«Afaceri de familie» în Primăria Ianca | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Afaceri de familie» în Primăria Ianca

* este ceea ce a acuzat un cititor al cotidianului ”Obiectiv - Vocea Brăilei” care a dorit să își păstreze anonimatul, însă a ținut să atragă atenția asupra unei afaceri pe care viceprimarul orașului Ianca, Mircea Mircescu, ar dori să o deruleze "la limita legii" * acesta a acuzat că Primăria Ianca urmează să scoată la licitație ”cu dedicație” un teren de aproape 2.000 mp, pentru ca soția vicelui să își realizeze o stație ITP * asta în condițiile în care fiul lui Mircescu lucrează la RAR * viceprimarul a afirmat că este vorba despre același teren pentru care a fost acuzat de conflict de interese de către ANI și unde a câștigat procesul (hotărârea nu este definitivă) și a recunoscut acuzațiile, însă suține că totul este legal

 

Afacerile de familie ale viceprimarului orașului Ianca, Mircea Mircescu, au ajuns din nou în spațiul public. Dacă anul trecut, acesta a fost acuzat de inspectorii ANI că s-a aflat în conflict de interese după ce a votat o hotărâre, în 2017, privind închirierea unui teren către firma unde soția sa este asociat unic și administrator, acum a primit acuzații din partea unui cetățean, privind o altă ”afacere de familie” realizată cel puțin ”la limita legii”, însă în mod cert imorală. Un cititor al cotidianului ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, care a dorit să rămână anonim, ne-a sesizat că ”în curtea” Primăriei orașului Ianca, lucrurile se aranjează în așa fel încât aleșii locali să beneficieze de diverse avantaje. Mai exact, faptul că s-ar ”aranja ploile” pentru ca familia viceprimarului Mircea Mircescu să pună mâna pe un teren de aproape 2.000 mp din zona fostului CAP, la ieșire din localitate, pentru 49 de ani. Pe scurt, Consiliul Local al orașului Ianca, va dezbate într-o ședință ordinară ce va avea loc, astăzi, la Casa de Cultură, la ora 15:00, un proiect de hotărâre privin organizarea unei licitații pentru concesionarea unui teren din domeniul privat administrat de consiliul local, cu scopul ca acolo să se realizeze obiectivul: ”Stație pentru inspecție tehnică periodică - ITP a auto/vehiculelor supuse înmatriculării/înregistrării”. Inițiatorul proiectului, așa cum informează documentația aflată pe site-ul Primăriei, este primarul Fănel George Chiriță, iar comisia de specialitate nr. 1 a dat deja aviz de legalitate. Ei bine, cel care a făcut sesizare privind posibilele ”afaceri de la Primăria Ianca” a dorit să atragă atenția că acest teren este scos la licitație ”cu dedicație”, chiar la cererea soției viceprimarului, care deține firma ”Famirali Impex” SRL. Ba mai mult, că fiul vicelui lucrează la Registrul Auto Român (RAR) în Brăila, ceea ce poate ridica mari semne de întrebare privitoare la legalitatea viitoarei afaceri de familie.

Mircescu s-a arătat surprins de acuzații și susține că totul este cât se poate de legal. Acesta a recunoscut că soția sa intenționează să participe la licitația acestui teren, dacă se va aproba concesionarea, ba chiar și că fiul său lucrează la RAR, însă cu precizarea că s-a interesat și nimeni nu interzice ca o rudă de gradul I al unei persoane angajate la Registrul Auto să dețină o stație ITP. De asemenea, a dorit să puncteze că este vorba despre același teren în jurul căruia s-a judecat cu inspectorii ANI, după ce a fost acuzat de conflict de interese. Mircescu susține că a câștigat procesul, la Curtea de Apel Galați, însă decizia nu este definitivă. De altfel, atât primarul George Chiriță, cât și secretarul orașului Ianca, Alexandru Sterian, au dorit să explice faptul că Primăria nu are nicio legătură, ci doar încearcă să organizeze la o licitație pentru un teren, licitație la care poate veni orice ofertant, pentru dezvoltarea unei afaceri în zonă.

 

Ce spune proiectul

Potrivit datelor din proiectul de hotărâre care urmează să fie dezbătut în ședința de astăzi a Consiliului Local Ianca și care este postat pe site-ul Primăriei, Alina Maria Mircescu, soția viceprimarului Mircea Mircescu, a transmis o adresă în calitate de administrator al SC Famirali Impex SRL pentru a solicita demararea acestei proceduri. De altfel, după cum ne-a explicat chiar vicele, acel teren a fost închiriat până acum, pentru 10 ani, tot către firma soției sale, însă Codul Fiscal nu permite realizarea de investiții într-un astfel de cadru, așa că familia lui Mircescu a renunțat la chirie și a solicitat concesionarea terenului respectiv. Tot din documentație aflăm că terenul respectiv este situat în orașul Ianca, Strada Viilor-Cvartal 27, Parcela 1.366-Lot 2, cu suprafață de 1.930 mp. După cum se explică în referatul de aprobare, acesta face parte dintr-o suprafață mai mare de 7.721 mp (formată din trei loturi), care fusese scoasă la licitație în trecut de Primăria Ianca pentru închiriere. Prețul minim de pornire a licitației este propus la 0,95 lei/mp/an, iar redevența rezultată în urma acesteia se va indexa anual în funcție de rata inflației comunicată de Direcția Regională de Statistică Brăila. Concesionarea, potrivit proiectului, se va face pe 49 de ani de la data încheierii contractului, cu drept de prelungire în condițiile legii.

 

Mircescu recunoaște că soția sa vrea stație ITP și că fiul său lucrează la RAR, dar susține că nu este nimic ilegal

Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, viceprimarul orașului Ianca, Mircea Mircescu s-a arătat surprins de acuzațiile care i se aduc, precizând că nu are de gând să facă nimic ilegal.

”Este același teren pentru care m-am judecat cu ANI și am câștigat la Curtea de Apel la Galați anul trecut, undeva prin august. Decizia încă nu este definitivă, e adevărat. Acest teren a fost închiriat către SC Familiari Impex SRL, firma soției mele și ea vrea să deschidă o stație ITP, exact acolo. În schimb, legea spune că pe terenuri închiriate nu se poate construi. Acest contract de închiriere pe care îl avea SC Familiari s-a reziliat. Acum se scoate din nou la licitație acel teren, dar pentru concesionare. Se scoate la licitație și poate să vină oricine. Nu este nicio șmecherie. Eu nu văd unde este problema și această sesizare.... Mă rog, așa este lumea: rea, invidioasă. Eu v-am spus care este realitatea”, a declarat Mircescu.

Întrebat dacă fiul său lucrează la RAR Brăila și dacă deschiderea unei stații ITP ca afacere de familie nu este ilegală în acest context, vicele a punctat că nu se pune problema, deoarece nu fiul său este administratorul firmei.

”Da (n.r. - lucrează la RAR Brăila), dar ce legătură are una cu alta? Nu este incompatibil. Noi chiar ne-am interesat. Ar fi incompatibil în momentul în care ar deține el stația ITP. Dar dacă o rudă, fie ea și de gradul I, deține așa ceva, nu are nicio legătură. Ce legătură are? Nu este incompatibil. Pentru că dacă era cazul, vă spun sincer că nici nu încerca soția să facă această stație. Ăsta este un proiect. Nu s-a început nimic. Deci nu înțeleg unde este problema. Lumea asta... să nu faci nimic, că Vezi Doamne... și alții sunt care lucrează la Finanțe și soțiile lor dețin magazine, câte și mai câte. Care este diferența? Asta nu mai este incompatibilitate?! (...) Acolo este fostul CAP. Sunt multe terenuri. Poate oricine să ia. Nu e vorba doar despre acest teren. Sunt vreo 5-6 hectare. Nu că este «terenul viceprimarului»! Eu vă spun realitatea”, a mai adăugat sursa citată.

Întrebat despre procesul cu ANI, acesta a precizat că a câștigat la Curtea de Apel Galați, însă decizia nu este definitivă. În acest context, vicele a dorit să puncteze că nu are de gând să participe la vot în cazul proiectului privind demararea licitației pentru terenul unde s-ar realiza stația ITP.

”Vă dați seama că eu nu voi participa la vot. Vi se pare corect să particip? Atunci am votat, dar interesul acela a apărut după un an de zile față de ceea ce votasem eu inițial. Am vrut să facem o spălătorie auto. Dar dacă nu am reușit să obținem fonduri europene, societatea a renunțat. Și acum încercăm, tot prin fonduri europene, să facem această stație. Dacă societatea obține fondurile. Dacă nu? Asta e viața! Nu se mai face!”, a conchis Mircescu.

 

Primarul orașului Ianca susține că Primăria nu face nimic ilegal, doar scoate un teren la licitație pentru dezvoltarea unei afaceri

La rândul său, primarul orașului Ianca, PSD-istul George Fănel Chiriță a precizat că nu are de făcut decât un singur comentariu legat de acest episod: faptul că în ședința Consiliului Local nu se discută altceva decât scoaterea la licitație a unui teren.

”Cine participă la licitație?! Vom vedea când va fi scos. Dacă va fi aprobat. Pe problema cealaltă, cu viceprimarul, să știți că dumnealui a câștigat în instanță procesul cu ANI. Dar repet, în Consiliul Local se aprobă scoaterea la licitație. Conform legislației în vigoare dacă vreunul dintre consilieri intenționează să participe la această licitație, trebuie să nu participe la vot. Terenul acesta este în incinta fostului CAP, în afara orașului Ianca. Nu este nimic ilegal. Dacă soția viceprimarului va dori să participe la licitație, domnul viceprimar va trebui să nu participe la vot. Acesta este singurul inconvenient”, a afirmat Chiriță.

O explicație similară a venit și din partea secretarul orașului Ianca, Alexandru Sterian: ”Să ne înțelegem. Urmează să fie supus dezbaterii și aprobării, un proiect de hotărâre care are ca obiect organizarea licitației publice pentru concesionarea unui teren. Deci nu se concesionează către firma soției domnului viceprimar! Poate fi oricine câștigătorul licitației.    Într-adevăr, poate fi un conflict de interese dacă un ales local participă la adoptarea unei decizii, unei hotărâri, prin care poate să își aducă un surplus patrimoniului. Dar neparticipând la luarea deciziei - așa spune Codul Administrativ -, atunci nu este niciun fel de conflict de interese. Dar mă bucur că avem atenția asta. Pentru că sigur va fi o licitație serioasă acolo și vom obține bani mai mulți la bugetul local. Faptul că s-a creat această dezbatere publică acum, este foarte bine! Dar nu este nimic ilegal în toată această poveste. Domnul viceprimar ar încălca legea doar dacă ar participa la vot. Atunci devine conflict de interese și poate fi supus unei cercetări a Agenției de Integritate”.

Întrebat despre faptul că fiul viceprimarului lucrează la RAR în contextul în care familia sa intenționează să deschidă o Stație ITP, situație de la care a pornit cel care a făcut sesizarea, secretarul a afirmat că dacă ar exista un conflict de interese sau incompatibilitate la mijloc, acest lucru ar trebui verificat la Registrul Auto.

”Se poate vorbi despre moralitate. Este adevărat. Dumneavoastră îmi spuneți despre fiul dumnealui. Acum, eu nu știu ce treabă are fiul în toată povestea asta. Aici nu este problema noastră, că fiul domnului viceprimar lucrează la RAR. Hotărârea Primăriei este perfect legală. Eu de multe ori le cer consilierilor locali să spună dinainte dacă au vreun interes patrimonial, să nu participe și așa mai departe. Să nu apară situații de genul acesta. Conflictul de interese sau incompatibilitatea ar putea fi pe partea cealaltă, la RAR. Asta ar putea fi o discuție, dar nu ne privește pe noi la Primăria Ianca”, a conchis Sterian.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro