Prima jumătate a sezonului competiţional 2015 - 2016 al Ligii Naţionale de handbal feminin s-a încheiat, iar la finalul turului HC Dunărea ocupă locul al treilea. După un sezon ratat, antrenorul Costică Buceschi a reuşit ca în această vară să schimbe faţa echipei brăilene. Gruparea de la Dunăre a făcut câteva "implanturi" de jucătoare, echipa s-a omogenizat din mers, astfel că după primele 13 etape se află pe poziţia a treia în clasament, având un avans destul de mare faţă de principalele contracandidate la acest loc, Corona Braşov şi HCM Baia Mare. Despre cât este de mulţumit de jocul echipei şi ce planuri are pentru viitor, aflaţi din interviul acordat cotidianului "Obiectiv" de antrenorul Costică Buceschi.
- Care sunt concluziile dumneavoastră la jumătatea competiţiei?
- Eu sunt foarte mulţumit din toate punctele de vedere. Condiţiile de pregătire de care am beneficiat la Brăila în prima jumătate a campionatului au fost foarte bune şi s-au reflectat în rezultate. Având asigurată liniştea financiară la echipă ne-am putut axa numai pe activitatea de performanţă. Handbalistele au înţeles ceea ce vreau de la ele, s-au adaptat repede la pretenţiile mele. În condiţiile în care exceptând primele două clasate, nu mai există favorite la victorie, locul al treilea la finalul turului este unul foarte bun. Brăila va avea un cuvânt de spus în acest campionat.
- Jocul pe ansamblu v-a mulţumit?
- Da, am fost mulţumit, exceptând meciul slab din ultima etapă, la Roman s-a petrecut un scurtcircuit. În rest, am avut un joc foarte bun care a crescut de la etapă la etapă, iar la partida de pe teren propriu cu Corona Braşov am atins vârful de formă. De fapt, şi cu o etapă înainte am avut o evoluţie foarte bună, la Râmnicu Vâlcea. Nu cred că vor fi multe echipe care să plece cu puncte de la Vâlcea, o să vedeţi. Au fost două meciuri într-un interval de doar trei zile, este greu să te poţi concentra la fel de bine, însă ele au reuşit. Cu Braşovul am avut şi probleme de lot, mă refer la Horjea, Zamfirescu sau Brot, care au avut probleme medicale, însă toate jucătoarele care au intrat în teren au jucat exemplar. Nu mai sunt titulare de drept la HC Dunărea, joacă numai handbalistele care se pregătesc bine şi în meciurile oficiale respectă planul tactic.
- Voicu şi-a câştigat statutul de titulară la echipă?
- Da, ea şi-a câştigat practic postul de titulară în partida de la Vâlcea, iar cu Braşovul a făcut un meci mare. Voicu este o handbalistă cu talie, are viteză de reacţie, gândeşte în teren, poate fi o soluţie pe viitor şi la echipa naţională. Pentru a face acest pas, trebuie să demonstreze că are şi constanţă în joc. La capitolul portari stăm foarte bine, Dobre este numărul unu dar şi Stan ne-a ajutat în câteva situaţii importante în acest campionat.
Omogenitatea a fost punctul forte al echipei
- Poate HC Dunărea să încheie campionatul pe locul al treilea?
- În acest moment, Brăila este favorită la medaliile de bronz, însă în retur va fi mult mai greu, toţi îşi vor face calcule pentru a-şi îndeplini obiectivele şi vor apărea surprizele.
- Care credeţi că a fost punctul forte al echipei brăilene?
- Omogenitatea lotului, acesta a fost atuul nostru. Noi nu avem jucătoare în top 5 în clasamentul golgeterelor, la fiecare meci au fost mai multe marcatoare, fapt pentru care handbalistele noastre sunt mai greu de anihilat. S-a creat un lot omogen, jucătoarele cu cotă ridicată venite de la Baia Mare s-au acomodat la sistemul de joc şi ne-au ajutat să ajungem pe podium, bineînţeles că un aport la fel de substanţial l-au avut handbalistele valoroase, pe care le avea Brăila. Dar şi cele tinere, de perspectivă, precum Obedeanu şi Orşivschi pot creşte în valoare alături de colegele cu experienţă şi vor reprezenta soluţii într-un viitor apropiat.
- V-aţi mai dori jucătoare noi în această iarnă?
- Da, însă totul va depinde de bugetul care ne va fi alocat pentru anul următor. Este posibil să mai vină una - două jucătoare peste nivelul celor pe care le avem. Dacă pentru următorul sezon ne vom propune mai mult, atunci trebuie să transferăm jucătoare valoroase, cu mentalitate de învingătoare.
- Înseamnă că veţi rămâne la Brăila?
- Eu am semnat pentru un an, pentru a tatona terenul şi a vedea dacă lucrurile merg bine. Acum, văzând că la Brăila handbalul are foarte mulţi adepţi printre iubitorii de sport şi că este agreat de conducerea locală, cred că voi rămâne în continuare. La Brăila sunt condiţii pentru performanţă în handbal.
- Mulţumit de atmosfera din tribună?
- Am avut norocul să începem cu dreptul această ediţie de campionat, însă trebuie să menţionez faptul că suporterii brăileni au fost alături de noi şi atunci când jocul echipei nu a strălucit şi le mulţumesc pe această cale. Cea mai bună răsplată pentru antrenor este atunci când sala se umple, iar oamenii pleacă mulţumiţi. La Brăila am fost primit foarte bine, spectatorii au creat o atmosferă incendiară şi de multe ori ne-au condus spre victorie. Îmi doresc să avem acelaşi sprijin din tribună şi în returul campionatului, unul care se anunţă a fi foarte dificil, pentru că vor fi multe surprize în opinia mea.
- Urmează mondialele, ce obiectiv vă propuneţi?
- Un lucru să fie clar: eu nu merg la naţională doar ca să umplu un loc rămas vacant, ci să ajut cu experienţa mea echipa. Calificarea directă la Olimpiada de la anul este obiectivul nostru, avem un lot omogen şi foarte valoros şi cred că îl vom realiza.