Pachetul legislativ privind achiziţiile publice, iniţiat şi susţinut de Partidul Naţional Liberal, a fost adoptat de Parlamentul României şi va simplifica consistent procedurile existente, dar va creşte şi transparenţa achiziţiilor publice, este de părere Vasile Varga, deputat PNL de Brăila. Una dintre principalele prevederi o reprezintă majorarea pragurilor de achiziţii până la limitele maxime stabilite de legislaţia europeană. Pentru a elimina birocraţia inutilă şi tergiversarea în cazul unor achiziţii directe, de relativ mică importanţă, au fost stabilite praguri duble faţă de cele pe care legislaţia românească le impunea până acum.
Potrivit noului pachet de legi, atribuirea unui contract nu se va mai realiza exclusiv în baza criteriului "preţul cel mai mic", ci sunt introduse criterii şi proceduri diversificate, care vor spori autonomia de decizie a autorităţilor contractante. Noua lege chiar interzice folosirea exclusivă a acestui criteriu, al costului cel mai scăzut, când este vorba despre achiziţionarea de servicii intelectuale, dar şi în alte situaţii, în care şi oferta tehnică trebuie să conteze la evaluare. Autorităţile contractante sunt încurajate să folosească elemente de ordin social şi de mediu, în stabilirea celui mai echitabil raport calitate/preţ.
"Acest nou cadru legislativ are, pe de o parte, rolul de a creşte transparenţa procedurilor de achiziţie publică, cât timp s-a introdus obligativitatea de a utiliza integral mijloace electronice în realizarea achiziţiilor, iar pe de altă parte, va debloca investiţiile, va debloca licitaţiile pe fonduri europene şi proiectele derulate prin intermediul acestora. Este un pachet de legi pe care mediul de afaceri românesc îl aştepta şi care consider că va duce la gestionarea mult mai responsabilă a banilor publici", consideră deputatul Vasile Varga.
Legea vine şi în sprijinul firmelor care subcontractează lucrări, cărora li s-a dat o importanţă mai mare şi care au acum posibilitatea ca autoritatea contractantă să le achite direct banii pentru lucrările sau serviciile prestate. În plus, autorităţile contractante vor putea organiza, în mod transparent şi util, consultări cu experţi independenţi sau cu organizaţii de profil, pentru a obţine informaţiile necesare în vederea redactării documentaţiilor de atribuire. În acest fel, se creează posibilitatea ca decidenţii autorităţii contractante să fie consiliaţi eficient de către specialişti şi vor putea lua decizii în cunoştinţă de cauză.