Mergi la conţinutul principal

«Imor(t)aleziuni», expoziţie semnată de artistul Traian Ţamuris şi fotograful Cernica Nistor Dragoş

Astăzi, de la ora 17.00, la Centrul Cultural "Nicăpetre" are loc vernisajul expoziţiei "Imor(t)aleziuni" a artistului vizual Traian Ţamuris şi a fotografului Nistor Dragoş Cernica. În argumentul expoziţiei, Traian Ţamuris precizează: "Aici sunt LEZIUNI reprezentate în limbaj volumetric, ordonate după trasee geodezice, echidistante formei concrete. Dublez prin palpare şi gând pentru a obţine o altă formă, aidoma originalului. Copia se materializează cu precept de unic. Este dublura oricând gata de a fi original. Pe această dublură originală orice intervenţie este originală, dar apariţia secundă o reduce la statutul de copie. Sculptez în pozitivul copie. Acest secund îmbrăcat în unicitate este coaja oului genezei unei alte copii originale. În acest înveliş va sălăşlui bustul în forma metalică: o altă copie a originalului din ipsos care e copie a pământului. Pe forma metalică aplic inciziile finale - semne ferme -, culoarea şi patina. Pictez sculptura. Primul gând a fost copiat de atâtea ori, obţinând un original. Este un act IMORAL, dar tehnic necesar. Fluid transpus în fluid, IMORTAL".
Fotograful Cernica Nistor Dragoş meditează asupra existenţei, imortalizând secvenţe ale acesteia. Autorul mărturiseşte că a observat cum timpul s-a pus pe trecut. "Am luat trecutul şi l-am aşezat peste timp... în faţa timpului. În acest fel, oricât ar încerca timpul să treacă, îmi va împinge trecutul înainte, în viitor, proiectându-mă în atemporalitate. Numai că totul se petrece în propria-mi existenţă, în propria viaţă care este limitată... de unde se poate trage concluzia că şi atemporalitatea mea este limitată.
Am hotărât astfel să profit de atemporalitatea propriei vieţi. Cum?
IMORTALizând-o. Aşa au apărut ele, photografiile".
Expoziţia este organizată de Muzeul Brăilei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro