«Eu sunt un patriot! Cuvântul naţionalist a fost utilizat distorsionat şi nu mai poate fi folosit» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Eu sunt un patriot! Cuvântul naţionalist a fost utilizat distorsionat şi nu mai poate fi folosit»

• preşedintele formaţiunii Alianţa Noastră România, Marian Munteanu, a vizitat Brăila la finele săptămânii trecute, ocazie cu care a acordat, în exclusivitate, un interviu cotidianului „Obiectiv - Vocea Brăilei” •  acesta a vorbit, printre altele, despre credinţa în Dumnezeu, iubirea de patrie, dar şi despre necesitatea continuării activităţii DNA

 

Marian Munteanu (54 ani) este etnolog, profesor şi activist civic în România. Acesta a participat la Revoluţia Română din 1989, dar este cel mai bine cunoscut drept unul dintre liderii demonstraţiei studenţeşti din Piaţa Universităţii din iunie 1990, prin care a fost contestat rezultatul primelor alegeri de după prăbuşirea regimului comunist, când scrutinul a fost câştigat de Ion Iliescu şi FSN. Demonstraţiile ce aveau ca temă principală înlăturarea din spaţiul public a foştilor nomenclaturişti, au culminat cu venirea minerilor în capitală, eveniment care s-a soldat cu violenţe. La vremea respectivă Marian Munteanu a fost arestat şi eliberat de mai multe ori, sechestrat şi bătut de mineri, iar în cele din urmă, încarcerat la Jilava pentru două luni de zile.

Acesta a reintrat în atenţia publică în aprilie 2016, după ce a fost propus candidat din partea PNL la Primăria generală a capitalei. Varianta a generat un val de proteste şi critici din partea mai multor ONG-uri care au susţinut că Munteanu trebuie retras din cursa electorală pentru că este incompatibil cu valorile europene, democratice şi pentru că a dat dovadă de simpatii faţă de Mişcarea Legionară. În cele din urmă PNL-iştii au decis să îi retragă candidatura şi l-au propus pe Cătălin Predoiu ca înlocuitor. La scurt timp după acest incident, Munteanu a pus bazele formaţiunii Alianţa Noastră România.

Aflat într-o vizită de lucru în oraşul nostru, Marian Munteanu a acceptat să acorde un scurt interviu cotidianului „Obiectiv - Vocea Brăilei”, pe care vă invităm să îl lecturaţi în cele ce urmează.

 

- Sunteţi un om credincios. Întotdeauna aţi fost aşa sau anumite evenimente din viaţa dumneavostră v-au îndrumat pe acest drum?

- La fel ca imensa majoritate a românilor cred în Dumnezeu. Încerc şi am încercat în viaţa mea, atât cât am putut, să respect învăţăturile credinţei noastre creştin ortodoxe, dar ştiţi cum e... nu pot fi eu evaluatorul propriei activităţi în acest sens. Mă străduiesc însă, aşa cum ne străduim cu toţii, să facem cât mai multe lucruri bune. Măcar să avem grijă să nu facem rău.

 

- Ce credeţi despre smerenia afişată de unii oameni politici, care nu lipsesc de la evenimentele religioase importante? Ce face diferenţa între smerenia din suflet şi cea afişată în scop electoral?

- Mi se pare tristă şi ruşinoasă utilizarea acestui tip de atitudine în vederea unor interese electorale. De aceea nici nu o să mă vedeţi vreodată... Chiar nu am să merg în locuri în care merg de obicei. Am şi vorbit cu mai mulţi oameni din zona Bisericii şi le-am spus «mă iertaţi!». Eu mă duc... Cât pot. Am participat şi la ritualurile normale şi la marile sărbători mă duc cu drag. Dar mă duc ca orice credincios, nu mă duc să mă vadă lumea acolo. Mă duc de o viaţă întreagă. Dar le-am spus că de data asta nu am să merg, tocmai pentru că probabil că vor fi mulţi care se vor gândi că sunt aidoma politicienilor care fac afişaj şi campanie la momente de genul acesta. Chiar dacă am să mă duc o să stau undeva în spate.

 

- Vă consideraţi un naţionalist moderat. Care sunt limitele naţionalismului dumneavoastră?

- Nu. Eu sunt un patriot! Cuvântul naţionalist a fost utilizat distorsionat şi el nu mai poate fi folosit. Este de fapt o modalitate de manipulare a oamenilor de către cercuri care vor să provoace înţelegerea greşită a mesajului patriotic. Eu susţin patriotismul, adică ataşamentul faţă de valorile ţării noastre şi faţă de interesele tuturor cetăţenilor de aici.

 

- Aveţi criterii de admitere în rândul „Alianţei Noastre”? Unde-şi pot depune adeziunile brăilenii care cred în valorile dumneavoastră?

- Criteriile sunt: cinstea, competenţa şi patriotismul. Deci buna-credinţă. Dorinţa oamenilor de a contribui la o construcţie, dar să o facă venind şi cu aportul lor, competenţe în diverse domenii. Până la urmă, asta înseamnă o construcţie politică. Să reuneşti energii. Sigur, la niveluri diferite: unii au competenţe mai mari, unii au competenţe mai mici, dar pe toţi trebuie să îi unească buna-credinţă şi ataşamentul faţă de aceste valori. În rest, nu sunt alte criterii. Niciodată nu vom sprijini, promova oameni care nu au dat dovadă de corectitudine în activitatea lor. Asta este clar. Însă suntem deschişi tuturor patrioţilor care doresc să ajute, să pună umărul pentru a ne ajuta ca România să iasă din această dificultate în care se află.

Deocamdată în Brăila există un sediu mic, dar pentru început este foarte bun. Noi nădăjduim că o să avem un mic sprijin şi din partea organizaţiei PNŢCD Brăila. În multe judeţe din ţară ţărăniştii ne-au sprijinit cu posibilităţile lor. Ştiţi că PNŢ nu candidează în alegeri şi au luat decizia să sprijine Alianţa Noastră. Dar fiecare membru şi simpatizant al Alianţei Noastre este ambasadorul nostru în judeţul Brăila. Deci fiecare persoană care se apropie de construcţia noastră ne reprezintă. Şi ne bazăm pe susţinere în această campanie. Probabil că în timp o să reuşim să avem şi un sediu corespunzător. N-a fost vreme. Avem mai puţin de două luni de când am pornit activitatea, dar eu zic că pentru început situaţia este destul de bună.

 

- Veţi lansa un proiect de ţară? Când?

- Avem vreo 10 - 12 departamente de specialitate cu multe comisii pe diverse domenii: Economic, Educaţie, Cultură, Apărare, Externe, Justiţie şi aşa mai departe. Cu un colectiv de specialişti. De exemplu, departamentul Economic - care este cumva nucleul acestui proiect, pentru că fără o abordare economică nu poţi face absolut nimic din orice ţi-ai propune -, este condus de profesorul Mircea Coşea. Noi sperăm ca undeva la jumătatea lunii octombrie să putem da publicităţii propunerile fundamentale, structurale ale proiectului nostru. Câteva, cele şapte obiective prioritare au fost deja anunţate, sunt publicate pe site, peste tot. Dar structura de bază a programului va fi dată publicităţii cam în două săptămâni. Sigur, programul este voluminos pentru că se intră în zona de măsuri la toate nivelurile economice şi sociale. În curând îl veţi vedea. Dar tot proiectul nostru practic poate fi considerat că se regăseşte sintetic în cele 7 obiective fundamentale şi desigur în Proclamaţia din 27 martie cu care a început Alianţa Noastră activitatea.

 

- În momentul de faţă există o adevărată isterie la nivelul partidelor politice atunci când vine vorba despre acţiunile Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Cum vă poziţionaţi vizavi de DNA?

- Noi credem că activitatea acestui departament trebuie să continue. Sperăm însă să continue în mod corect, fără opţiuni sau selecţii care au la bază eventual alte criterii decât cele strict juridice, strict profesionale ale activităţii procurorilor respectivi. Dar sigur că trebuie să continue. Domnule, trebuie făcut curăţenie! Noi nu mai putem rezista ca societate având peste tot corupţie, deturnări de fonduri... Nu se poate aşa ceva! În acelaşi timp însă, subliniez, eu vreau să cred şi sper că nu se vor lua măsuri niciodată şi vor fi respectate drepturile cetăţenilor, chiar şi a celor acuzaţi de fapte de corupţie, pentru că toţi trebuie să fim egali în faţa legii şi să beneficiem de un tratament corect.

Cele 7 obiective ale Alianţei Noastre

Alianţa Noastră România a lui Marian Munteanu vine cu şapte obiective majore, în baza cărora formaţiunea va întocmi un proiect de ţară. Acestea sunt: Un stat românesc demn şi puternic, loial patriei noastre, ce garantează securitatea tuturor cetăţenilor săi şi respectarea drepturilor şi libertăţilor acestora; Oprirea înstrăinării pământului ţării, a distrugerii pădurilor şi a mediului înconjurător, a irosirii resurselor, recuperarea bunurilor înstrăinate fraudulos; Educaţie responsabilă prin finanţarea învăţământului naţional precum şi printr-o nouă strategie de dezvoltare a acestuia; Crearea unui puternic capital românesc, prin păstrarea în proprietatea statului a tuturor utilităţilor şi a unei importante părţi a resurselor; O puternică reţea de policlinici şi spitale moderne, finanţate corespunzător şi cu un personal remunerat în mod corect; O armată naţională, bine înzestrată şi atrenată şi o industrie de apărare de prim rang; Păstrarea identităţii creştine oferind Bisericii posibilitatea de a se dedica operelor de caritate şi de învăţământ precum şi de a răspândi, în toate conştiinţele, Cuvântul Domnului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro