Aşa cum a anunţat în prealabil, Primăria Brăila a început, în dimineaţa zilei de vineri, 19 august, operaţiunea de demolare a terasei care ocupa, de mai bine de 10 ani, câteva sute de metri pătraţi din domeniul public, la capătul străzii Vadul Spitalului, lângă Baza Nautică. O echipă formată din circa 30 de angajaţi ai Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală, coordonată de viceprimarul Alexandru Jantea, a purces la treabă, fix la ora 9.00, cum fusese programat. Anunţată ca o acţiune în forţă, operaţiunea s-a derulat calm şi fără nicio grabă. Deşi au venit la faţa locului cu un buldoexcavator, cei de la SUPAGL au preferat să facă totul manual, iar ritmul de lucru a provocat comentarii maliţioase din partea trecătorilor care s-au nimerit în zonă şi s-au oprit să privească de pe margine. "Băi băieţi, voi aveţi două viteze: încet şi tiptil. Dacă lucraţi în ritmul ăsta vă prinde iarna aici!", a spus un mucalit aflat lângă reporterul nostru.
Viceprimarul Alexandru Jantea a explicat, însă, că se lucrează cu grijă pentru ca materialele din care a fost construită terasa - scânduri, stâlpi de lemn, tabla de pe acoperiş etc - să nu fie distruse. Asta în ideea de a i se da posibilitatea proprietarului să îşi recupereze bunurile. "Vom depozita aceste materiale în aşa fel încât ulterior proprietarul să şi le poată ridica, prin plata unei sume care ar reprezenta depozitarea lor şi costurile operaţiunii de demolare", ne-a declarat viceprimarul Jantea.
Ieri, proprietarul terasei nu a fost prezent în timpul operaţiunilor de demolare, deoarece lipseşte din localitate. Acesta a fost reprezentat, însă, de cineva care, în primă instanţă, a încercat să se opună demolării, susţinând că are un document din care reiese că procedura nu este făcută conform legii. Cum demersul său nu a avut succes, iar reprezentanţii Primăriei şi-au continuat treaba, reprezentantul patronului nu a mai comentat nimic, ocupându-se în schimb de recuperarea dozatoarelor de suc şi cafea care încă se mai aflau în incinta terasei, pentru a le transporta într-o altă locaţie. Ca să fie totul clar, viceprimarul Alexandru Jantea a precizat: "Proprietarul a fost notificat în prealabil că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, îi vom desfiinţa construcţia întrucât era în ilegalitate, ocupând domeniul public abuziv. Din punct de vedere legal, toată procedura a fost respectată".
Avertismentul lui Dragomir
La rândul său, primarul Marian Dragomir ne-a declarat că demolarea respectivei terase trebuie privită ca un avertisment serios de toţi patronii care se află în aceeaşi situaţie. "Susţin dezvoltarea afacerilor locale, dar acestea trebuie să se desfăşoare cu respectarea prevederilor legale, respectiv încheierea unor contracte de concesiune sau închiriere a terenului de pe domeniul public, obţinerea autorizaţiilor de construire, plata taxelor către administraţia locală, plata utilităţilor către furnizori şi obţinerea tuturor avizelor de funcţionare. Nu am avut nicio plăcere să semnez dispoziţia de demolare a acestei terase neautorizate de ani de zile, dar pentru a avea un oraş frumos şi curat e necesar să luăm măsuri mai radicale. Astăzi (vineri n.n.) am dat un semnal, astfel încât toţi cei care sunt în această situaţie să înţeleagă că trebuie să se autorizeze cât mai urgent, pentru a funcţiona legal. În caz contrar, va trebui să elibereze amplasamentul pe care îl ocupă", ne-a declarat primarul Dragomir.
În ceea ce priveşte solicitarea barcagiilor ca în locul terasei demolate să li se ofere o altă posibilitate de a sta la adăpost în zilele caniculare sau ploioase, primarul promite că va rezolva şi această problemă. "Vom prinde în bugetul pentru anul viitor suma necesară pentru construirea unor chioşcuri din lemn, cu un aspect deosebit, în mai multe zone de promenadă din oraş. Un astfel de chioşc va fi amplasat şi pe faleză, în apropierea Bazei Nautice, pentru a putea fi folosit de proprietarii de bărci, care obişnuiesc să se întâlnească şi să discute zilnic în acea zonă", ne-a spus Dragomir.
După cum v-am mai informat, Primăria mai are în vizor încă o terasă ce ocupă de mai mulţi ani o suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi pe faleza Dunării, în apropierea locului unde este ancorată de obicei nava prezidenţială "Mureş". Este vorba despre terasa fostei firme "Matteo", care nu mai este funcţională de circa doi ani, iar în prezent este pusă sub sechestru. "Urmăm toţi paşii legali, pentru a desfiinţa şi această terasă. Lucrurile sunt ceva mai complicate, din cauza sechestrului existent, însă procedura este în desfăşurare", ne-a precizat primarul Dragomir.