«Injecţie» de bani în Sănătate, pe ultima sută de metri a anului 2018 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Injecţie» de bani în Sănătate, pe ultima sută de metri a anului 2018

• în ultima zi lucrătoare a anului trecut, în conturile spitalelor brăilene au fost viraţi bani de la Centru, sub formă de “decontări” din fonduri europene, pentru câteva investiţii în ambulatorii şi UPU • momentan, s-a virat doar 60% din sumele totale, urmând ca diferenţa de bani să sosească în lunile viitoare • aceşti bani vor putea fi folosiţi tot pentru investiţii

 

Cadou consistent de Anul Nou de la Ministerul Sănătăţii pentru spitalele din municipiu şi judeţ! În ultima zi lucrătoare a anului 2018, au fost virate sume importante, circa 60% din costul total al investiţiilor făcute în Sănătate la Brăila, din fonduri europene, prin Programul Operaţional 2014-2020. Concret, Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul Orăşenesc Făurei, care au investit bani din resurse proprii şi din bugetele locale ori de stat în echipamente medicale şi au dotat ambulatoriul şi unitatea de primiri urgenţe, au primit acum aproximativ 60% din valoarea totală a investiţiilor. Diferenţa de bani urmează să intre în contul spitalelor în următoarele luni. Investiţiile s-au încadrat în Programul Operaţional 2014-2020, finanţarea făcându-se din fonduri europene.

Banii erau aşteptaţi încă din vara trecută. Chiar pe 13 august 2018, consilierii judeţeni s-au întâlnit într-o şedinţă extraordinară pentru a aproba două proiecte de hotărâre prin care se putea recupera o parte din investiţiile făcute în Sănătate. Potrivit declaraţiilor făcute de preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, la acea dată, suma nu este deloc de neglijat. “Proiectele «Îmbunătăţirea accesului populaţiei din judeţele Constanţa, Vrancea, Buzău, Brăila şi Galaţi la servicii medicale de urgenţă» şi «Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim de ambulator pentru populaţia judeţelor Constanţa, Vrancea, Buzău, Brăila şi Galaţi» vor aduce sistemului sanitar din judeţul Brăila aproximativ 20.000.000 lei”, a spus Chiriac, în august 2018.

Defalcat pe proiecte, vorbim despre suma de 17.096.137 lei ce va fi recuperată de Brăila pe proiectul “Îmbunătăţirea accesului populaţiei din judeţele Constanţa, Vrancea, Buzău, Brăila şi Galaţi la servicii medicale de urgenţă” şi de alte 2.046.904 lei pe “Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim de ambulator pentru populaţia judeţelor Constanţa, Vrancea, Buzău, Brăila şi Galaţi”. Din totalul de 19.143.042 lei, vor merge către Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila 16.353.205 lei, către Spitalul de Pneumoftiziologie aproape 1.800.000 lei şi către Spitalul Orăşenesc Făurei circa 900.000 lei.

Pe ultima sută de metri a anului 2018, în conturile spitalelor au intrat mai mult de jumătate din aceste sume, după cum urmează: 11.359.000 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila şi 946.000 lei la Spitalul de Pneumoftiziologie, potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Ionel Epureanu. “Aceşti bani au venit vineri (28 decembrie 2018 - n.r.) pe la prânz. Am fost înştiinţaţi că vor intra banii în cont. Banii vin direct de la Ministerul Sănătăţii, prin Ministerul Fondurilor şi se duc direct în contul spitalelor, pentru că banii i-am subvenţionat noi la lucrările respective, dar contractele au fost încheiate direct de către spital. Dacă ar fi fost ca la Cardiologie, unde contractul a fost încheiat de CJ Brăila, banii ar fi rămas în contul Consiliului. Sunt bani pentru lucrările care s-au făcut la Unitatea de Primiri Urgenţe şi ambulatorii în perioada 2014 - 2016”, ne-a declarat Epureanu.

Urmează ca în lunile viitoare să sosească şi diferenţa. Mai trebuie menţionat că banii vor putea fi folosiţi de spitale tot pentru investiţii şi nu pe alte ramuri, potrivit aceleiaşi surse citate. “Până la urmă, sunt 20 milioane lei şi practic vor putea fi folosiţi la proiectele de modernizare. În primă fază, Corpul A al Spitalului Judeţean de Urgenţă va intra în execuţia unui DALI de modernizare. În plus, vom continua lucrarea de străpungere a zidului de la Cardiologie”, a adăugat vicepreşedintele CJ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro