în care să putem să dăm aceste produse. Vă dau un exemplu: dacă la clasele 1-4 elevii sunt la școală, cei de la 5-7 nu sunt la școală, a 8-a da, dar cei din 9-11 nu sunt la școală. Și nu știm în momentul de față cum evoluează pandemia. Astăzi suntem în scenariul galben, mâine poate suntem în verde, poimâine posibil să fim în roșu. Este o nebuloasă. Ne canalizăm și noi pe ce putem. Deocamdată suntem în aceste discuții, încercăm să găsim o soluție corectă până la urmă și la coadă”, a declarat Chiriac.

Întrebat în legătură cu aprobarea noii liste cu produse pentru următorii ani școlari, președintele CJ Brăila a precizat că acestea vizează un alt acord-cadru care se va încheia cu furnizorii. Chiriac a adăugat totuși că și aici lucrurile trenează atunci când vine vorba de obținerea unor informații de la minister privind viitoarea licitație. Șeful CJ a adăugat că acest program ar trebui gestionat de către Inspectoratul Școlar Județean, care cunoaște mult mai bine situația elevilor.

”Lista aceasta a fost aprobată pentru viitorul acord cadru, care va fi făcut pentru anii școlari 2021-2022, 2022-2023. Este ceea ce s-a aprobat la Prefectură. Lista cu produse pentru următorii ani școlari. Se va face o nouă licitație, va fi o nouă procedură, o nouă nebunie. Dar eu v-am spus părerea mea. Ar fi mai bine ca acest program școlar să fie gestionat, din punctul meu de vedere, de către ISJ. Pentru că dumnealor știu cele mai multe date în ceea ce privește numărul de elevi, fluxul, prezență și așa mai departe. Deci să vină cu o soluție, nu știu: vouchere de masă. Nu am idee. Gândiți-vă că un an de zile copiii au stat acasă! Nu aveam cum să le dăm produsele. Nici nu aveam norme metodologice pentru așa ceva. Iar despre licitația viitoare: noi am făcut adrese către ANAP, dar nu au actualizat metodologia standard a conctractului și a caietului de sarcini. Deci trebuie să ni se dea un caiet de sarcini de la ANAP, prin Ministerul Agriculturii, prin APIA, astfel încât să putem da drumul la licitație. Adică alde USR-PNL-Cîțu-mandolină și nu se știe nimic. Vor să ne bage în mormânt. Să turnăm pământ pe noi și să ne omorâm singuri”, a conchis Chiriac.

 

«Alpiline» ar fi dorit semnarea contractului subsecvent, dar nu s-a întâmplat

Contactată de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, Daniela Rădulescu, managerul firmei câștigătoare a licitației pentru actualul acord-cadru privitor la furnizarea celor trei componente, SC Alpiline SRL, a declarat că nu înțelege de ce de la nivelul Consiliului Județean nu s-a făcut niciun demers pentru semnarea contractului subsecvent, în momentul reînceperii școlii, în septembrie. Aceasta a explicat că, în mod normal, acordul-cadru pe care îl are cu CJ Brăila, încă este valabil până în iunie 2021 și a dat de înțeles că firma pe care o reprezintă ar putea livra produsele chiar și elevilor care învață online, de la domiciliu.

”Licitația câștigată de Alpiline SRL a fost pentru un acord-cadru pe doi ani de furnizare produse: lapte, corn și măr. A fost 2019-2020, un an școlar și 2020-2021 următorul an școlar. Deci contractul se termină în iunie 2021, în mod normal. Pe anul școlar 2020-2021 Consiliul Județean nu ne-a solicitat nici măcar să semnăm contractul subsecvent. Este un acord cadru pe doi ani și se semnează contracte subsecvente pe ani școlari. Pe anul 2019 - 2020 am avut, dar s-au întrerup școlile în luna martie și nu am mai livrat. Practic, s-a suspendat și subsecventul. Însă în septembrie, când au început școlile, ar fi trebuit să ne cheme CJ Brăila să semnăm contractul subsecvent pe anul școlar 2020-2021. De ce nu ne-au chemat? Nu aș putea să vă spun motivul”, a declarat Daniela Rădulescu (consilier municipal PMP), managerul companiei.

Ba mai mult, aceasta ne-a transmis o hotărâre de Guvern, adoptată în urmă cu câteva săptămâni și apărută în Monitorul Oficial la începutul lunii martie, care prevede, printre altele, faptul că elevii pot primi alimentele și la domiciliu.

 

Care sunt produsele ce ar putea ajunge la elevi în perioada 2021-2023

După cum se explică în raportul de specialitate al proiectului aprobat în ședința din luna februarie a CJ Brăila, totul a plecat de la Odonanța Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru Școli al Uniunii Europene, care prevede, printre altele, că autoritățile competente la nivel local pun în aplicare acest program. În speță CJ și/sau CLM își asumă organizarea și derularea procedurilor de atribuire a contractelor pentru achiziția de produse aferente Programului. CJ Brăila  a emis o hotărâre în decembrie 2020 prin care și-a asumat responsabilitatea organizării și derulării procedurilor de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru pentru achiziția produselor și a celor de prestare a serviciilor pentru derularea măsurilor educative, la nivel județean, pentru următorii doi ani școlari. Astfel, programul pentru școli al României prevede realizarea cumulată a unor măsuri: acordarea gratuită pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de patru ore de stat, autorizate/acreditate și particulare acreditate și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular, de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și de produse de panificație în limita unei valori zilnice/preșcolar/elev. Limita valorică zilnică cuprinde prețul integral de achiziție a produselor, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuție și depozitare a acestora, după caz. De asemenea, finanțarea măsurilor educative care însoțesc distribuția fructelor, legumelor, laptelui și produselor lactate.

Potrivit legii, aceste măsuri educative sunt: organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui și/sau la unități de condiționare, ambalare, depozitare și procesare a fructelor și legumelor și/sau la unități de procesare a laptelui, la sediul grupurilor și/sau organizațiilor de producători de fructe și legume și/sau la sediul cooperativelor de producători de fruncte, legume și lapte, la stațiuni de cercetare pomicolă, legumicolă, sau de creștere a bovinelor, la laboratoare de profil, la zilele recoltei, expoziții, târguri sau alte evenimente și/sau activități similare. Organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe și legume, lapte și produse lactate, inclusiv degustarea de fructe și/sau legume proaspete și/sau alte produse lactate și/sau miere, cu acordarea de premii, precum și organizarea de activități de grădinărit la nivelul școlii. Organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe și legume și de lapte și produse lactate sau de activități educative practice, organizarea de alte activități extracuriculare și extrașcolare sau abordarea de teme specifice în cadrul curriculumului național, inclusiv curriculumului la decizia școlii, respectiv în cadrul disciplinei opționale Educație pentru sănătate.

Plecând de la aceste considerente, iată lista produselor care vor fi distribuite în cadrul Programului pentru școli al României la nivelul Județului Brăila, precum și cea a măsurilor educative aferente, pentru anii școlari 2021-2022, 2022-2023, aprobată de consilierii județeni:

În ceea ce privește produsele alimentare, avem pe listă: mere; lapte de consum fără adaos de lapte praf - lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, fără adaos de cacao; produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf - iaurt, lapte acru, lapte covasit, chefir, sana și alte sortimente de lapte fermentate sau acrite, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, fără adaos de fructe, fără adaos de cacao; corn sau baton ambalat, din făină integrală/dietetică, care pot conține adaos de zaharuri și grăsimi, cu încadrarea în limitele prevăzute în anexa 1 la Ordinul ministrului Sănătății publice nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți; covrigi simpli sau biscuiți uscați, ambalați, din făină integrală/dietetică, care pot conține adaos de zaharuri și grăsimi, cu încadrarea în limitele prevăzute tot în anexa 1 a ordinului amintit al ministrului Sănătății.

În ceea ce privește măsurile educative, CJ Brăila a propus promovarea în cadrul orelor de ”Educație pentru sănătate” a unui stil de viață sănătos, în scopul încurajării consumului de lapte și produse lactate, fructe proaspete.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro