Tabloidele britanice ar trebui să-i mulţumească României pentru tot materialul furnizat în ultimul sfert de secol. Cea mai nouă sperietoare, venirea a milioane de cerşetori români şi bulgari în ianuarie 2014 în Marea Britanie, este cea mai recentă dintr-o lungă serie din care sunt încă proaspete în mintea publicului articolele cu ţigani români care cerşesc şi cer ajutoare sociale - scrie editorialistul Rupert Wolfe Murray într-un recent articol publicat în Huffington Post şi citat de Agerpres.
Editorialistul îşi aminteşte că un ziarist din Londra i-a povestit la un moment dat că în fiecare dimineaţă are loc o şedinţă la care prioritatea este să se găsească „o poveste care să-i sperie pe cititori", ceea ce l-a ajutat să înţeleagă „cum reuşesc Sun, Mail şi Express să vândă atâtea pagini pline frecvent cu distorsionări şi jumătăţi de adevăr".
Rupert Wolfe Murray menţionează astfel că, după revoluţia din 1989 din România, ştirile despre răsturnarea „unuia dintre cei mai răi tirani din regiune" au fost în scurt timp înlocuite cu cele despre situaţia îngrozitoare a copiilor instituţionalizaţi. Ziarele britanice au omis însă să spună că România şi-a deschis porţile în faţa asistenţei internaţionale, spre deosebire de multe ţări care interzic vizitele străinilor la casele de copii, că acum instituţionalizarea copiilor sub doi ani este ilegală şi toţi copiii abandonaţi sunt trimişi în familii de adopţie şi că este una din puţinele ţări sărace care au interzis vânzarea de copii prin tranzacţii dubioase de adopţie internaţională, notează autorul.
Un jurnalist onest
Editorii de tabloide leagă unele teme de anumite ţări astfel ca cititorii să facă imediat asocieri - orfani, ţigani, cerşetori, hoţi, imigranţi, în cazul României - şi li se pare prea complicat şi plicticos să explice că în România sunt atâţia ţigani pentru că nu au fost eliminaţi în al Doilea Război Mondial, cum s-a întâmplat în unele ţări vecine, ori că majoritatea românilor nu au intenţia să se mute în Regatul Unit, punctează editorialistul.
Acesta consideră de asemenea că şi sectorul britanic al afacerilor ar trebui să trimită un mesaj de mulţumire României, calificând drept un nonsens ideea că doar românii au avut de câştigat de pe urma imigraţiei şi afirmând că „vasta majoritate a românilor sunt cinstiţi, respectă legea şi sunt incredibil de harnici".
„Mii de companii britanice au câştigat prin angajarea de lucrători români de încredere şi recunoscători. /.../ Toţi cei pe care îi ştiu care au lucrat cu români au fost încântaţi de atitudinea, hărnicia şi preţurile lor", scrie Rupert Wolfe Murray.
Editorialistul evocă în fine exemplul realizatorului Top Gear Jeremy Clarkson, un om „care a mulţumit României, deşi de regulă critică toate ţările". „La finalul emisiunii sale în care a descris Transfăgărăşanul drept cel mai frumos drum din lume, i-a mulţumit României pentru primire şi a adăugat că i-ar plăcea să revină aici "pentru totdeauna". /.../ Clarkson este unul dintre puţinii britanici - între care şi eu - care s-au îndrăgostit de această ţară frumoasă, dar în general neînţeleasă", încheie Wolfe Murray.
Ambasadorul român la Londra îi ridiculizează pe politicienii britanici
Ambasadorul român la Londra a glumit pe seama parlamentarilor şi ziarelor de dreapta care s-au adunat pe aeroporturi în ziua de Anul Nou pentru a întâmpina un "aflux" de români, comparându-i cu personaje tragicomice din piesa "Aşteptându-l pe Godot" de Samuel Beckett, relatează The Guardian online.
"Se pare că o nouă versiune a (piesei) «Aşteptându-l pe Godot» a fost reinventată de către o parte a presei britanice şi unii politicieni care aşteaptă cu disperare sosirea a milioane de români după 1 ianuarie 2014", a scris Jinga pentru The Huffington Post.
"Jurnalişti şi distinşi parlamentari britanici care s-au dus la aeroportul Luton pe 1 ianuarie au descoperit că doar doi români au venit în Marea Britanie să profite de beneficiile anulării restricţiilor, iar amândoi (sic) au oferte ferme de lucru - unul pentru spălarea maşinilor, celălalt ca medic în Essex. Majoritatea covârşitoare a pasagerilor erau români care reveneau la muncă după ce s-au bucurat de Crăciun alături de familii, acasă, sau britanici care se întorceau de la schi în Carpaţi", afirmă el.
Ambasadorul a mai afirmat că o "campanie media insultătoare împotriva românilor" a fost lansată de segmente ale presei britanice, fără să fie bazată pe probe. "Cei mai mulţi români care vin în Marea Britanie au muncit, nu au primit ajutoare. Pledăm în favoarea oamenilor oneşti, muncitori, care plătesc taxe şi contribuie la societate", a continuat el.
"Este foarte surprinzător să constatăm că atitudinile faţă de români au fost atât de uşor influenţate de opinii greşite şi părtinitoare", a subliniat Jinga.
Articolul din The Huffington Post a fost revizuit, fiind eliminate referirile la politicieni, notează The Guardian.
În ziua de Anul Nou, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne Keith Vaz şi un membru al acesteia, Mark Reckless, au declarat presei că au venit să observe procedurile care au intrat în vigoare. Ei au constatat că un avion era pe trei sferturi plin, majoritatea celor 146 revenind la muncă în Marea Britanie după ce au petrecut Crăciunul în familie.
Declaraţiile reprezentantului României au loc după o intensă dezbatere în Marea Britanie cu privire la sosirea imigranţilor români şi bulgari după anularea pe 1 ianuarie a restricţiilor care le-au fost impuse. O serie de politicieni, între care liderul formaţiunii xenofobe şi antieuropene UKIP Nigel Farage şi mai mulţi conservatori, au afirmat că Marea Britanie nu poate absorbi un număr important de noi imigranţi din Europa de Est.