Mii de pelerini au venit şi în acest an la Brăila, cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii. Spre surprinderea multora, coada kilometrică de credincioşi veniţi să ia agheasmă din izvorul făcător de minuni a fost istorie ieri. Deşi Biserica "Buna Vestire" a fost luată cu asalt de aproape 8.000 de oameni din mai multe judeţe ale ţării, aceştia au înaintat repede spre izvorul de sub Sfântul Altar. Probabil, acest lucru se datorează şi faptului că persoanele însărcinate cu încărcarea recipientelor cu agheasmă nu au acceptat mai mult de două sticle de persoană.
Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos a oficiat slujba religioasă în lăcaşul de cult, alături de un sobor de preoţi. Zeci de credincioşi s-au rugat alături de feţele bisericeşti, iar cei care au venit pentru prima dată s-au minunat de frumuseţea şi atmosfera din sfântul lăcaş.
Între gardurile amplasate de jandarmi, alţi pelerini îşi aşteptau tăcuţi şi cu răbdare rândul la izvor. Buhul că agheasma de la Biserica Greacă, luată în ziua sărbătorii Izvorului Tămăduirii, face minuni s-a dus demult în mai toate colţurile ţării. "N-am ceas să vă spun de cât timp aştept. Ştiu că am plecat pe la 6 jumate din Lanurile, cu maxi-taxi. Îmi pare rău că am locuit în Brăila şi nu am venit să iau agheasmă. De câţiva ani, m-am mutat la ţară şi m-am îmbolnăvit. De atunci vin aici şi chiar mă simt mai bine. Nu iau doar pentru mine agheasmă, dau la cine îmi cere, la tot satul dacă e nevoie", ne-a spus o bătrânică din mulţime.
Alţii au venit în grupuri organizate. "Suntem de la ora 7 la coadă. Am venit în grup din judeţul Galaţi, suntem 30 de persoane de toate vârstele, din mai multe comune. Este o bucurie foarte mare pentru mine că au înţeles şi aceşti tineri să se trezească de la 3 noaptea ca să ajungă aici. De cinci ani, de când am ieşit la pensie, merg mereu la biserici, la mănăstiri în grupuri organizate. A mers mai repede anul ăsta, dar în mulţi ani, coada era mult mai mare. E un lucru care trebuie să ne sperie! Eu zic că nu mai e credinţa puternică. Înainte erau foarte multe autocare. Acum este trist. În anii trecuţi, stăteam şi câte 12 ore la rând", ne-a mărturisit Paraschiva Călin, o altă femeie din mulţime.
Peste 150 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Constanţa şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila au asigurat ordinea publică şi siguranţa pelerinilor în zilele de joi şi vineri. Acestora li s-au alăturat în misiune şi lucrători ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, Poliţiei Locale, ISU Brăila şi Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila. "Până la ora 13.00 nu am întâmpinat niciun incident şi sperăm să fie linişte până la terminarea misiunii. De la primele ore ale dimineţii, au luat apă sfinţită în jur de 3.500 de persoane, iar până diseară ne aşteptăm ca numărul lor să crească aproape de 8.000", ne-a precizat lt. col. Sorin Trancă, purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă Constanţa.
Credinţa nu a întărit pe toată lumea să stea la coadă. Unii au avut nevoie de îngrijiri medicale. Echipajele SAJ Brăila au fost solicitate de patru ori, potrivit dr. Viorica Uscatu, managerul SAJ Brăila. Din cauza îmbulzelii, o persoană a căzut şi şi-a fracturat mâna. Imediat, a fost transportată la spital. Asistenţilor medicali le-au sărit în ajutor voluntarii din cadrul Filialei de Cruce Roşie Brăila. Aceştia au stat pe tot parcursul zilei de ieri în curtea lăcaşului de cult şi au îngrijit peste 50 de persoane, oferindu-le pahare cu apă şi măsurându-le tensiunea.
Vânzătorii ambulanţi de obiecte sfinţite au spus şi ei "Prezent!" marii adunări din centrul municipiului şi şi-au amenajat "punctele de lucru" încă de joi. Pe tarabe au predominat icoanele şi cărţile părintelui Arsenie Boca.