• acțiunea inspectorilor ITM s-a derulat în zilele de 4 și 5 decembrie, la nivel național, inclusiv în municipiul și județul Brăila • verificările au vizat inclusiv transportul și depozitarea articolelor pirotehnice deținute de cei care comercializează astfel de bunuri • articolele pirotehnice sunt încadrate în categoria produselor periculoase și fac obiectul legislației privind regimul materiilor explozive • în ultima săptămână, polițiștii au confiscat importante cantități de articole pirotehnice, în urma unor percheziții efectuate în comunele Traian și Zăvoaia, dar și în municipiul Brăila • la domiciliul unui bărbat din Zăvoaia s-a găsit cantitatea de 100 kg de articole pirotehnice, dar și un pistol letal
Petardele și alte produse pirotehnice periculoase bubuie, de obicei, în perioada sărbătorilor de iarnă, iar inspectorii ITM și polițiștii sunt cu ochii pe comercianții de articole pirotehnice, dar și pe cei care dețin ilegal astfel de ”bombe”, la propriile domicilii. În ultima săptămână, polițiștii chiar au confiscat importante cantități de articole pirotehnice, în urma unor percheziții efectuate în comunele Traian și Zăvoaia, dar și în municipiul Brăila. Un bărbat din Zăvoaia avea acasă chiar și un pistol letal, pe lângă cantitatea de 100 kg de articole pirotehnice.
În ultima perioadă, Inspecția Muncii a derulat, la nivel național, o amplă acțiune de verificare a modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice. Inspectorii de muncă brăileni și colegii lor din toată țara au urmărit, în primul rând, identificarea și verificarea agenților economici care desfășoară activități de comercializare a articolelor pirotehnice, pentru ca aceștia să respecte prevederile legale în vigoare.
„Articolele pirotehnice își găsesc o largă aplicabilitate cu ocazia diferitelor evenimente și festivități, fapt ce a făcut ca, pe plan mondial, să apară tot mai multe firme producătoare. Urmare a cerințelor de pe piață, gama de produse este diversificată și în continuă creștere. Articolele pirotehnice fac parte din categoria produselor periculoase și, având în vedere natura încărcăturilor, fac obiectul legislației privind regimul materiilor explozive. Această acțiune este motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori în țară și în străinătate și care s-au soldat cu explozii și incendii de mari proporții la depozite de articole pirotehnice. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale și chiar pierderi umane, repercusiunile făcându-se resimțite pe o suprafață considerabilă în jurul acestor depozite”, precizează inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire.
Inspectorii de muncă au verificat, printre altele, dacă deținătorii și comercianții de articole pirotehnice sunt autorizați, potrivit legii, de către Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul Județean de Poliție Brăila; dacă aceștia au ca angajați personal autorizat ca pirotehnicieni; dacă mișcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea și ieșirea acestora, se face în baza documentelor prevăzute de lege; dacă transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale; dacă depozitarea acestora este conformă cu legea; dacă nu sunt depășite cantitățile aprobate pentru a fi depozitate și dacă articolele pirotehnice deținute sunt etichetate potrivit legii și au aplicate instrucțiuni de utilizare în limba română.
Polițiștii au confiscat 130 kg de articole pirotehnice
Articole pirotehnice și un pistol letal, confiscate de polițiști. În dimineața zilei de 8 decembrie, polițiștii din cadrul Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, sprijiniți de polițiști din cadrul Poliției Orașului Însurăței au efectuat o percheziție la domiciliul unui bărbat, în vârstă de 35 de ani, din comuna Zăvoaia. ”În urma activităților desfășurate, la domiciliul bărbatului a fost găsită cantitatea de 100 de kg de articole pirotehnice, din categoriile P1, F2 și F3, în valoare de aproximativ 10.000 de lei. De asemenea, polițiștii au găsit și un pistol letal deținut ilegal”, au precizat polițiștii.
Articole pirotehnice au fost descoperite și la domiciliile a doi bărbați, din comuna Traian și municipiul Brăila. În dimineața zilei de 12 decembrie, polițiștii din cadrul Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, sprijiniți de polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brăila au efectuat două percheziții la domiciliile a doi bărbați, de 38 și 45 de ani, din comuna Traian, respectiv municipiul Brăila. ”În urma activităților desfășurate, la domiciliul bărbatului din comuna Traian a fost descoperită cantitatea de 22 de kg de articole pirotehnice, din categoriile P1, F2 și F3, în valoare de aproximativ 2.200 de lei. La domiciliul celuilalt bărbat din municipiul Brăila a fost descoperită cantitatea de 5 kg de articole pirotehnice, din categoria F2, în valoare de aproximativ 500 de lei”, au transmis polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.
Bunurile găsite au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, pe numele celor doi bărbați fiind întocmite dosare penale în care sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
În continuare polițiștii vor acționa pe raza întregului județ, pentru a fi cât mai aproape de cetățeni și pentru a asigura un climat optim de siguranță pentru aceștia.
Ce trebuie să știm despre articolele pirotehnice: sunt periculoase și vă pot răni, pot provoca incendii
Având în vedere apropierea cu pași repezi a sărbătorilor de iarnă, polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu celelelalte structuri competente, desfășoară activități pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice.
”Multe dintre obiectele pirotehnice sunt periculoase și vă pot răni, pot provoca incendii și distrugeri de bunuri”, atenționează polițiștii.
Pentru a preveni astfel de evenimente, pe această cale, polițiștii reamintesc împrejurările în care sunt interzise folosirea articolelor pirotehnice: ”Este interzisă deținerea, utilizarea și/sau vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 și F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranță publică, securitate și pentru protecția mediului”.
Totodată, conform art. 34, alin. 2 din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, persoanelor juridice autorizate să execute jocuri cu articole pirotehnice, li se interzice folosirea acestora în următoarele situații:
a) între orele 24:00 și 6:00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
b) la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanță mai mică de 500 m de păduri.
”Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3/F3 și 4/F4 este permisă numai în condițiile în care există acordul Primăriei, al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean și avizul Inspectoratului de Poliție Județean pe a cărui rază se execută jocurile respective”, mai arată polițiștii.
Aceste activități vor continua și în perioada următoare și polițiștii recomandă cetățenilor ca înainte de a achiziționa, deține și utiliza materiale pirotehnice să se informeze doar din surse oficiale și să studieze atent instrucțiunile și măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului!