«Botezul» celor şapte statui pentru Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Botezul» celor şapte statui pentru Brăila

 

Încheierea oficială a primei ediţii a Simpozionului Internaţional de sculptură monumentală "Nicăpetre" a avut loc sâmbătă, în faţa unei audienţe firave. Ploaia torenţială şi-a spus cuvântul, astfel că mulţi dintre brăileni au preferat să sară peste acest eveniment găzduit de Colegiul Tehnic "C. D. Neniţescu". Cei şapte sculptori: Dinu Câmpeanu, Ana Maria Negară, Eugen Petri, Carmen Tepşan (din România), Krasimir Toshev Mitov (Bulgaria), Andrey Mitevski (Macedonia) şi Serhii Sbitniev (Ucraina) şi-au prezentat lucrările în forma lor finală, în mare parte, doar în faţa reprezentanţilor administraţiei locale. Prezent la eveniment, Ionel Cândea, managerul Muzeului Brăilei "Carol I", a dorit să le mulţumească artiştilor pentru că au acceptat să lucreze într-un timp extrem de scurt, de numai trei săptămâni, în ciuda căldurii insuportabile. La rândul său, primarul Aurel Simionescu a afirmat că în cel mai scurt timp se va stabili şi locul pentru amplasarea celor şapte statui ce au ca tematică principală "mitul pescarului", asta în ciuda faptului că Viorel Mortu anunţase deja cu câteva zile în urmă că lucrările vor fi amplasate pe Bulevardul Independenţei. "Rămâne în sarcina noastră să găsim cele mai bune locaţii, dar şi cea mai bună urmare a acestei prime întâmplări deosebite la Brăila. Rămâne de asemenea în sarcina noastră să dăm continuitate acestei manifestări. Noi am găsit o zestre mai mare sau mai mică, dar trebuie să lăsăm şi altceva pentru Brăila şi aceasta trebuie să se găsească într-o imagine unitară, o imagine de peste 10 - 20 de ani. Vom avea astfel de discuţii, consultări cu cetăţenii, dar şi cu arhitecţii care să ne dea cea mai bună soluţie posibilă la acest moment, dar şi o viziune pentru viitor. Eu sper ca anul care vine, dincolo de funcţiile noastre, care sunt trecătoare, ca şi cetăţeni ai Brăilei, să ne revedem în acelaşi context", a declarat Simionescu.

Următoarea ediţie a simpozionului va fi primăvara

Asta a anunţat preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, explicând că încă din această toamnă administraţia va organiza concursul pentru a selecta următoarele şapte lucrări. "Deja începem să gândim în ansamblu fenomenul, pentru cele cinci ediţii despre care am mai vorbit. (...) Urmează să punem pe rol a doua mare temă pentru anul viitor - «Chira Chiralina». Sper să fie o temă foarte frumos realizată. Pentru a ocoli căldurile cele mari din Bărăgan, anul viitor o să propunem un timp mai bun. Adică mai spre primăvară, în luna mai sau în iunie. Deja ne gândim la ce e de făcut de aici încolo. În toamnă, peste puţină vreme, vom lansa a doua ediţie, să grăbim procesele, iar lunile mai - iunie să ne prindă cu adjudecarea temelor, astfel încât să aveţi condiţii mai bune. Şi noi, administraţia, am învăţat din prima ediţie ce trebuie şi ce nu, astfel încât, în mod cert, vă garantăm că va fi o ediţie şi mai bună anul viitor, poate şi cu mai mulţi sponsori, contribuţii, să aveţi sentimentul unei perioade bune la Brăila. Dumneavoastră sau cei care vor câştiga concursurile", le-a transmis Viorel Mortu sculptorilor.

Câmpeanu: "Cred că a doua ediţie va fi mult mai lejeră, mai înţeleaptă puţin. Şi cred că lucrările vor sta bine"

Dinu Câmpeanu, unul dintre cei şapte sculptori care au lucrat pentru a înfrumuseţa oraşul Brăila, le-a transmis autorităţilor că locaţia este extrem de importantă în a reliefa calităţile unei opere de artă de acest gen. "M-am simţit fericit că am putut participa la prima ediţie cu numele de Simpozion de sculptură monumentală «Nicăpetre». Mai ales că l-am cunoscut foarte bine, atât în atelier cât şi în cadrul altor simpozioane, în anii tinereţii. A fost greu şi pentru noi, cred că şi pentru dumneavoastră. Efortul fizic şi material pentru început a fost deosebit. Cred că a doua ediţie va fi mult mai lejeră, mai înţeleaptă puţin. Şi cred că lucrările vor sta bine. Cineva îmi atrăgea atenţia: «Cum adică să stea?». Ei bine, sculptura stă. Dar asta înseamnă să fie bine înfiptă, iar împrejurimile să vină în armonie cu lucrarea. Locaţiile sunt deosebit de importante pentru că una dintre lucrări este înaltă, alta pe verticală, altele mai adunate, iar alta este găurită. Dar fiecare îşi găseşte undeva locul", a declarat sculptorul.
Reamintim că Simpozionul internaţional de sculptură monumentală "Nicăpetre" a fost demarat pe 24 august. Proiectul a venit la iniţiativa consilierului judeţean independent Marian Căpăţână şi a fost realizat cu sprijinul Muzeului Brăilei "Carol I".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro