«Dă sânge pentru cele care dau viaţă» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Dă sânge pentru cele care dau viaţă»

În fiecare zi, la nivel mondial, aproximativ 800 de femei mor din cauza sarcinii sau a complicaţiilor legate de naştere. Sângerarea severă în timpul naşterii şi după naştere este o cauză majoră de mortalitate, morbiditate şi dizabilitate pe termen lung. În acest context, tema aleasă în 2014 pentru a celebra Ziua Internaţională a Donatorului de Sânge este "asigurarea de sânge pentru salvarea mamelor", iar sloganul campaniei din acest an este "Dă sânge pentru cele care dau viaţă". Scopul campaniei este acela de a creşte gradul de conştientizare cu privire la asigurarea accesului în timp util la sânge şi în condiţii de siguranţă, pentru a preveni decesele materne.
Ziua Internaţională a Donatorului de Sânge se serbează în fiecare an pe 14 iunie, începând cu 2005, după ce a fost desemnată de către Adunarea Mondială a Sănătăţii, forul suprem al OMS.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) încurajează toate ţările şi partenerii naţionali şi internaţionali care lucrează în domeniul transfuziilor de sânge şi în cel al sănătăţii materne să dezvolte un plan de activitate care să asigure condiţii de siguranţă pentru produsele din sânge. Acestea pot fi asigurate numai prin donaţii regulate de sânge de la donatorii voluntari, care reprezintă cel mai sigur grup de donatori, iar obiectivul OMS are în vedere ca, până în 2020, toate ţările să poată realiza aprovizionarea cu sânge de la donatori voluntari neplătiţi.
Deşi milioane de oameni donează sânge la nivel mondial, nevoia de sânge nu este acoperită. Numărul anual al donatorilor de sânge a ajuns la 92 de milioane, iar în prezent, în doar 62 de ţări sângele necesar este acoperit aproape 100% din donaţiile voluntare de sânge şi neplătite, în timp ce 40 de ţări sunt încă dependente de donatori de familie şi donatori plătiţi.

5.000 de brăileni au trecut pragul CTS în acest an

În primele cinci luni ale acestui an, aproximativ 5.000 de brăileni au donat sânge, iar în cursul anului 2013, la Centrul de Transfuzie Sanguină Braila s-au recoltat 11.000 de unităţi, în creştere faţă de anul precedent cu 1.500 unităţi.
Dr. Magdalena Iugulescu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Brăila, apreciază că, deşi uneori se pot înregistra sincope în rezolvarea unor cazuri cu o anumită grupă de sânge, în judeţul nostru nu a fost vorba de o criză de sânge, deoarece există o formă de ajutorare între judeţele Brăila, Galaţi, Focşani şi Buzău, o grupare de întrajutorare regională, care permite împrumutarea cu unităţile de sânge necesar în caz de urgenţă.
Pentru a putea dona sânge, o persoană trebuie să aibă vârsta între18-60 ani, greutatea între 58-100 kg femeile şi 60-110 kg bărbaţii, tensiune arterială sistolică între 11 şi 18 mmH. De asemenea, donatorul nu trebuie să fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale, iar femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. Nu în ultimul rând, donatorii nu trebuie să aibă următoarele boli: hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii.
La o donare se recoltează 450 -500 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, iar celular în 2 săptămâni. Toate materialele utilizate pentru donare sunt sterile şi de unică folosinţă şi nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri.
După donare, medicii recomandă creşterea consumului de lichide în primele 24 de ore, iar donatorii beneficiază de unele drepturi, în sensul că primesc rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat-Rh, grupa sangvină, Hepatita B, C, HIV/SIDA, HTLV(leucemie), VDRL(sifilis), probe hepatice, analize care sunt confidenţiale.
La cerere, există posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară).
De asemenea, donatorul beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi şi studenţi în ziua donării, de decontarea cheltuielilor de transport dacă are domiciliul sau reşedinţa în altă localitate, de reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) şi alocaţie de hrană sub forma a 7 tichete de masă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro