Mergi la conţinutul principal

«Kira Kiralina» - sufletul Brăilei surprins în film

Filmul realizat de cunoscutul regizor Dan Piţa, "Kira Kiralina", care are la bază opera scriitorului brăilean Panait Istrati, a adus brăilenilor lumea misterioasă, ciudată şi plină de farmec a Brăilei de acum 100 de ani. Deşi în film oraşul nu este recognoscibil uşor după însemne, case, peisaje ori alte repere, Brăila se simte. Magia, misterul, frumuseţea, tot ce a făcut faima de odinioară a oraşului se regăsesc în film. Oameni frumoşi, opulenţă amestecată straniu cu sărăcie, violenţă, spaime, cu urâtul care devine în final frumos, atmosfera tipică operei istratiene este cu măiestrie surprinsă în "Kira Kiralina". Dunărea cu frumuseţile şi tainele ei, pădurea, dar şi casele unde se petrec lucruri groaznice dar nerostite, nearătate, care se lasă doar ghicite, devenind astfel cu atât mai terifiante, sunt fundalul pe care se deapănă povestea Kiralinei şi a lui Dragomir. Firul narativ al amintirilor lui Dragomir întrerupte de scene din trecut, insistenţa imaginilor pe detaliile semnificative construiesc un film care te cucereşte şi pe care simţi nevoia să-l revezi exact din momentul în care pe ecran apare cuvântul "Sfârşit".
După vizionarea de la Muzeul Brăilei, într-o sală arhiplină, regizorul Dan Piţa a mărturisit că pe măsură ce trece timpul, acest film îi devine din ce în ce mai drag. "Acest film a fost răsfăţat deVlad Păunescu, care m-a ajutat să-l termin, cu eforturi financiare şi nu numai, importante. Am încercat să facem un film despre Brăila de acum 100 de ani. Am scris acest scenariu după unul conceput iniţial de Ioan Grigorescu, dar care ne plimba prin tot Orientul, lucruri pentru care nu aveam forţele necesare. Filmele se fac anevoios, pentru că nu avem tehnologie şi bani încât să ajungem unde ne-am dori. Şi aşa bugetul filmului a fost depăşit, dar sperăm ca rezultatele să merite acest efort", a declarat la final regizorul Dan Piţa. Au mai fost evidenţiate meritele Oanei Păunescu, realizatoarea costumelor, ale lui Dan Alexandru, directorul de imagine, ale scenografului Dan Toader şi ale producătorului executiv Alina David. Directorul adjunct al Muzeului Brăilei, conf. univ. dr. Zamfir Bălan, a trecut în revistă toate ecranizările realizate după opera lui Panait Istrati apoi a făcut câteva aprecieri asupra ecranizării vizionate. "Această nouă versiune este, de fapt, un mixaj pentru că are elemente şi din «Moş Anghel». Povestea spusă în film este una foarte aproape de Panait Istrati, mai ales atunci când este vorba de replică, de atmosferă, de secvenţele dramatice surprinse foarte bine şi foarte sensibil. Finalul vine dintr-o altă carte a lui Panait Istrati, dar să nu uităm că opera lui Istrati se află într-o continuitate de evoluţie a personajului central care se numeşte Adrian Zograffi, în cărţile lui Istrati, însă aici biografia este transferată spre Dragomir. Legătura nu e forţată, ci rezolvă foarte bine problematica începutului, a destinului acestui personaj, care se împlineşte la nivel de experienţă umană şi acest lucru dă echilibru filmului, ridicând miza artistică. Panait Istrati nu e simplu de luat din paginile de carte şi adus în imaginile de film, însă acest caz este fericit pentru că avem o imagine profesionistă, o coloană sonoră bine articulată pe dinamica filmului şi o echipă foarte bună, pe care Vlad Păunescu a reuşit să o impulsioneze şi să realizeze un film de foarte bună calitate", a apreciat directorul adjunct Zamfir Bălan.
Directorul Muzeului Brăilei, prof. univ. dr. Ionel Cândea, a moderat întâlnirea publicului cu realizatorii filmului, punctând faptul că evenimentul dovedeşte preocuparea profesionistă a Muzeului Brăilei pentru promovarea scriitorului Panait Istrati.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro