«Integritatea trebuie să devină o regulă de aur a politicii româneşti» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Integritatea trebuie să devină o regulă de aur a politicii româneşti»

Alina Gorghiu (37 ani) a fost aleasă în luna decembrie 2014 preşedinte al PNL la nivel naţional şi copreşedinte al noului Partid Naţional Liberal, alături de Vasile Blaga. A intrat în partid în 2002, iar la alegerile parlamentare din 2008 a devenit deputat, poziţie pe care a recâştigat-o în 2012. Gorghiu va vizita, joi, judeţul nostru, alături de copreşedintele PNL Vasile Blaga, pentru a participa la mai multe activităţi pe linie de partid. De asemenea, cei doi lideri politici au anunţat că au în plan să se întâlnească cu agricultorii, tinerii şi oamenii de afaceri din Brăila. Ca un preambul al vizitei din 23 iulie în judeţul nostru, Alina Gorghiu a acordat un interviu, în exclusivitate, cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei".

- Preşedintele Iohannis a retrimis Parlamentului noul Cod Fiscal. PNL poartă responsabilitatea dublării alocaţiilor şi scăderii TVA la 19%, măsuri ce pot influenţa negativ bugetul de anul viitor. În acest context, care este diferenţa între Guvernul Ponta şi un Guvern PNL, astfel încât implementarea acestor măsuri să nu conducă la o destabilizare macroeconomică?
- Voi relua ceea ce am spus încă de la început: pe fond, Codul Fiscal este un act normativ bun, cu o condiţie foarte importantă - să ne asigurăm că este sustenabil, că poate fi aplicat cu succes. Din păcate, Guvernul Ponta nu a reuşit sau nu are voinţa politică să pregătească terenul pentru aplicarea măsurilor de relaxare fiscală. Pentru ca noul Cod Fiscal să producă efectele economice pe care toţi le dorim, trebuie să ne asigurăm că măsurile luate vor rămâne neschimbate pentru mulţi ani de acum înainte, fără a afecta dramatic bugetul statului. Ar fi păcat ca, după o perioadă în care economia va primi o gură binemeritată de oxigen, să fie din nou sufocată de taxe şi impozite.
Guvernul Ponta trebuie să prezinte un plan foarte clar în privinţa reducerii evaziunii fiscale. Observăm însă că guvernarea este extrem de timidă în faţa evaziunii; dl. Ponta luptă contra ei din studiourile de televiziune, nu prin ANAF-ul pe care-l are în subordine ca premier. Guvernul Ponta trebuie să convingă, nu doar cu promisiuni şi operaţiuni cosmetice, că deficitul bugetar va fi sub control în 2016 şi abia după aceea că are voinţa să facă reformele necesare şi să reducă substanţial evaziunea fiscală. Până când va reuşi să convingă de toate aceste lucruri, avem de-a face cu o abordare neserioasă a guvernului.
- Se apropie alegerile de anul viitor. Ce criterii vor sta la baza stabilirii candidaţilor la funcţiile de primar, precum şi la întocmirea listelor pentru consilieri şi viitori parlamentari?
- Am demarat un proces amplu de selecţie a candidaţilor Partidului Naţional Liberal. Acest proces cuprinde, în primul rând, etapa de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale din 2016, care se va încheia la sfârşitul lunii iulie. Este un proces transparent, la care pot participa toţi membrii PNL care îndeplinesc condiţiile statutare şi legale pentru a candida. Le-am solicitat colegilor din organizaţiile locale ca acest proces să nu se limiteze la membrii de partid, ci să se deschidă către societate. Cred că trebuie să atragem oameni de valoare din afara politicii, să-i implicăm în această competiţie internă şi în acest fel să identificăm cei mai buni candidaţi pentru primării, consilii locale, consilii judeţene. După ce se va încheia etapa de depunere a candidaturilor, va urma cea a selecţiei candidaţilor, care se va baza pe criterii cât mai obiective: sondaje de opinie, CV profesional, dezbateri în interiorul organizaţiilor şi criterii de integritate. Cred că la capătul acestui proces vom putea veni în faţa cetăţenilor cu propuneri valoroase, atât ca indivizi, cât şi ca echipe politice. Am semnale încurajatoare din teritoriu. Există o frenezie a competiţiei, sunt mulţi oameni dornici să reprezinte PNL în comunităţile lor şi, fapt îmbucurător, mulţi oameni noi.
- Acum, cu un an înaintea alegerilor, garantaţi alegătorilor că pe listele noului mare PNL nu se vor regăsi persoane cu moralitate îndoielnică, traseiste sau cercetate penal?
- Integritatea trebuie să devină o regulă de aur a politicii româneşti, în general, nu numai a celor care vor fi pe listele de candidaţi. Noi am făcut paşi foarte hotărâţi în această direcţie. Am modificat statutul PNL în această primăvară şi am introdus criterii clare de integritate pentru toţi membrii de partid. Am făcut acest pas cu convingere, nu am mimat reforma internă, aşa cum s-a întâmplat în PSD. Noi am urmărit o schimbare autentică, în timp ce Victor Ponta a introdus criteriile de integritate pentru a-şi elimina adversarii din partid. Ca dovadă, observăm că domniei sale nu i se aplică nicio regulă de integritate - Victor Ponta e de neclintit din funcţia de prim-ministru. Dacă ar fi fost în PNL, şi-ar fi pierdut sprijinul politic al partidului pentru această funcţie, odată ce ar fi fost inculpat într-un dosar. Situaţia domnului Ponta arată cât de şubred este angajamentul PSD faţă de chestiunea integrităţii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro