Persoanele vârstnice din Brăila, care nu vor să-şi trăiască bătrâneţile ca azilanţi într-un cămin de stat sau privat, au, de la sfârşitul lunii mai, o alternativă. Asociaţia "Eu vreau acasă" oferă servicii de îngrijire direct la domiciliu.
Fondatoarea Asociaţiei "Eu vreau acasă" este dr. Gina Ilie, şeful Serviciului de Medicină Legală Brăila, care, prin profesia sa, a văzut o mulţime de cazuri în care unii bătrâni sunt trataţi cu indiferenţă chiar de către copiii lor sau de rude, primordială fiind moştenirea pe care bieţii vârstnici o lasă în urmă.
"În sfârşit, visul meu este pe cale să se împlinească! Începutul a fost făcut. Asociaţia «Eu vreau acasă» există cu acte în regulă spre marea noastră bucurie! Noi, cei trei fondatori, tată, mamă şi fiică, iubitori de părinţi, bunici şi străbunici, dorim ca persoanele în vârstă să-şi trăiască viaţa cu demnitate şi bucurie, vrem ca ei să ştie cine sunt, să înţeleagă timpul prezent, să-şi cunoască nevoile, interesele şi să decidă conform voinţei lor. Credem că mâna pe care le-o întindem îi va ajuta să se simtă mai puternici, mai vii, mai dornici de viaţă, mai încrezători în ziua de mâine şi, mai ales, vor uita să se gândească la cum, unde şi când se vor sfârşi", ne-a declarat dr. Gina Ilie.
Personalul asociaţiei a fost cu atenţie şi exigent selectat, cu studii în domeniul medicinei, întrucât sarcina acestuia este extrem de importantă. Practic, angajaţii au în mâinile lor viaţa vârstnicilor de care urmează să aibă grijă ca de propriii părinţi. Activitatea se va desfăşura iniţial la domiciliul persoanei interesate în baza unei fişe de solicitare semnată de persoana în cauză sau de un membru al familiei, fişe în care se vor consemna toate serviciile solicitate. În pliantele asociaţiei, distribuite în diferite zone ale oraşului, în unităţi medicale, în organizaţii ale pensionarilor, se regăseşte întreaga gamă de servicii acordate.
"Dorim să învingem neputinţa şi să fim pentru vârstnici omul care aduce pâinea şi laptele, omul care face piaţa, care plăteşte facturile, care aduce instalatorul, care îi însoţeşte la medic şi îi administrează tratamentul, care se ocupă de igiena lor şi a casei lor, care îi informează, îi asistă şi supraveghează când trebuie să ia decizii, adică omul bun la toate. De asemenea, dorim să alungăm singurătatea şi să fim pentru ei partener de conversaţie, partener de plimbare, de mers la teatru, de vizite, partenerul care nu îi va lăsa să uite cine sunt şi, mai ales, cine pot fi", a adăugat dr. Ilie.
Pe viitor, fondatorii şi-au propus să dezvolte asociaţia, prin înfiinţarea unui centru de zi destinat persoanelor vârstnice. Aici, vârstnicii vor avea ocazia să socializeze între ei, să cunoască oameni noi, să povestească amintiri, să asculte muzica de altădată şi chiar să danseze. De asemenea, se vor organiza excursii. Centrul va asigura personal de serviciu calificat, posibilitatea de a face un control medical săptămânal, măsurarea tensiunii, determinarea glicemiei, administrarea medicaţiei recomandate de medicul curant după schema specifică, program de întreţinere a funcţiilor psihice, transport specializat în caz de urgenţă cu ambulanţa publică sau privată şi masa de prânz. La cerere, se pot acorda servicii specializate, precum consult medical de specialitate şi recoltare de probe biologice pentru diferite analize şi şedinţe de masaj şi kinetoterapie.
"Îmi doresc din suflet să reuşim, pentru că am văzut atâta suferinţă, tristeţe, ruşine şi «dor de sine» în privirea bătrânilor «azilanţi» încât am considerat că niciun efort nu este prea mare pentru a face ca aceştia să-şi trăiască ultima parte a vieţii în casa lor. Ne dorim să fim pentru toţi cei care ne vor căuta partenerul care nu-i va lăsa să uite cine sunt, cine au fost şi, mai ales, cine ar putea fi. Noi vrem ca toţi aceştia să nu mai fie singuri, căci singurătatea este cea mai grea boală, după cum îmi spunea cineva cu privirea în pământ, pentru a nu i se vedea lacrimile de pe obraz. Dorim ca toţi bătrânii să traiască în casele lor atât cât vor dori şi să se bucure în fiecare clipă de viaţa ce le-a fost dată. În afara acestor proiecte, intenţionăm ca în colaborare cu potenţiali parteneri să amenajăm un centru special de îngrijire şi supraveghere calificată a persoanelor suferinde de Alzheimer", a mai spus dr. Gina Ilie, fondatorul asociaţiei.
Pentru a beneficia de serviciile acestei asociaţii, puteţi apela numerele de telefon: 0728.004.106, 0724.043.049, 0773.876.465. Birou de lucru: Policlinica Hipodrom, str. Pietăţii, nr. 2, etaj 1, camera 115 bis. Persoană de contact dr. Gina Ilie.