«Braiconf» a început să plătească dividende | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Braiconf» a început să plătească dividende

"Braiconf" plăteşte din această lună dividende propriilor acţionari aşa cum s-a decis în cursul lunii aprilie în şedinţa AGA (adunarea generală a acţionarilor). Compania a anunţat că micii acţionari ce deţin până în 1.000 de acţiuni se pot prezenta în zilele lucrătoare la casieria unităţii, în intervalul 12.00-15.00, pentru a-şi ridica sumele cuvenite cu menţiunea că firma reţine şi virează impozitul pe dividende la bugetul de stat. De exemplu, o persoană cu un pachet de 1.000 de acţiuni ar avea de încasat o sumă brută de 20 lei din care compania reţine impozitul pe dividende de 16%, ceea ce înseamnă că suma netă ce va fi încasată este de 16,8 lei pe întreg pachetul. Firma a mai anunţat că banii se pot trimite şi prin mandat poştal sau prin virament bancar, la solicitarea titularului care va suporta de altfel taxele poştate şi comisioanele bancare aferente.
Pentru cei care deţin între 1.001 şi 10.000 de acţiuni "Braiconf" perioada de plată este 1 august - 15 decembrie iar banii vor fi trimişi prin mandat poştal, în timp ce pentru proprietarii de pachete ce depăşesc 10.000 de acţiuni modalitatea de plată va fi prin virament bancar, la fel, cu reţinerea la sursă a impozitului aferent.
În cazul acţionarilor decedaţi plata dividendelor se va face către moştenitori cu condiţia ca, în prealabil, SC "Depozitarul Central" SA să fi înregistrat transferul acţiunilor către noii proprietari ca urmare a succesiunii.

Nu uitaţi de contribuţia la Fondul de Sănătate!

În altă ordine de idei, un alt aspect important al problemei este obligativitatea în sarcina persoanelor fizice care nu sunt salariaţi sau care sunt pensionari de a plăti contribuţie la Fondul de Sănătate pentru veniturile realizate din dividende. Potrivit Codului Fiscal, aceste categorii de persoane fizice trebuie să plătească 5,5% contribuţie personală la acest fond. Enormitatea problemei constă în aceea că, în continuare, calculul se face nu la venitul efectiv realizat ci prin raportare la salariul minim brut pe ţară. Altfel spus, pentru această categorie de persoane, obligaţia de plată către fond este de 900 lei x 5,5% x 12 luni (dividendele fiind considerate venit anual), adică de 594 lei. Da, aţi citit bine, acţionarii persoane fizice care nu au serviciu sau care sunt pensionari trebuie să plătească la Fondul de Sănătate 594 lei cu titlu de contribuţie anuală, indiferent că venitul realizat este de doar 0,02 lei/acţiune. Un calcul simplu ne arată că numărul minim de acţiuni peste care proprietarul - persoană fizică fără loc de muncă sau pensionar - nu iese în pierdere este de circa 30.000 acţiuni.
Revenind, la datele de bilanţ profitul companiei aferent anului 2013 este de aproape 1,9 milioane lei. Mai precis, compania a înregistrat pe 2013 un profit net de 1,88 milioane lei (rezultat dintr-o cifră de afaceri de 30,79 milioane lei, echivalentul a aproape 6,97 milioane euro), în uşoară scădere faţă de anii precedenţi când profitul net raportat a fost de circa 1,96 milioane lei în 2011, sau de 1,9 milioane în 2012.
Reţeaua proprie de distribuţie a "Braiconf" numără 17 magazine dintre care 5 în Bucureşti. Potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, unde acţiunile "Braiconf" sunt listate de mai mulţi ani, acţionari importanţi sunt "Bank Julius Baer & CO LTD" - 25,1%, "Electroargeş" SA - 17,62% şi alţi acţionari persoane fizice sau juridice 57,27%. De menţionat că printre acţionari se numără şi omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, care fie direct, fie indirect, prin intermediul altor firme, are un pachet de acţiuni evaluat undeva la circa 30% din capitalul unităţii brăilene.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro