Mergi la conţinutul principal

«Big Brother» la Spitalul de Psihiatrie

• unitatea sanitară de pe Calea Călăraşilor va fi “împânzită” de camere video, mai puţin în saloanele pacienţilor, unde legislaţia interzice aşa ceva • Primăria Municipiului va scoate din buzunar circa 230.000 lei pentru montarea sistemului video integrat • o firmă specializată a efectuat o analiză de risc în cadrul spitalului, iar printre măsurile propuse se regăseşte şi cea de monitorizare a activităţii cu ajutorul camerelor de supraveghere

 

Spitalul de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” din municipiu va fi dotat cu sistem video de supraveghere. Consilierii locali au aprobat în ultima şedinţă indicatorii tehnico-economici pentru investiţie. Este vorba despre montarea a 120 de camere video în următoarele trei luni, iar valoarea totală a execuţiei se ridică la aproape 230.000 lei.

Managerul unităţii sanitare, Bogdan Criţă, ne-a explicat că totul a pornit de la o analiză de risc efectuată de o firmă specializată, iar la partea de măsuri era prevăzută montarea unui sistem video integrat. Şi în prezent există camere de supraveghere, însă nu multe la număr, iar o parte din ele sunt defecte. După instalarea noilor camere video, cele vechi vor fi reevaluate. Cele care sunt funcţionale şi compatibile cu sistemul integrat, vor fi reamplasate în zone unde este nevoie de un număr suplimentar de camere.

Motivul pentru care necesar un asemenea sistem video de supraveghere este dat chiar de specificul spitalului. “Incidentele frecvente care au loc în ultima vreme amplifică nevoia instalării unor sisteme de supraveghere video şi de aceea ţinem să vă menţionăm beneficiile instalării unui sistem de antiefracţie cu cameră de supraveghere video: sporirea siguranţei personalului medical, personalului auxiliar, cât şi a pacienţilor; restricţionarea accesului în incinta spitalului a persoanelor neautorizate; creşte controlul în ceea ce priveşte intrările şi ieşirile din perimetrul spitalului; previne eventuale acte de violenţă; elimină posibilele pierderi materiale cauzate de evenimente neprevăzute. Instalarea unui sistem de antiefracţie cu cameră video constituie soluţia cea mai eficientă în zonele identificate ca fiind cu probleme, astfel se combate riscul de furt şi sabotaj, riscul pătrunderii neautorizate, cât şi riscul de vătămări corporale ca urmare a pătrunderii neautorizate. Plasarea corectă conform cu proiectul elaborat va asigura funcţionarea corectă şi eficientă a camerelor de supraveghere, va contribui la descurajarea violenţei şi va oferi, de asemenea informaţii utile pentru investigarea cauzelor incidentelor”, se arată în raportul de specialitate ataşat proiectului de hotărâre supus la vot în ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal.

 

«Unii pacienţi au un comportament imprevizibil»

Managerul Bogdan Criţă susţine că au existat cazuri în care pacienţii s-au acuzat între ei de dispariţia anumitor bunuri, iar situaţiile în care personalul medical este agresat de pacienţi s-au rărit. “Sunt situaţii în care pacienţii între ei se mai acuză că le-a dispărut pieptenul sau aparatul de ras. Bine, aceste camere video nu vor fi montate în saloane, nu avem voie aşa ceva. Dar măcar pe hol putem să vedem dacă a ieşit cineva în mână cu aparatul de ras sau cu vreun telefon. Noi îi sfătuim pe pacienţi să nu ţină bunurile de valoare, să le lase la aparţinători, tocmai ca să preîntâmpinăm asemenea cazuri, dar totuşi mai apar. În ceea ce priveşte accesul persoanelor străine în spital, din câte ştiu eu, toată lumea este legitimată atât la intrare, cât şi la ieşire. Avem pază asigurată. Probabil există şi cazuri excepţionale în care, pe lângă două persoane legitimate, să mai intre şi o a treia nelegitimată, în grup. Cât despre cazurile în care personalul medical să fie agresat de pacienţi, acestea pot apărea zilnic, numai că personalul are, să spunem, o experienţă în spate şi reuşeşte să evite astfel de situaţii. Într-adevăr, unii pacienţi au un comportament imprevizibil. Nu am avut astfel de incidente în ultima vreme”, ne-a declarat Bogdan Criţă.

Monitorizarea imaginilor surprinse de camerele video va fi efectuată atât de personalul Spitalului de Psihiatrie, cât şi de firma de pază cu care există contract încheiat. “În principiu, vor fi doi beneficiari mari: unul este spitalul, prin partea de camera de gardă şi camera asistenţilor unde vor avea monitorizare, iar cel de-al doilea este firma de pază cu care avem contract”, ne-a explicat managerul unităţii sanitare.

Proiectul de hotărâre care vizează instalarea sistemului video de supraveghere la Spitalul de Psihiatrie a fost votat în unanimitate de consilierii locali.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro