* Consiliul Județean Brăila a aprobat, vineri, 10 decembrie, repartizarea către unitățile administrative teritoriale a unei sume de bani din fondul aflat la dispoziția instituției, reprezentând impozitul pe venit corespunzător cotei de 6%, încasat suplimentar în acest an * cei mai mulți bani au mers către Municipiu, cele trei orașe și restul către comune * discutăm în total despre peste 1.700.000 lei
Consilierii județeni au aprobat, vineri, 10 decembrie, în cadrul unei ședințe extraordinare, împărțirea unor bani pe final de an către primăriile din Județul Brăila. Este vorba despre repartizarea pe unități administrativ-teritoriale (UAT) a fondului la dispoziția Consiliului Județean reprezentând impozitul pe venit corespunzător cotei de 6%, încasat suplimentar în anul 2021. După cum reiese din referatul de aprobare a proiectului, Șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Brăila a emis o decizie, în 8 decembrie, privitoare la repartizarea Consiliului Județean Brăila a sumei de 1.746.320 lei. Această sumă reprezintă un fond aflat la dispoziția CJ Brăila care se repartizează comunelor, orașelor și municipiului, prin hotărâre a consiliului, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care UAT-urile din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din venituri proprii, acestea fiind definite prin legislația în vigoare. Tot din același document aflăm că înainte de a repartiza această sumă, CJ Brăila a solicitat UAT-urilor informări cu privire la banii de care au nevoie pentru susținerea anumitor cheltuieli. După ce a analizat solicitările pe care le-a primit, instituția condusă de președintele Francisk Chiriac a purces la repartizarea banilor.
Astfel, cei mai mulți bani au mers către Primăria Municipiului Brăila: 400.000 lei. Cele trei orașe au primit în total 346.320 lei. Mai precis, Ianca a luat cei mai mulți bani – 146.320 lei, iar Făurei și Însurăței câte 100.000 lei fiecare. Comunele au primit în total 1.000.000 lei, însă nu toate UAT-urile s-au ales cu ceva de pe urma acestei repartizări. Tichilești, de exemplu, nu a primit niciun ban. Dincolo de asta, sumele repartizate au fost cuprinse între 15.000 lei (cum este cazul comunelor Cireșu, Gradiștea, Gropeni, Surdila Greci, Salcia Tudor, Surdila Găiseanca, Ulmu) și 35.000 lei (cum au primit Movila Miresii, Stăncuța, Vădeni și Viziru). Alte comune au luat 20.000 (Berteștii de Jos, Gemenele, Scorțaru Nou, Cazasu, Zăvoaia). Restul s-au ales cu sume de 25.000 lei sau 30.000 lei (cum sunt Ciocile, Chiscani, Racovița, Rîmnicelu cu 25.000, respectiv Bărăganu, Bordei Verde, Dudești, Galbenu, Jirlău, Mărașu, Măxineni, Mircea Vodă, Romanu, Roșiori, Siliștea, Șuțești, Traian, Tudor Vladimirescu, Tufești, Unirea, Victoria, Vișani cu 30.000 lei), de altfel, acestea din a doua categorie fiind și cele mai numeroase.
La finalul ședinței, Chiriac a dorit să anunțe membrii consiliului că se așteaptă și la alte sume care să fie distribuite în teritoriu de la nivelul Guvernului, până la finele acestui an. Potrivit acestuia, o parte din bani este destinată cheltuielilor făcute de la nivelul spitalelor pentru combaterea pandemiei.
”Preconizez că ședința ordinară va fi pe data de 22 decembrie. Dar s-ar părea că o să mai avem o ședință extraordinară cu niște sume care o să ne vină de la Guvern pentru Municipiu și Județ. Am cerut din nou sume pentru Spital, pentru a acoperi cheltuielile care au fost generate pe parte de COVID-19. O să le aveți la mapă la proiectul de hotărâre și o să vedeți exact cât au cerut cele două spitale: Spitalul de Pneumoftiziologie, dar și Spitalul Județean”, a declarat Chiriac.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu unanimitate de voturi.