* societatea susţine că autorităţile locale ar fi vinovate de întreaga situaţie creată * conducerea firmei acuză că diminuarea sectorului de activitate este o măsură abuzivă şi că va sesiza organele abilitate * sursa citată mai susţine că Primăria Brăila nu ar mai fi achitat facturile pentru serviciile de salubritate către Brai-Cata din luna august
Conducerea operatorului de salubrizare “Brai-Cata” a oferit o primă reacţie după ce primarul municipiului a anunţat intenţia de a rezilia contractul cu această societate şi după ce în cea mai recentă şedinţă de Consiliu Local au fost demarate procedurile pentru reziliere. Managerul general al firmei susţine că măsura de diminuare a sectorului de activitate este abuzivă, contrară legii şi susţine că Primăria Municipiului are facturi neplătite din luna august, ce se ridică la circa 2,5 milioane lei.
“Compania «Brai-Cata» aminteşte autorităţii locale prevederile art. 14 lit. f şi lit. g din contract, care arată că aveţi obligaţia de a nu-l tulbura pe delegat în exerciţiul drepturilor rezultate din contractul de delegare şi de a nu modifica în mod unilateral acest contract, în afară de cazurile prevăzute expres de lege şi de contract. Atenţionăm că măsura dispusă, de diminuare a activităţii companiei Brai-Cata, este contrară legii şi abuzivă, iar în situaţia în care înţelegeţi să o menţineţi, vă aducem la cunoştinţă că vom parcurge toate căile legale şi vom sesiza instituţiile abilitate în a aprecia asupra legalităţii şi temeiniciei acesteia”, se arată într-un comunicat de presă semnat de conducerea firmei.
Documentul remis presei continuă cu o declaraţie a managerului general al companiei “Brai-Cata” despre confuzia Municipalităţii între “colectarea selectivă” şi “colectarea separată”: “Regulamentul de salubritate nu a fost modificat. (...) Este o situaţie ce trenează din anul 2010, prin faptul că atunci nu s-a modificat Regulamentul de salubritate în conformitate cu legea. În continuare – şi aici este o situaţie generală – legea nu a fost actualizată, se confundă «colectarea selectivă», care nu mai este în lege de ani de zile, cu «colectarea separată», care înseamnă colectarea pe cel puţin 4 fracţii reciclabile, plus rezidual, plus biodegrabile. Există în Regulamentul de salubritate actual nişte inadvertenţe care ne fac pe noi – şi nu numai pe noi, pe orice operator de salubritate care ar presta – să-şi facă partea de sortare şi de reducere la depozitare”.
Acuzaţiile continuă cu un aspect interesant, şi anume că Primăria Municipiului Brăila nu ar mai fi plătit facturile către “Brai-Cata” pentru serviciile de salubritate din luna august, fix de când angajaţii societăţii susţin că nu şi-au mai primit salariile. Datoria ar fi de 2,5 milioane lei. “Menţionăm faptul că primăria Brăila înregistrează un sold neachitat faţă de SC BRAI-CATA SRL de aproximativ 2.500.000 lei, ultima confirmare de sold fiind la data de 08.10.2019 pentru suma de 1.900.000 lei conform document anexat, reţinând sume în mod abuziv din toate facturile emise pentru colectare şi transport deşeuri municipale de la populaţie din perioada 2015-2018. Primăria Brăila nu a achitat nicio factură reprezentând servicii de colectare şi transport deşeuri municipale de la populaţie şi curăţenie căi publice prestate de către societatea noastră din perioada 16.08.2019 -15.10.2019”, se mai arată în comunicatul de presă. Conducerea “Brai-Cata” îşi continuă punctul de vedere cu încă o problemă: refuzul Municipalităţii de a majora tarifele pentru salubritate stradală, astfel că din 2010 şi până în iulie 2019 societatea a înregistrat pierderi foarte mari, după ce salariul minim de economie a fost majorat în repetate rânduri în cei 9 ani. “Primăria Brăila a majorat capitalul social unilateral al SC Eco SA, folosind bani publici pentru retehnologizarea acestei societăţi, în timp ce societatea noastră a trebuit să suporte integral aceste pierderi şi să îşi achiziţioneze singură mijloace de colectare moderne, în loc să aprobe tarife reale pentru prestaţiile efectuate”, se mai arată în comunicat.
În finalul documentului, compania “Brai-Cata” susţine că vinovate pentru situaţia creată sunt autorităţile locale, care nu au aplicat prevederile legale din OUG 74/2018 şi că nu au achitat în totalitate serviciile prestate şi confirmate.
Reamintim că angajaţii “Brai-Cata” şi-au întrerupt activitatea de câteva ori în ultima perioadă, revoltaţi fiind că nu şi-au mai primit salariile din luna august. Pentru că aceştia nu au mai ridicat deşeurile din municipiu, viceprimarul Doiniţa Ciocan şi primarul Marian Dragomir au susţinut că vor rezilia contractul cu această firmă, deoarece nu ar fi prima dată când serviciile prestate de “Brai-Cata” ar fi nesatisfăcătoare. Ulterior, în şedinţa Consiliului Local de la finele lunii octombrie, membrii CLM au aprobat începerea procedurilor de reziliere a contractului cu “Brai-Cata” SRL. La vot, s-au abţinut cei 7 consilieri PNL, independentul Lucian Căprariu şi PND-istul Bogdan Botea.