Investiţiile "bulibăşite" pe vremea fostului baron PSD de Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, ar putea, cu puţin noroc, reintra în circuitul firesc al lucrărilor. Asta după ce, din considerente care ne scapă, firmele care le-au abandonat în luna august se arată interesate să le finalizeze. Vorbim, pe o parte, de Cardiologie/ Pediatrie, care se află în lucru la firma austriacă Vamed şi are subcontractor firma gălăţeană Carroponte, şi pe altă parte, de Centrul de Oncologie şi Radioterapie, abandonat în august a.c. de constructorul brăilean "Confort 2000", în faza de finalizare, unii spun 65%, alţii 80%.
Totodată, dacă se va lucra şi la sistemele de legătură, respectiv străpungeri şi lift, pentru Cardiologie şi ATI, este posibil ca măcar în 2016 să avem aceste investiţii funcţionale.
Dacă, într-adevăr, firmele se vor întoarce la lucru, nu este exclus ca până la finele acestui an să avem recepţie finală, în cazul Centrului de Radioterapie şi Oncologie, ba chiar dotare de la Banca Mondială undeva la începutul anului 2016.
Asta ar scuti CJ-ul şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila de problemele generate de înreruperea lucrărilor şi de timpii lungi de aşteptare, mai bine de două luni, în care se pot derula procedurile de achiziţie publică, ştiut fiind faptul că legislaţia ce reglementează licitaţiile este deficitară, cu lacune care lasă loc de contestaţii şi paracontestaţii pe timpul contribuabilului şi, bineînţeles, pe bani publici.
Vor renegociere corectă, pe proiect, a tuturor şantierelor
Cum vede Consiliul Judeţean Brăila dorinţa acestor firme de a se întoarce la Judeţean şi de a termina lucrările?! "Din punctul meu de vedere, firmele de la Spitalul Judeţean, după ce au avut un moment de orgoliu exacerbat privind colaborarea cu CJ Brăila, acum s-au întors către noi şi vor să discute soluţii de încheiere a şantierelor. E o decizie care m-a impresionat, dar m-a şi umplut de reflexe de a-i ironiza. Pentru că de luni de zile facem apel la raţiune şi la seriozitate, să intre în comunicare cu noi, dar ne-am lovit de fel de fel de orgolii. Cu boldul au căutat ceva să amâne", ne-a declarat Viorel Mortu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila.
Dincolo de intenţiile exprimate de firmele Vamed şi Carroponte de a finaliza lucrarea la Cardiologie, respectiv realizarea străpungerilor spre Morgă, Ambulator şi Bloc Operator, şi Spitalul Judeţean face investiţii pentru ca ATI-ul să devină funcţional. "Noi vrem să punem liftul şi să realizăm la ATI străpungerile pe banii noştri, ai unităţii. O vom face imediat ce va fi lansată şi procesată achiziţia în SEAP", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.
Şi "Confort 2000" şi-a reîntors faţa spre Judeţean, chiar dacă pe 21 august 2015 a reziliat contratul pentru Oncologie în mod unilateral, la două zile distanţă de deadline-ul stabilit în contract pentru recepţia finală. Proiectul s-a ridicat la 6 milioane de lei, însă lucrarea este gata, în accepţiunea Spitalului, în proporţie de 65%, şi de 80 % din punctul de vedere al lui Gabriel Ghenea, administratorul "Confort 2000".
"Văzând că nu pot câştiga nimic în plus decât ceea ce este legal, de două zile au revenit la gânduri mai bune şi acum vor renegociere corectă, pe proiect, a tuturor şantierelor. S-a întors la Oncologie şi domnul Ghenea, care vrea să continue tot el şantierul, lăsând spitalul să se judece cu firma lui pe acele geamuri puse în afara proiectului. E un lucru bun după opinia mea", a adăugat Viorel Mortu.
Dotare la Oncologie în februarie 2016?
Cât despre neînţelegerile deja formulate, acelea referitoare la neplata a 80.000 de lei, contravaloarea tâmplăriei şi a geamurilor termopan, care a fost considerată "neconformă cu proiectul" de către dirigintele de şantier al SJU, rămâne ca acestea să se rezolve din mers.
"Va trebui să schimbe geamurile termopan. Altfel cum? Se pare că acceptă să le schimbe, ceea ce este, după opinia mea, îmbucurător. Adică ne scuteşte de o prelungire a timpului prin licitaţie. Doi: au înţeles că nu se poate decât legal. Asta e pentru mine cel mai important semn. Pentru că voiau ilegal. Şi la Cardiologie vor să facă străpungerea. Sunt chiar entuziaşti", a mai spus Viorel Mortu. În aceste condiţii, există şanse mari ca la începutul anului viitor să avem la Oncologie dotarea angajată de Banca mondială: "Dacă în patru - cinci luni încheiem Oncologia, în februarie, Banca Mondială e dispusă să realoce aceeaşi sumă de bani în 2016. Este o informaţie sigură".