«Exces de vot» în CJ pentru cumpărarea clădirii Spitalului TBC | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Exces de vot» în CJ pentru cumpărarea clădirii Spitalului TBC

• consilierii judeţeni au votat, ieri, 8 articole în parte şi abia apoi proiectul final legat de negocierile pentru cumpărarea imobilului în care funcţionează Spitalul de pe strada Radu S. Campiniu, nr. 21 • cu această ocazie s-a stabilit, prin vot secret, componenţa comisiei de negociere • de asemenea, a fost fixat preţul chiriei lunare pe care administraţia o va plăti pentru spaţiul respectiv Congregaţiei „Jesu”, începând cu 1 ianuarie

 

Situaţie ciudată, ieri, la şedinţa ordinară a CJ Brăila. Consilierii au dezbătut pe larg proiectul legat de posibilitatea cumpărării clădirii în care funcţionează Spitalul de Pneumoftiziologie, însă nu s-au oprit aici, ci au ales să voteze fiecare articol al acestuia în parte şi abia apoi să dea votul final. Interesant de precizat este că proiectul în cauză, „privind exercitarea dreptului de preemţiune la vânzarea imobilului situat în municipiul Brăila, strada Radu S. Campiniu, nr. 21, lot 1, în vederea cumpărării prin negociere”, a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, ca urmare a negocierilor recente purtate de către conducerea CJ Brăila şi reprezentanţii Congregaţiei „Jesu”, proprietarii clădirii.

Astfel, la cererea preşedintelui Consiliului, Francisk Chiriac, toate cele 8 articole ale proiectului de hotărâre au fost citite în şedinţă, supuse dezbaterii şi apoi votate individual. Pe scurt, articolele se refereau la exercitarea dreptului de preemţiune, la anexele ce conţineau date tehnice legate de clădire şi teren, însuşirea raportului de evaluare realizat de expertul angajat de CJ care a stabilit preţul imobilului la 882.000 euro, stabilirea unei comisii de negociere a cumpărării, a preţului chiriei de 5.000 euro pe lună (începând cu 1 ianuarie 2017, până la finalizarea procedurilor legale de negociere şi cumpărare), faptul că Direcţia Administrare Patrimoniu Public şi Privat are obligaţia de a pune în aplicare hotărârea, precum şi comunicarea ulterioară a HCJ către părţile implicate sau interesate.

Articolele au fost votate în unanimitate de către consilierii judeţeni, cu excepţia celui legat de preţul stabilit de evaluatorul Alina-Maria Androniu pentru imobilul de pe strada Campiniu, unde PND-iştii Simona Drăghincescu şi Cătălin Iordache s-au abţinut, dar şi cel legat de comisia de negociere, unde a fost vot secret.

 

Cine va face negocierea

 

În privinţa echipei care va negocia mai departe pentru cumpărarea imobilului Chiriac a insistat să facă personal propunerile. Ca preşedinte al Comisiei de negociere acesta l-a indicat pe vicepreşedintele CJ Ionel Epureanu. De asemenea, ca membri, Chiriac i-a propus pe: consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă, consilierul PNL Ovidiu Nechita, secretarul judeţului Dumitrel Priceputu şi directorul Direcţiei de patromoniu Drăguţa Dan.

„Am hotărât eu această componenţă, dar vreau să vă spun şi de ce vă fac această propunere. Pentru că dânşii au participat de-a lungul timpului la aceste discuţii cu Congregaţia”, a declarat Chiriac. Propunerile făcute de şeful CJ au fost apoi votate secret. Astfel, Epureanu a primit 28 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”, Căpăţînă - 28 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”, Nechita - 26 „pentru” şi 5 „împotrivă”, Priceputu - 29 „pentru” şi 2 „împotrivă”, iar Drăguţa - 30 „pentru” şi 1 „împotrivă”. Trebuie precizat că totalul de buletine de vot introduse în urnă au fost doar 31, deoarece consilierii Vasile Constantin Varga şi Cătălin Murea au absentat.

La final, proiectul a trecut cu 29 de voturi „pentru” şi 2 abţineri ale consilierilor PND - Simona Drăghincescu şi Cătălin Iordache.

Trebuie punctat că, potrivit proiectului de hotărâre, comisia are obligaţia de a negocia în jos preţul de achiziţie a imobilului, pornind de la valoarea de 882.000 euro. De asemenea, reamintim că imobilul de pe Campiniu a aparţinut domeniului public al judeţului Brăila şi a fost administrat de Spitalul de Pneumoftiziologie până în anul 2012. Prin protocolul încheiat la jumătatea acelui an între CJ Brăila şi Congregaţia Jesu - Provincia Romana, a fost pusă în aplicare o decizie care prevedea retrocedarea bunurilor imobile, situate în municipiu, care au aparţinut Institutului Sfânta Maria, în prezent Congregaţia Jesu. Între timp CJ a făcut o serie de dotări cu aparatură medicală performantă, ceea ce reprezintă un motiv în plus pentru cumpărarea clădirii, susţin autorităţile. „Menţionăm că termenul legal până la care spitalul poate să funcţioneze în actualul amplasament este 7 mai 2017, dată de la care proprietarul poate proceda la evacuarea spaţiilor”, avertizează raportul proiectului.

 

Căpăţînă: «Probabil s-a plecat de la ideea că sunt foarte multe documente asumate într-o singură hotărâre»

Contactat de redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei” în urma şedinţei, consilierul judeţean Marian Căpăţînă a recunoscut că într-adevăr votul pentru acest proiect a fost atipic.

„Este o noutate şi pentru mine. Dar, probabil, s-a plecat de la ideea că sunt foarte multe documente asumate într-o singură hotărâre şi atunci s-a mers pe fiecare în parte: preemţiunea, asumarea unei valori, realizarea unui contract de închiriere, cumpărarea spaţiului, plus o comisie. Pentru că se va mai face o negociere conform legislaţiei noastre, în afară de discuţiile care s-au purtat anul acesta în cele 3 luni”, a declarat Căpăţînă.

 

Schimbări în CA la Spitalul de Pneumoftiziologie

Tot la şedinţa ordinară de ieri, a fost aprobată şi o modificare a componenţei Consiliului de Administraţie al Spitalului TBC, ca urmare a demisiei recente din CJ a liberalului Vasile Broască. Astfel, ca membru supleant a fost propus PNL-istul Ionel Enuţă, decizia fiind luată prin vot secret. Din cele 31 de buletine introduse în urnă, 5 au fost nule. Enuţă a luat 18 voturi „pentru” şi 8 „împotrivă”.

În prezent, din CA-ul spitalului TBC fac parte Simona Drăghincescu şi Dan Şerbu ca membri titulari, iar ca supleanţi: Ionel Enuţă şi Carmen Elena Bănică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro