Răscolitor, emoţionant până la lacrimi, aşa este noul spectacol intrat în repertoriul Teatrului "Maria Filotti", "Casa" de Evgheni Grîşkoveţ şi Anna Matison, traducerea în limba română de Bogdan Budeş. Tânăra regizoare Sânziana Stoican reuşeşte ca la finalul celor aproape două ore, care trec pe nebănuite, spectatorii să plece cu nodul în gât, cu sufletul greu, gândindu-se la situaţiile similare prin care i-a determinat viaţa să treacă, fiindu-le dificil să-şi descarce preaplinul sufletesc. Subiectul, achiziţionarea unei case, cu tot ce înseamnă acest lucru pentru omul obişnuit, din Rusia, din România sau de-aiurea, este provocator, iar Sânziana Stoican a reuşit să pună în text exact accentele de care era nevoie pentru ca spectacolul să-şi sporească universalitatea şi semnificaţiile. În plus, scenografia lui Valentin Vârlan, minimalistă dar funcţională, dă actorilor spaţiul de care aveau nevoie pentru a-şi construi personajele.
Surpriza acestei montări vine din extraordinarul rol pe care reuşeşte să-l facă Alin Florea, altceva decât ceea ce a lucrat până acum, un maraton actoricesc în urma căruia personajul său este metamorfozat complet. Este remarcabil cum construieşte pas cu pas personajul, fără exagerări, evidenţiind trăirile unui medic realizat, dar plictisit şi care are nevoie de o provocare în viaţă pentru a se simţi din nou tânăr, de a experimenta din nou sentimentul că are pentru ce să lupte. Emoţiile construite de Alin Florea, potenţate cu ajutorul talentatei sale partenere de scenă, Ramona Gângă, se transmit publicului, care trăieşte alături de el toate refuzurile, toate obstacolele, toate lecţiile de viaţă. Aplauze la scenă deschisă au primit şi partenerii de joc ai lui Alin Florea. Actorii: Valentin Terente, Liviu Pintileasa, Emilian Oprea şi Corina Borş au roluri episodice, dar strălucitoare, care construiesc, personaj cu personaj, gratiile universului în care trăieşte singur medicul Igor. O prezenţă scenică excelentă au avut şi cei doi actori Liliana Ghiţă şi Marius Exarhu, care au adus în faţa spectatorilor prototipul părinţilor care îşi dau şi sufletul pentru copiii lor, de la ciorbiţa dată în borcane "pentru acasă", până la ultimii bani strânşi pentru înmormântare.
Un spectacol excelent, despre fericire, singurătate, prietenie, dragoste, despre viaţă, în care se vor regăsi toate categoriile de public, de la cei mai tineri, la maturi sau la cei aflaţi spre apusul vieţii, pentru că acest subiect, casa, provoacă tuturor trăiri intense.