• este vorba despre un proiect de hotărâre aprobat recent de consilierii municipali privind componenţa Consiliului Comunitar Consultativ al Municipiului Brăila şi a Regulamentului după care funcţionează acesta • deşi scopul structurii ar fi să ajute Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu anumite cazuri speciale, potrivit consilierului municipal PNL Raluca Bucur, Consiliul nu a fost convocat niciodată până în prezent • consilierul liberal a fost reales de curând ca reprezentant al CLM în Consiliul Comunitar şi susţine că va încerca să schimbe metoda de lucru • trebuie precizat că pentru activitatea depusă în acest consiliu nu există indemnizaţie
Poate părea incredibil, dar consilierii municipali brăileni au stabilit, recent, componenţa unui consiliu care este total inactiv de câţiva ani. Este vorba despre Consiliul Comunitar Consultativ la nivelul Municipiului Brăila, care ar trebui să se ocupe de cazurile speciale pe care le are în evidenţă Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Chiar şi aşa, potrivit reprezentantului CLM Brăila în acest consiliu, consilierul municipal PNL Raluca Bucur, care a fost realeasă recent pe acest fotoliu, entitatea nu a avut nicio întâlnire până în prezent, deşi penultima componenţă a fost stabilită în 2016.
Precizăm că odată cu stabilirea membrilor Consiliului Comunitar Consultativ s-a aprobat şi regulamentul de organizare şi funcţionare al entităţii.
Potrivit acestuia, consiliul are misiunea "de a sprijini activitatea de asistenţă socială prin creşterea calităţii vieţii în familiile dezorganizate, aflate în impas financiar, sau a copiilor privaţi de o îngrijire şi educaţie adecvată. Asta printr-o colaborare cu autorităţile publice competente, reprezentanţii societăţii civile. De asemenea, să se consulte cu instituţiile publice şi private şi cu reprezentanţi ai comunităţii şi să intervină în mod direct, dar şi prin implicarea membrilor comunităţii. Rolul acestei structuri este atât de soluţionare a unor cazuri concrete, cât şi de a răspunde nevoilor globale ale colectivităţii", se arată în cadrul raportului.
Practic, din acelaşi document aflăm că acest Consiliu Comunitar Consultativ are următoarele atribuţii: identificarea copiilor şi familiilor care au nevoie de orice fel de sprijin; colaborarea cu serviciile publice şi private din comunitate; iniţierea, organizarea, după caz, de activităţi de strângere de fonduri pentru copiii şi familiile aflate în dificulate; analizarea cazurilor identificate sau cele supuse atenţiei primarului sau asistenţilor sociali; înaintarea de propuneri primarului şi CLM pentru rezolvarea problemelor sociale legate de copii; recomandarea de soluţii pentru rezolvarea cazurilor identificate, acestea putând fi adresate părinţilor, copiilor, funcţionarilor publici, societăţilor comerciale de pe raza municipiului, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului; asigurarea medierii conflictelor intrafamiliale; dar şi alte atribuţii date prin lege în sarcina Consiliului Comunitar Consultativ.
Bucur susţine că va încerca să mobilizeze Consiliul Comunitar Consultativ
Consilierul PNL Raluca Bucur a fost propusă şi desemnată prin vot secret ca reprezentant în cadrul acestei entităţi. Interesant este că propunerea a venit din partea liderului grupului PSD din CLM Brăila, Sorin Boşneag. Bucur a fost aleasă cu 24 voturi “pentru” şi 1 “împotrivă”.
Potrivit proiectului de hotărâre, din Consiliul Comunitar Consultativ, pe lângă Bucur, mai fac parte: Ion Marin (Profesor - ISJ Brăila), Marian Moise (şef Birou Ordine Publică - Poliţia Locală), Mihai Condruz (comisar de Poliţie - IPJ Brăila), Honorina Gabriela Popescu (preşedintele Asociaţiei de Binefacere “Diaconia”), Narcisa Daniela Măciucă (doctor - Colegiul Medicilor Brăila) şi Marian Alin Constantin (referent - Protoieria Brăila).
Redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au luat legătura cu Raluca Bucur pentru a vedea dacă acest Consiliu a avut vreun caz social special în atenţie şi în ce măsură a rezolvat astfel de situaţii. Cu toate acestea, cu părere de rău, consilierul PNL a explicat că până în prezent Consiliul Comunitar Consultativ nu a fost convocat vreodată.
"De când am fost desemnată membră a Consiliului Comunitar Consultativ nu am participat încă la nicio şedinţă a acestui organism, al cărui rol este să sprijine Serviciul public de asistenţă socială. Acest consiliu trebuie să identifice problemele sociale şi să găsească căi de rezolvare a acestora. Doar prin consultarea specialiştilor, a oamenilor care cunosc sistemul, se pot elabora politici publice coerente pe domeniul asistenţei sociale. Dacă nu s-a întrunit consiliul, asta demonstrează cât preţ pun cei de la PSD şi primarul Marian Dragomir pe asistenţa socială, pe dialog şi consultare!", a declarat Bucur, cu precizarea că va încerca să mobilizeze în vreun fel activitatea acestui Consiliu pe viitor.
Potrivit consilierului municipal, întrunirea acestei entităţi nu este obligatorie, ci doar în cazul în care unul dintre membri face o sesizare motivată în scris. Convocarea este obligatorie doar în momentul în care există cazuri sociale care vizează copiii aflaţi în evidenţele direcţiei de asitenţă socială şi care nu au putut fi rezolvate. Se pare că până acum nu au fost astfel de situaţii. Cert este că, potrivit Ralucăi Bucur, activitatea membrilor Comisiei nu este indemnizată.