"Laminorul" va reporni în această toamnă cuptoarele de la secţia de profile mari şi mijlocii, după o pauză de aproape doi ani. Vestea bună a fost dată de către conducerea Sindicatului "Metal 94" - organizaţia care a apărat drepturile salariaţilor uzinei până la concedierile în cascadă de anul trecut - bazându-se pe faptul că deja colegii de trust de la Combinatul Târgovişte au în lucru materia primă pe care "Laminorul" ar urma să o proceseze începând cu luna septembrie anul acesta. Mai mult, organizaţia de sindicat susţine că deja s-au făcut angajări de personal direct productiv şi mai urmează şi alte etape de angajări. "Începând cu luna septembrie 2014 se reia activitatea de producţie în SC Laminorul SA Brăila. Sindicatul Metal 94 are informaţii că această repornire a secţiilor de producţie este un prim pas spre o nouă revânzare a unităţii noastre, iar reluarea producţiei va face uzina mai atractivă la o nouă vânzare. (...) În acest sens, în urmă cu câteva zile, s-au făcut aproximativ 65 de angajări pentru pregătirea utilajelor şi a instalaţiilor în vederea repornirii celor două laminoare, urmând ca din august să se mai facă noi angajări până la completarea unui colectiv de muncă format din aproximativ 230 de salariaţi care să asigure forţa de muncă pentru activitatea de producţie în cele două laminoare L560 şi L400. Mai mult, de la combinatul de la Târgovişte ni s-a confirmat că sunt pe fluxul de producţie, în primă fază, 10.000 tone de ţaglă şi blumuri care vor ajunge la Brăila ca materie primă", ne-a declarat Constantin Iarca, preşedintele Sindicatului "Metal 94".
De precizat că şi în primul trimestru al acestui an s-a discutat în piaţă despre pornirea "Laminorul" Brăila însă, din păcate, vestea nu s-a adeverit.
Constantin Iarca: "Sindicatul a fost dat la o parte"
În altă ordine de idei, Iarca s-a plâns de faptul că angajările de personal de până acum s-au făcut fără a implicarea organizaţiei sindicale, aşa cum şi-ar fi dorit: "O dezamăgire a sindicatului este aceea că pentru grupul de muncitori reangajaţi nu s-a făcut contract colectiv de muncă, ci s-au semnat doar contracte individuale, iar sindicatul a fost pur şi simplu dat la o parte ca nu cumva să intervenim pentru apărarea drepturilor acelor persoane. Ca să nu mai spun că nu ni se mai permite accesul la sediul sindicatului din incinta uzinei, ceea ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei fiind vorba practic chiar de o blocare a activităţii sindicale. (...) Este adevărat că actualii salariaţi şi-au pierdut calitatea de membri de sindicat începând cu luna august 2013, dar ei se pot reînscrie oricând în acest sindicat care i-a reprezentat cu adevărat în toate situaţiile delicate cu care unitatea s-a confruntat. (...) Acum, unii dintre noii salariaţi au reţineri în a se mai reînscrie în Sindicatul Metal 94, fiind în pericol de a-şi pierde locul de muncă, cu toate că această practică a angajatorilor îmbracă o formă penală". De asemenea, Constantin Iarca a precizat că a încercat fără succes să discute cu administraţia uzinei, context în care va comunica incidentul către administratorul judiciar care se ocupă de dosarul insolvenţei la "Laminorul".
Reamintim că, la finele lunii martie anul trecut, SC "Laminorul" având acţionar majoritar "Invest Nikarom" SRL a intrat în insolvenţă, după ce singură ceruse acest lucru Tribunalului Brăila. Din grupul "Invest Nikarom" SRL mai fac parte şi combinatele "Mechel Câmpia Turzii", "Ductil Steel Oţelu Roşu", "Ductil Steel Buzău" şi "Mechel Târgovişte", toate acestea cumpărate în cadrul unei tranzacţii cu valoare simbolică de doar 52 euro de la fostul acţionar majoritar, grupul rusesc "Mechel".