Cehart Donaris" se transformă în societate de tip închis şi va fi delistată de pe piaţa Rasdaq. Decizia a fost luată în urmă cu o săptămână, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, care au stabilit ca societatea "să nu facă demersurile legale necesare în vederea admiterii la tranzacţionare a acţiunilor emise de societate pe o piaţă reglementată, sau a tranzacţionării acestora în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare, iar societatea să devină una de tip închis". În paralel, a fost aprobată şi procedura de retragere din societate a acţionarilor care au acest drept prevăzut prin articolul 134 din Legea 31/1990 privind societăţile comerciale.
Potrivit informaţiilor disponibile pe pagina web a Bursei de Valori Bucureşti, acţionarul majoritar al combinatului este SC "Ecopack" SA care deţine peste 88,1% din pachetul de acţiuni, în timp ce SIF Banat - Crişana are circa 11,16 procente din companie, iar diferenţa aparţine micilor acţionari, persoane fizice şi juridice. SC "Ecopack" este controlată de firma "Kameran Financial", înregistrată în Elveţia, care deţine 95,07% din acţiuni, aceasta fiind deţinută, la rândul său, de omul de afaceri Vladimir Cohn.
Reamintim că, la finalul lui 2013, acţionarii au fost de acord cu încetarea definitivă a activităţii de producţie, după ce în prealabil marfa aflată pe stoc, însemnând diferite tipuri de hârtie, a fost valorificată pe piaţa internă. Cumpărătorii au fost, în principal, chiar companiile din grupul "Ecopack - Ecopaper", cel care deţine pachetul majoritar de acţiuni la fostul combinat de hârtie.
De precizat că privatizarea "Celhart Donaris" s-a realizat în octombrie 2003, când statul român a semnat contractul de vânzare a pachetului majoritar de acţiuni la firma brăileană către "Ecopack" SA Ghimbav, în spatele căruia se află omul de afaceri Vladimir Cohn. Tranzacţia s-a făcut pentru 18,1 milioane de euro, din care 13,6 milioane de euro valoarea acţiunilor, iar diferenţa a însemnat capital de lucru, investiţii de mediu şi investiţii tehnologice. În plus, cumpărătorul s-a obligat la vremea respectivă şi la preluarea unor datorii comerciale de 4,5 milioane de euro.