Mergi la conţinutul principal

«Arta sinuciderii»- carte document

Miercuri, de la ora 11.00, la Casa Memorială „Panait Istrati" din Grădina Publică, a avut loc lansarea cărţii document "Arta sinuciderii" de Doru Viorel Ursu. Evenimentul, organizat de Muzeul Brăilei Carol l, a fost moderat de prof. univ. dr. Ionel Cândea şi s-a bucurat de prezenţa iubitorilor de carte din oraş şi a câtorva autorităţi locale, printre care şi prof. Viorel Mortu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean.
Martor şi judecător al evenimentelor din anii 1989 - 1991, fostul ministru Doru Viorel Ursu a surprins perioada respectivă dintr-o perspectivă nouă, iar volumul lansat ieri la Brăila reprezintă rodul muncii sale de opt ani, împreună cu Ana Maria Săndulescu, pentru a reda o istorie necosmetizată a românilor, bazată pe documente de arhivă, studiate de autor şi redate integral. Documentele sunt însoţite de o analiză foarte lucidă şi la obiect asupra acelor evenimente, dar şi asupra rolului şi rostului României atât în plan european, cât şi global.
„Dacă ar putea vorbi, Burebista, Decebal, cnejii şi voievozii căzuţi sub securea gâdelui, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, cu glasurile tremurătoare ale celor patru fii daţi călăului sub ochii tatălui, Alexandru Ioan Cuza şi Nicolae Ceauşescu, conducători vremelnici ai destinului românesc, ne-ar putea povesti despre trădare, nimicnicie, laşitate şi destin hotărât în alte zări. O dramă care, din păcate, tulbură istoria românilor până în zilele noastre, împiedicându-i, între atâtea adversităţi care-i divizează şi dezbină, să-şi regăsească unitatea în jurul unui destin comun, coerent şi binefăcător. Disoluţia autorităţii, a instituţiilor, a statalităţii înseşi, nu tulbură pe nimeni. A fost greu pentru români şi pentru România, dintotdeauna, dar şi acum. Am dezgropat documente de prin arhive prăfuite pentru restituirea istoriei reale: «Nosce te ipsum. Cunoaşte-te pe tine însuţi!». Spovedania unui popor. Primul pas spre mântuire şi viitor", afirmă Doru Viorel Ursu.
După cum a subliniat prof. univ. dr. Ionel Cândea, "Arta sinuciderii" exemplifică o teză potrivit căreia, de la gestul sinuciderii lui Decebal, istoria românilor a stat mereu sub semnul implacabil al acestui mod de a suprima viaţa. Acelaşi lucru l-a afirmat şi Ana Maria Săndulescu, precizând că această carte conţine scene destul de dure, destul de greu de suportat. "Sigur că porneşte de la ideea războiului românilor cu românii şi a faptului că noi, ca şi naţiune, ne sinucidem câte puţin în fiecare zi. Nu este neapărat un titlu prea vesel «Arta sinuciderii», dar este o realitate despre care trebuie să ţinem cont, ca să învăţăm din greşelile făcute în trecut şi să ştim ce să facem în viitor".
La finalul acestei emoţionante întâlniri, Doru Viorel Ursu a afirmat că la Brăila a avut parte de cea mai frumoasă lansare de carte, în urmă cu un an de zile şi că s-a întors în oraşul de la Dunăre cu plăcere. "Recunosc că am plagiat istoria românilor. Românii au făcut cartea, eu doar am semnat-o. Cartea va mai avea un volum, după care va urma «Arta trădării». Pe copertă este scena sinuciderii marelui rege Decebal. Dar, dacă tinerii nu cunosc scena, înseamnă că este o sinucidere prin cultură, prin învăţământ. Arta sinuciderii este când ne pleacă tinerii din ţară, când ne pleacă medicii...Decembrie 89 a însemnat sinucidere. Ca ministru de Interne, am căutat teroriştii, dar mi-am dat seama că nu există. A fost manipulare şi au murit mii de oameni... Arta sinuciderii este istoria reală a românilor", a concluzionat Doru Viorel Ursu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro