* este vorba despre “Aleea Marilor Personalități Brăilene”, denumire dată, recent, de către consilierii municipali principalului drum din Parcul Monument * proiectul, venit la inițiativa liberalilor, vizează realizarea mai multor dale amprentate, care să conțină numele și domeniul de activitate al diferitelor personalități, iar mai apoi amplasarea acestora de-a lungul aleii * pentru brăilenii recunoscuți la nivel modial se ia în calcul amplasarea unor busturi în parc * denumirea străzii respective fusese stabilită, inițial, ca “Aleea Personalităților Brăilene”, printr-o hotărâre similară a CLM din 2007, însă de atunci proiectul a zăcut prin sertarele Primăriei fără nicio acțiune concretă, așa că a fost reluat în decembrie 2017
Plecând de la ideea că în 2018 se împlinesc 650 de ani de la atestarea documentară a Brăilei, consilierii municipali încearcă să revigoreze o temă mai veche privind omagierea personalităților locale. Mai exact, la inițiativa consilierilor PNL, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CLM s-a modificat o hotărâre mai veche a Consiliului, aprobată în 2007, care denumea strada principală din Parcul Monument ca “Aleea Personalităților Brăilene” și prevedea amplasarea de statui cu oamenii de valoare ai orașului pe lungimea acesteia. Acum, aleea respectivă a căpătat numele de “Aleea Marilor Personalități Brăilene”, iar proiectul are o nuanță ceva mai amplă față de predecesorul său, ce datează încă de pe vremea primarului Constantin Sever Cibu. Astfel, potrivit proiectului inițiat de consilierii PNL și aprobat de majoritate, pentru fiecare personalitate selectată se va amplasa câte o dală amprentată, care să conțină numele, prenumele și domeniul de activitate în care s-a consacrat. Iar pentru marile personalități recunoscute la nivel mondial se vor amplasa busturi cu reprezentarea acestora. De asemenea, tot în ședința din decembrie 2017 s-a aprobat și includerea în nomenclatorul stradal al Municipiului Brăila a denumii de “Aleea Marilor Personalități Brăilene” în Parcul Monument.
În expunerea de motive a proiectului, liberalii brăileni punctează că: “În anul 2018, Brăila aniversează 650 de ani de existență și alături de întreaga țară 100 de ani de la proclamarea României Mari. Considerăm necesar să aducem aminte generațiilor ce vor veni, despre timpurile în care Brăila a fost bine prezentată și reprezentată în România și în întreaga lume. (...) Imortalizarea marilor personalități brăilene (în bronz sau beton amprentat) poate arăta generațiilor viitoare că Brăila poate renaște prin promovarea valorilor umane, realmente recunoscute. Considerăm că un astfel de «Muzeu în aer liber» poate fi amplasat pe aleea principală din Parcul Monument ca «Aleea Marilor Personalități Brăilene»”.
Totodată, consilierii au venit cu o listă cu 21 de nume ca prime propuneri privind personalitățile ce vor fi omagiate în Parcul Monument. Acestea sunt: Ana Aslan (farmacolog), Nicu Alifantis (cântăreț folk), Cătălina Buzoianu (regizor), Vasile Băncilă (filosof), Octav Doicescu (academician, arhitect), Hariclea Darclee (soprană), Maria Filotti (actriță), Panait Istrati (scriitor), Constantin C. Hepites (primar al Brăilei), Nae Ionescu (doctor în filosofie), Mina Minovici (medic legist), Gheorghe Munteanu Murgoci (geolog), Gheorghe Naum (pictor gravor), Fănuș Neagu (scriitor), Edmond Nicolau (savant), Vasile Parizescu (pictor), Costel Pătrășcan (caricaturist), Camelia Potec (sportiv), Petre Andrei (savant, sociolog), Mihail Sebastian (dramaturg, scriitor) și Petre Ștefănescu Goangă (cântăreț operă). Chiar și așa, trebuie punctat că o comisie va stabili și alte nume care să completeze lista marilor personalități brăilene.
Cine va face parte din Comisia care va alege marile personalități
Tot în cadrul celei mai recente ședințe a CLM Brăila, s-a aprobat și constituirea unei comisii pentru stabilirea listei marilor personalități brăilene și pentru determinarea modului de amplasare a dalelor, respectiv busturilor. Comisia va fi formată din 11 persoane dintre care 6 consilieri locali și 5 reprezentanți ai administrației locale. În ceea ce privește reprezentanții CLM desemnați să facă parte din comisie, aceștia au fost propuși în decembrie și votați secret în plen. Este vorba despre PSD-iștii Sorin Boșneag, Adrian Goanță, PND-istul Bogdan Botea, consilierul independent Lucian Căprariu, Dan Păun de la ALDE și PNL-istul Petrică Popa. Toți au fost aleși cu 24 voturi “pentru” și zero “împotrivă”, mai puțin liberalul Popa, care a primit 23 voturi “pentru” și 1 “împotrivă” din partea consilierilor prezenți la ședință. Reprezentanții Primăriei (specialiștii) din comisie vor fi stabiliți ulterior.
Trebuie subliniat că proiectul privind actualizarea HCLM din noiembrie 2007 a venit la inițiativa consilierilor municipali liberali Claudia Bucur, Marian Fusea, Sorin Ioniță, Petrică Popa, Florinel Pricop, Constantin Sîrbu și Adrian Tabarac. Hotărârea de acum 10 ani fusese inițiată de Sorin Boșneag, George Chiriță, Alexandru Coadă, Doru Damian, Vasile Varga, Peter Mitu, Doinița Ciocan, Iuliana Lascu și Florin Mija, în mandatul 2004 - 2008.
Din raportul de specialitate al actualului proiect privind “Aleea Marilor Personalități Brăilene” aflăm că în primă fază aceasta avea limitele stabilite de la accesul în Parcul Monument, până la accesul secundar, în zona fostului restaurant Kisselef. Având în vedere faptul că se actualizează denumirea arterei, urmează să fie actualizate și limitele acesteia, ce vor fi cuprinse între accesul în Parcul Monument și sensul giratoriu de la rondou. Celălalt segment de arteră, până la proximitatea Șoselei Buzăului, va fi denumit Șoseaua Parcului.
În 2007 proiectul avea în vedere amenajarea spațiului respectiv prin delimitări, astfel încât să fie amplasate monumente care să evoce cele mai reprezentative personalități “ale vieții economice și sociale brăilene”. De asemenea, se stabilise atunci realizarea unui Plan Urbanistic de Detaliu pentru întreaga suprafață a parcului, iar costurile pentru amenajarea Aleii Personalităților să fie stabilite printr-un studiu de fezabilitate.
Plecând de la ideea că proiectul a rămas undeva prin sertarele Primăriei, liberalii brăileni au solicitat reșaparea acestuia.
“Un astfel de proiect, care are altă denumire și altă formă, a fost aprobat în iulie 2007, dar nu a fost pus în operă. Era perioada când PSD-ul nu avea primar la Brăila, era domnul primar Cibu atunci și împreună cu doi consilieri de la PNL a introdus acest proiect de pe ordinea de zi și a fost adoptat. Dar iată că sunt mai bine de 10 ani de atunci și nu a fost pus în aplicare, nici măcar nu s-a mai discutat despre el. Acest proiect este necesar pentru imaginea Brăilei și pentru aducerea aminte a ceea ce a fost Brăila cândva”, a afirmat liberalul Petrică Popa, în cadrul unei conferințe de presă recente. Totodată, acesta a ținut să puncteze că PNL-iștii au venit doar cu o listă inițială de personalități, care poate fi completată fără probleme de către doritori.
Mai durează până vom avea “Aleea Marilor Personalități Brăilene”
Întrebat când s-ar putea materializa acest proiect, primarul Marian Dragomir a precizat că totul depinde de cât de repede se vor mișca membrii comisiei care va stabili personalitățile ce vor fi promovate, dar și de buget. Dacă totul va decurge fără probleme, undeva în toamna anului 2018, Primăria ar trebui să poată comanda realizarea dalelor, iar acestea să fie expuse în 2019.
“Sunt două aspecte. S-a stabilit o comisie formată din consilieri. Urmează să desemnăm și o comisie formată din persoane care au astfel de cunoștințe în domeniul culturii, de la Primăria Municipiului Brăila. Comisia va fi una mixtă. Urmează să extindem numărul acelor personalități propuse. Și vom realiza în prima parte a parcului Monument, de la intrarea dinspre Sala Polivalentă și până la rondou, un anumit tip de plăci, elegante, cu numele personalităților respective. Iar în cea de-a doua parte, de la rondou și până în zona fostului restaurant Kisselef, comisia poate analiza și propune și alte tipuri de forme de recunoaștere pentru personalitățile respective”, a declarat Dragomir.
Acesta a mai subliniat că la montarea acestor dale și busturi în parc se va avea în vedere să nu încurce viitoarele evenimente realizate acolo, precum Orășelul Copiilor.
“În primăvară, comisia se va întruni pentru prima oară, ca să extindă lista personalităților și să facă și propuneri în acest sens. Pentru că este o comisie are această putere. Dacă anul acesta vor face propuneri și vom vedea ce înseamnă efectiv, cred că la rectificarea de buget, când vom avea și niște costuri estimative - în toamna anului 2018, pentru că ele se fac în octombrie - atunci vom ști și ce înseamnă financiar acest proiect”, a conchis Dragomir.
Proiectul privind actualizarea HCLM din noiembrie 2007, referitoare la atribuirea denumirii aleii principale a Parcului Monument, astfel încât aceasta să se cheme “Aleea Marilor Personalități Brăilene”, a fost adoptat în unanimitate, cu 24 voturi “pentru”.