Mergi la conţinutul principal

«Cartierul pentru Tineri» şi «Piaţa de Gros» au primit undă verde

Două proiecte importante din partea PNL Brăila au fost dezbătute şi au primit, în final, aprobarea prin vot la şedinţa de ieri a Consiliului Local Municipal. Este vorba despre "Cartierul pentru Tineri", proiectul viceprimarului Alexandru Dănăilă şi realizarea unei pieţe de gros la Brăila, idee propusă încă din mandatul trecut, de tabăra liberalilor. În ceea ce priveşte cartierul, a fost aprobată lista completă cu toate terenurile care au fost sau vor fi atribuite. Mai precis este vorba despre 48 de amplasamente în zona strada Cimbrului, din cartierul Chercea şi încă alte 28 în zona Industrială Sud, adică în spatele magazinului Kaufland, din Viziru. De asemenea, consilierilor le-a fost prezentată spre consultare şi lista completă a tuturor celor care au solicitat teren în baza Legii 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, inclusiv a celor declaraţi neeligibili în cadrul programului. "Toate dosarele cu toate documentele din ele sunt scanate şi arhivate în format electronic, pentru prima dată în 12 ani. Acestea sunt prinse într-o bază de date care poate fi consultată şi pusă acum la dispoziţia dumneavoastră, a consilierilor", a declarat Dănăilă, menţionând că aprobarea proiectului HCLM vine după un alt pas important, adoptarea în 2014 a regulamentului privind atribuirile de terenuri.
Viceprimarul a mai subliniat că pentru fiecare persoană care a depus cerere s-a calculat un punctaj bazat pe acel regulament. După consultare, lista va trebui aprobată într-o viitoare şedinţă CLM, atribuirea efectivă urmând a fi făcută după criterii clare şi cu obligaţii bine definite pentru ambele părţi: beneficiari şi municipalitate.
Reamintim că proiectul Cartierul pentru Tineri a fost o iniţiativă a liberalului Dănăilă, anunţată la momentul în care a candidat pentru actualul mandat de consilier municipal, fiind lansată în cadrul campaniei "Bătălia pe proiecte", gândită de cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" înainte de alegerile locale din 2012.
În linii mari, vizează amenajarea unui cartier pentru tineri, care au dreptul să primească în baza Legii 15/2003 terenuri gratuite de la Primărie, pentru a-şi construi o locuinţă.

Piaţa de Gros are asigurat bugetul de investiţie

Şi proiectul "Piaţa de Gros" a primit undă verde din partea CLM, însă nu fără discuţii aprinse pe marginea subiectului. Tonul l-a dat consilierul liberal Simona Drăghincescu, care a atras atenţia asupra costului prea mare, din punctul său de vedere, al investiţiei. "Discutăm despre majorare de capital la Administraţia Pieţelor şi înţeleg din documentele anexate la proiect că efortul total ar fi de 6,5 milioane lei, adică 65 miliarde de lei vechi. Este o sumă colosală pentru că discutăm în fapt de amenajarea zonei Oborului şi ridicarea unui gard. Dacă veţi aproba acest proiect este problema dumneavoastră faptul că aruncaţi într-o gaură neagră cele 65 miliarde de lei vechi din banii publici", i-a avertizat Drăghincescu pe colegii consilieri. Şi Traian Adrian, din partea UNPR, a avut o poziţie similară, arătând faptul că investiţia constă doar în amenajarea zonei Oborului de pe Rm. Sărat. În plus, a punctat o inadvertenţă în ce priveşte suprafaţa alocată unei terase exterioare care ar fi mult mai mare decât se stabilise iniţial. "Prin realizarea acestui proiect se urmăreşte mutarea comerţului en gros cu fructe şi legume din zona Piaţa Mare în noua Piaţă de Gros. Prin diversificarea activităţilor în zonă, vor creşte şi veniturile Administraţiei Pieţelor, justificând astfel realizarea investiţiei", a venit cu explicaţii Dănăilă, arătând că bugetul estimat se ridică undeva la 1,5 milioane de euro. În final, proiectul a trecut cu 19 voturi, fiind susţinut de grupul PNL, mai puţin Simona Drăghincescu şi cel al PSD. Consilierii Laurenţiu Chiru şi Tudorel Arbunea au anunţat că nu votează, având interese patrimoniale în legătură cu Administraţia Pieţelor.
Tot legat de societatea Administraţia Pieţelor, trebuie precizat că ieri, cel de-al doilea proiect de HCLM aflat pe ordinea de zi - Aprobarea Regulamentului pentru închirierea bunurilor administrate de către SC APT SA, precum şi a nivelului minim al preţurilor şi tarifelor practicate - nu a trecut de CLM din cauză că nu a întrunit votul a două treimi dintre consilieri. La numărătoare au fost doar 17 voturi "pentru", fiind necesare 18 bile albe. Asta în condiţiile în care au anunţat că nu votează consilierii Laurenţiu Chiru, Tudorel Arbunea, Daniela Rădulescu şi Cosmin Păvăloiu, toţi invocând incompatibilitatea generată de faptul că au interese patrimoniale în legătură cu APT. Faţă de acest aspect, vicele Dănăilă a dorit să atragă atenţia că nu este normal ca iniţiativele importante ce vizează Administraţia Pieţelor (şi au nevoie pentru aprobare de votul a 2/3 dintre consilieri) să se blocheze din cauza abţinerii la vot a consilierilor care au relaţii comerciale cu această companie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro