Mergi la conţinutul principal

«Brai-Cata», sub zodia protestelor

• o nouă sesizare privind neplata la timp a salariilor a ajuns la redacţie, vineri • “Toată lumea este acasă până îşi vor primi salariile”, ne-a scris reclamantul • asta în condiţiile în care, la începutul lunii septembrie, inspectorii ITM au fost în control, ca urmare a protestului spontan al angajaţilor Brai-Cata de la finele lunii august • inspectorii au descoperit că salariile erau plătite cu întârziere şi nu exista o evidenţă a orelor muncite de către lucrători • directorul “Brai-Cata” a negat însă toate acestea, admiţând doar faptul că a fost o întârziere de câteva zile la plata lefurilor

 

După ce la finele lunii august 2018, angajaţii operatorului de salubritate “Brai-cata” au făcut un protest spontan, supăraţi că nu şi-au primit salariile la timp, se pare că problema nu s-ar fi rezolvat nici până acum. O nouă sesizare privind restanţe la lefurile salariaţilor “Brai-Cata” a ajuns la redacţia “Obiectiv - Vocea Brăilei”: “În urma articolului publicat de dumneavoastră în ce priveşte situaţia lucrătorilor de la Brai-Cata (...) nu s-a luat nicio măsură şi nimeni de la nicio instituţie nu a venit să discute cu oamenii. Vineri (28 septembrie 2018 - n.r.), la orele 6.00, se va înceta activitatea pentru a treia zi în această săptămână (săptămâna 24-30 septembrie 2018 - n.r.). Toată lumea este acasă până îşi vor primi salariile”, ne-a scris reclamantul, făcând referire la articolul publicat în data de 22 august 2018, pe site-ul cotidianului, cu titlul “Protest spontan al salariaţilor de la Brai-cata“.

Totuşi, la începutul lunii septembrie, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă au mers în control la “Brai-Cata”, aceştia descoperind că salariile au fost, într-adevăr, achitate cu întârziere. ITM a trasat un termen de conformare operatorului de salubritate, până la începutul acestei luni. “A fost efectuat un control la «Brai-Cata», la începutul lunii septembrie. Într-adevăr, s-a constatat că salariile angajaţilor au fost plătite cu întârziere. La momentul controlului, erau achitate integral, în afară de salariile personalului TESA, unde era restanţă la luna iulie. La celelalte compartimente, erau achitate salariile, dar cu întârziere. Nu s-a respectat data de plată stipulată pe contract. Una dintre măsurile decise, la momentul respectiv, a fost achitarea salariilor restante către TESA, precum şi respectarea datei de salariu trecută în contract, pentru tot personalul, inclusiv TESA. Urmează ca unitatea să ne înainteze o informare despre măsurile trecute în procesul verbal, zilele astea. Sunt probleme cu plata drepturilor salariale. Firma a primit sancţiune pentru nerespectarea obligaţiilor legale de a ponta corect orele de muncă prestate de salariaţi. Nu exista ora de începere şi ora de sfârşit a programului, conform prevederilor legale. În cazul în care firma nu se conformează, va suporta sancţiune contravenţională, de la 5.000 lei la 10.000 lei. Trebuie să urmărim respectarea măsurilor dispuse”, ne-a declarat Liviu Arhire, inspectorul şef al ITM Brăila.

Am reuşit să luăm legătura şi cu directorul Brai-Cata, George Tudoraşcu, care iniţial a refuzat dialogul, condiţionându-ne să dezvăluim identitatea celui care ne-a făcut sesizarea. Bineînţeles că acest lucru nu s-a întâmplat. “S-au făcut plăţile, a fost vorba de o întârziere de doar 5 zile. Pentru TESA încă nu s-a rezolvat, o să se rezolve săptămâna asta. Dar aveţi vreo treabă cu TESA? Directorul şi contabilul intră la TESA. S-au plătit toate chestiile. Dar nişte soluţii să muncim, să ne daţi mai mulţi clienţi...aşa dacă ne războim...pe partea de colectare, că nu e maşina frumoasă. Înseamnă că e ceva direcţionat de la alţii care ne vor pe noi daţi jos. Dacă nu-mi spuneţi de la cine ştiţi, ca să-l chemăm să dea o declaraţie aici de faţă cu noi, nu am ce declara. Rămâneţi cu informaţiile pe care le aveţi! Dacă eu n-am probleme, sunt la zi cu totul, nu văd rostul. N-au fost probleme! Toate sectoarele sunt curate, oamenii sunt la muncă. Dacă oamenii nu mai sunt în stradă înseamnă că s-a rezolvat! Dacă mă certaţi toată ziua cu salariile...Nicio neregulă n-a descoperit ITM. A fost o întârziere de câteva zile. Cum să nu fie evidenţa orelor de muncă? Deci informaţiile astea sunt date de cineva din interior! Dacă nu-mi spuneţi cine v-a dat astea, eu nu vă mai dau niciun fel de informaţii! O să cer şi eu drept la replică, dacă vă luaţi după avioane! Chemaţi omul aici să stăm de vorbă, să vedem care-i problema lui, de unde are el informaţiile astea? Poate nu e de la mine din firmă”, ne-a spus George Tudoraşcu, evident iritat de subiect.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro