• asta a precizat, recent, deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă, în cadrul unui comunicat de presă, prin care a anunţat o completare la Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care a fost aprobată în Parlament • pe scurt, toţi copiii rămaşi fără părinţi sau abandonaţi vor sta în familia extinsă sau la un asistent maternal până la cel puţin şapte ani, vârstă până la care plasamentul într-un serviciu de tip rezidenţial este interzis
Deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă a anunţat faptul că, în urma unui proiect pe care l-a iniţiat alături de alte femei parlamentar, copiii de până la şapte ani nu vor mai putea fi instituţionalizaţi de acum înainte. Mai exact, Ioniţă a subliniat în cadrul unui comunicat de presă, că în urma acestui demers, toţi copiii rămaşi fără părinţi sau abandonaţi vor sta în familia extinsă sau la un asistent maternal până la cel puţin şapte ani, vârstă până la care plasamentul într-un serviciu de tip rezidenţial este interzis. Această nouă prevedere completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prin care era prevăzut ca minorii fără părinţi să fie instituţionalizaţi de la vârsta de patru ani. Ioniţă susţine că România este ţara din Uniunea Europeană cu una dintre cele mai mari rate de copii aflaţi în centrele de plasament, iar recomandările UNICEF sunt ca cei mici să crească în alt mediu decât cel al centrelor mari de plasament.
“Creşterea de la patru la şapte ani a vârstei până la care copiii fără părinţi sau abandonaţi nu vor mai putea fi instituţionalizaţi are şi o latură simbolică, a celor şapte ani de acasă. Este foarte important pentru viitorul adult ca în această etapă a formării sale să beneficieze de un cadru familial, de căldura unui cămin, de atenţie şi grijă. Mai ales că vorbim despre copiii care şi aşa pleacă în viaţă cu handicapul psihologic al lipsei părinţilor naturali. Practic, până la şapte ani, toţi cei aflaţi într-o astfel de situaţie vor fi crescuţi numai în familia extinsă, substitutivă sau de un asistent maternal”, a explicat Ioniţă.
Parlamentarul a dorit să sublinieze că, în acest moment, în România există peste 19.000 de copii aflaţi în centrele de plasament de tip rezidenţial şi se urmăreşte ca, până în 2020, acestea să fie desfiinţate şi înlocuite cu centre mici, de tip parental, în care să existe asistenţi sociali specializaţi, şi cu plasamentul la asistenţi maternali.
“Interesant este că această modificare legislativă, prin care s-a interzis instituţionalizarea copiilor până în şapte ani, a fost iniţiativa unui grup de parlamentari femei, din toate formaţiunile politice, iar legea a fost adoptată cu unanimitate de voturi”, a conchis Ioniţă.