Mergi la conţinutul principal

«Dă-l dracului, că şi-aşa a murit!»

Aflat după gratii de la începutul lunii februarie a.c., Neicu Morogan, în vârstă de 46 de ani, din satul Ibrianu, comuna Gradiştea, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte (art. 195 Cod penal). Individ cu antecedente penale, Morogan se manifesta violent faţă de tatăl său, Petrache, în vârstă de 82 de ani, mai ales când consuma alcool. Totul a culminat cu scandalul din noaptea de 1/2 februarie 2014, finalizat cu moartea tragică a bătrânului.
Procurorul care s-a ocupat de caz precizează că în seara zilei de 1 februarie 2014, în jurul orei 18:00, Neicu Morogan se afla în stare de ebrietate şi, cu toate acestea, s-a dus la barul SC "Fanidra" SRL din localitate. A consumat un litru de vin până la ora 19:30, după care, de beat de era, a fost luat de un consătean şi dus acasă. Nici nu a plecat bine consăteanul, că a şi izbucnit scandalul între tată şi fiul ameţit de alcool. Bătrânul de 82 de ani i-a reproşat fiului că nu are grijă de el, iar acesta, orbit de furie, a luat o bucată de lemn din cele pregătite pentru foc şi a început să-l lovească. Procurorul criminalist precizează: "Inculpatul a luat o bucată de lemn pregătit pentru foc, având o margine tăioasă, cu care i-a aplicat victimei lovituri repetate, orientate către cap, torace, spate, coapse şi membre inferioare. Victima a încercat să se apere şi a fost lovită în mod repetat şi cu mare intensitate peste ambele mâini (...)".
În continuare, bătrânul - deşi rănit grav - s-a refugiat într-o încăpere alăturată, unde a căzut, lovindu-se cu capul de perete, apoi s-a întors în camera în care se afla patul. A căzut din nou, lovindu-se cu omoplatul de marginea sobei, apoi s-a aşezat pe pat, întins pe spate. Agresorul s-a culcat şi el, iar în jurul orei 0:30 - trezindu-se un pic din mahmureală -, a constatat că tatăl său murise.
În aceeaşi noapte, Neicu Morogan a cerut ajutorul unui cunoscut, căruia i-a spus că bătrânului "i se făcuse rău, a căzut şi s-a lovit". Consăteanul, însă, a dat bir cu fugiţii, când a văzut cadavrul. Inculpatul a aruncat atunci lemnul cu care lovise victima în sobă, apoi, în jurul orei 8.30 dimineaţa, a luat legătura cu groparii din sat, Gigel G. şi Costică M., care ajutau şi la toaletarea morţilor. Cu ajutorul lor, Morogan l-a schimbat de haine pe bătrânul plin de răni, spunându-le să nu mai spele şi să bărbierească cadavrul, că vrea să-l îngroape repede. Când groparii au vrut să-i pună mortului şosete, Neicu le-a spus: "Dă-l dracului, că şi-aşa a murit!".
Concomitent, agresorul a făcut rost de un sicriu şi a pus victima în el, cu ajutorul groparilor. Dar când să facă rost de certificatul constatator al decesului, asistenta din sat, Iulica S., i-a spus că trebuie făcută autopsierea cadavrului, după ce a văzut leziunile de pe trupul desfigurat. La autopsie, s-a constatat că decesul victimei s-a datorat "insuficienţei cardio-respiratorii acute prin asfixie mecanică cu aspirat sangvin, cu sânge provenind de la un traumatism cranio-facial cu fractura piramidei nazale, plăgi contuze ale buzelor (...)". Bătrânul se înecase cu propriul sânge, după ce fiul îi spărsese nasul cu lemnul de la sobă. De fapt, victima avea leziuni grave pe tot trupul, inclusiv fracturi costale şi fractură de omoplat.
Bărbatul care, potrivit anchetatorilor, şi-a lovit părintele cu pumnii, cu picioarele şi cu lemnul cu margini ascuţite, provocându-i un politraumatism care a condus la asfixia mecanică, a fost reţinut în ziua de 3 februarie 2014, ulterior fiind arestat preventiv, pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro