Teatrul "Maria Filotti" dă start, în weekendul care urmează, stagiunii teatrale 2015 - 2016, cu o piesă scrisă de brăileanul Mihail Sebastian, moment ce coincide şi cu redeschiderea Sălii Mari de spectacol, proaspăt reabilitată. Sâmbătă şi duminică vor avea loc, începând cu orele 18.00, avanpremiera, respectiv premiera spectacolului "Jocul de-a vacanţa". Regia spectacolului este semnată de Erwin Simsensohn, scenografia aparţine Alinei Herescu, iar light design este Daniel Klinger. "Jocul de-a vacanţa" este un spectacol cu actorii brăileni: Emilian Oprea, Corina Moise, Valentin Terente, Ramona Gîngă/Narcisa Novac, Marcel Turcoianu, Ciprian Nicula, Zane Jarcu, Cătălina Nedelea, Elena Andron, Adrian Ştefan.
"Piesa este o întâlnire emoţionantă cu teatrul lui Sebastian, cu prima sa piesă, scrisă în 1936, aşa cum reiese din Jurnalul scriitorului, pe baza unor amintiri personale şi a unor teme reluate din romanul său „Femei" (1933) şi pusă în scenă pentru prima dată în anul 1938, cu premiera în 17 decembrie, la Teatrul de Comedie din Bucureşti", ne-au comunicat reprezentanţii Teatrului "Maria Filotti".
Mihail Sebastian despre piesă: "Mă ameţeşte tentaţia culiselor, a sălii de teatru, a afişelor"
De menţionat că în Jurnalul său de creaţie, la piesa "Jocul de-a vacanţa", Mihail Sebastian scria în martie 1936: "Am început să scriu.(...) Nu ştiu ce va ieşi. Dar trebuie să fac experienţă. Ca tehnică literară mai ales mă interesează. Îmi dau seama că am pus mâna pe un subiect de teatru, care nu s-ar preta la nimic altceva- nici roman, nici nuvelă. Nu ştiam până acum ce însemnează a vedea scenic o poveste. E cu totul alt proces de gestaţie decât pentru un roman. Şi mă ameţeşte tentaţia culiselor, a sălii de teatru, a afişelor".
În "Jocul de-a vacanţa", Mihail Sebastian a pus sub lupă, minuţios, plin de compasiune, o lume mică, contorsionată de probleme intelectuale, morale şi sociale, general valabile, depăşind timpul şi locul desfăşurării acţiunii. Acesta este şi motivul pentru care "Jocul de-a vacanţa", ca de altfel şi celelalte piese de teatru ale sale, rezistă peste timp şi îţi transmite fiorul dulce-amar pe scenele ţării şi în secolul 21. Sâmbătă vor avea loc, de fapt, mai multe premiere: se deschide Stagiunea 2015- 2016, iar spectatorii au ocazia de a revedea şi Sala Mare, după amplul proces de reabilitare prin care a trecut în urma unui proiect din fonduri nerambursabile REGIO 2007-2013, cu o cofinanţare din partea Primăriei Brăila.