Mergi la conţinutul principal

«Bătălie pe birocraţie» între Francisk Chiriac şi Vasile Varga

• după ce şeful CJ Brăila, Francisk Chiriac, a avertizat primarii că anumite modificări legislative îi obligă să aibă un arhitect-şef, un urbanist şi un inginer constructor la Primărie, pentru a mai putea elibera certificate de urbanism şi autorizaţii de construire, deputatul PNL Vasile Varga îl contrazice • acesta a emis un comunicat de presă în care, alături de colegul său deputat Florin Roman (iniţiatorul legii), îl acuză pe Chiriac de dezinformare • Chiriac a susţinut, ieri, o conferinţă de presă în care şi-a menţinut punctul de vedere

 

Talmeş-balmeş politico-administrativ privind posibilitatea primarilor de a mai emite sau nu certificate de urbanism şi autorizaţii de construire, după anumite modificări legislative. Aşa cum am anunţat într-o altă ediţie, recent, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac i-a informat pe primarii din judeţ că ar fi mai prudent să nu mai emită certificate de urbanism şi autorizaţii până când nu se clarifică o situaţie din Legea 50/1991, după câteva modificări care ar impune ca fiecare primărie să aibă o structură proprie formată dintr-un arhitect-şef (funcţionar public), un urbanist şi un inginer constructor. În caz că nu îndeplinesc aceste condiţii, după cum a anunţat arhitectul-şef al judeţului, Marian Rusu, primarii trebuie să încheie un protocol cu CJ Brăila, iar structura Consiliului să fie cea care emite documentele, lucru ce ar conduce la un blocaj administrativ, disconfort pentru cetăţeni şi chiar la imposibilitatea primăriilor de a mai încasa bani din taxele pentru eliberarea acestor acte. Ei bine, deputatul PNL Vasile Varga a emis, recent, un comunicat de presă în care i-a îndemnat pe primari să elibereze fără probleme certificate şi autorizaţii şi l-a acuzat pe Chiriac de dezinformare. Varga a povestit că după ce a fost sesizat de către unii primari liberali din judeţ, dar şi după informaţiile apărute în presa locală, a discutat cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), dar şi cu deputatul PNL Florin Roman, preşedintele Comisiei pentru Administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor (de altfel, unul dintre iniţiatorii recentei modificări a Legii 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii), care l-au asigurat că nu există această problemă invocată de conducerea CJ Brăila. Varga a precizat că nu se schimbă nimic în procedura de până acum, ba chiar a atras atenţia că refuzul, întârzierea nejstificată de emitere a documentelor va fi sancţionat.

“Principala prevedere cu adevărat nouă este că cine nu doreşte să bată drumul primăriilor poate depune on-line această solicitare, acolo unde există constituite Comisii de acord unic. Aceste comisii, conform Normelor metodologice de aplicare a legii, pot fi constituite la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ şi a consiliilor judeţene, unde există instituţii avizatoare”, a mai adăugat  Varga.

În comunicatul deputatului apare şi punctul de vedere al iniţiatorului modificărilor, liberalul Florin Roman, care l-a atacat pe Chiriac, acuzându-l că a dezinformat grav.

“Am văzut şi eu modul în care preşedintele Consiliului Judeţean Brăila şi-a bătut joc de primarii din judeţ. Pentru că este o bătaie de joc sau o lipsă crasă de competenţă. Nu îmi dau seama cum a citit textul legii, de a tras asemenea concluzii! Mă ofer să vin la Brăila, gratuit şi voluntar, să stau câteva zile, să-l ajut pe domnul preşedinte să citească legea, normele metodologice de aplicare şi să îi acord asistenţă la constituirea Comisiei de acord unic de la nivelul consiliului judeţean”, susţine Roman în comunicatul transmis de Varga.

Acesta a informat şi că şeful CJ Brăila va primi curând o adresă oficială de la Ministerul Dezvoltării, care îl va lămuri. Mai mult, a explicat şi faptul că, la nivelul judeţului Brăila vor exista două Comisii de acord unic, una la nivelul Primăriei Brăila, alta, la nivelul Consiliului Judeţean Brăila. Trebuie precizat că preşedintele CJ Brăila a transmis o adresă către Minister în care a solicitat lămuriri pe această problemă.

 

Chiriac îşi menţine punctul de vedere

 

După emiterea acestui comunicat, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a susţinut, ieri, o conferinţă de presă în care a declarat că îşi menţine punctul de vedere şi că legislaţia trebuie clarificată. Acesta a prezentat şi un punct de vedere în scris, privind textele de lege care s-au modificat şi care ar conduce  la concluziile pe care le-a transmis primarilor. Pe scurt, Chiriac a precizat că tot mecanismul privind eliberarea certificatelor şi a autorizaţiilor era explicat în art. 23 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.50/1991 care, conform Ordinului nr. 3454/31.12.2019 a fost abrogat, lucru de care deputaţii PNL, deşi îl critică, probabil că nu au ţinut cont.

“Fiind abrogat acest articol, UAT-urile nu mai pot lucra în colaborare cu Consiliul Judeţean, certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire se emit fie de către UAT-uri (dacă au înfiinţată structură de specialitate), fie de Consiliul Judeţean (...). Până la ultimele modificări ale legii, era suficient un responsabil cu urbanismul (funcţionar public în cadrul UAT) care nu necesita pregătire de specialitate iar documentaţiile se transmiteau la structura de specialitate a Consiliului Judeţean care, după ce analiza şi aviza documentaţia, UAT-ul respectiv putea să emită certificat de urbanism şi autorizaţie de construire. Totodată, nu exista explicaţia clară a componenţei structurii de specialitate. În urma modificărilor aduse legii, este explicată clar componenţa obligatorie a structurii de specialitate şi anume: arhitect-şef, urbanist şi constructor. Referitor la comisia de acord unic despre care au scris cei doi domni deputaţi, precizăm faptul că în discuţia cu primarii, nu s-a făcut referire la aceasta, deoarece sunt în derulare măsurile de organizare a comisiei în termenul legal”, a transmis Chiriac.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro