Festivalul "Zile şi nopţi de teatru la Brăila" a debutat în forţă şi la propriu, şi la figurat. Spectacolul din deschidere, prezentat, ca şi la ediţia precedentă, de Teatrul "Masca", a fost un prilej de distracţie maximă pentru toţi cei peste 400 de spectatori veniţi la Casa Tineretului.
"Acul cumetrei Gurton", o farsă ţărănească englezească, a fost transformată în teatru muzical cu elemente de acrobaţie, în care s-au combinat marionetele şi oamenii, în care toată lumea râdea, cânta şi dansa, inclusiv spectatorii. A fost unul dintre cele mai interactive spectacole, în care garantat, toţi spectatorii au uitat de griji, necazuri, probleme. Parodia, ironia, glumele cu dublu sens, cel de-a doilea neapărat sexual, au creat o atmosferă în care s-a râs cu lacrimi. Mihai Mălaimare, Olga Delia Mateescu, Anamaria Pîslaru, Sorin Dinculescu, Aurel Sorin Sandu, Bogdan Angelescu, Alina Crăiţa, Valentin Mihalache, Răzvan Teodorescu, Andrei Drăgulescu şi Haricleea Daniela Bădescu, împreună cu o echipă extraordinară de tineri au debordat de energie. Bucuria şi plăcerea jocului lor s-a transmis şi ultimului spectator. Dintr-o poveste extrem de simplă s-a făcut o bijuterie. Vecina Gurton, nevasta lui Hodge cel cu pantalonii rupţi în fund, pierde o sculă foarte importantă, cu care ea îşi câştigat traiul, acul său. Iar oamenii pornesc în căutarea acului scăpat din mână din cauza motanului ce poftea la strachina cu lapte. Pe fundalul acestei căutări febrile apare şi un ins cunoscut drept mincinos notoriu, Diccon, care învrăjbeşte pe cumătra Gurton cu vecina sa cu minciuni meşteşugite. Pantomima s-a combinat cu muzica şi dansul, iar încurcăturile, înfruntările au implicat şi spectatorii care s-au distrat copios. În final totul se lămureşte, acul este găsit şi lumea este fericită. Din distribuţie au mai făcut parte: Eugen Fetescu, Emilia Manea, Liana Pecican, Georgiana Vraţiu, Ana Maria Ioniţă, Iona Rufu, Robert Poiană, George Pupăză, Oana Dragnea, Iulia Dumitru. Regia este semnată de Mihai Mălaimare, scenografia îi aparţine lui Puiu Antemir, iar coregrafia, absolut extraodinară, a fost realizată de Ioana Macarie. Muzica şi ea excelentă, care a potenţat foarte bine situaţiile şi jocul actorilor, a fost creată de Răzvan Diaconu, iar costumele le-a creat Unda Popp.
Mai trebui amintit că în deschiderea festivalului, directorul teatrului, Lucian Sabados, a oferit primul trofeu al evenimentului primarului Aurel Simionescu, iar acesta, la rândul său a dedicat trofeul tuturor brăilenilor.
În aceeaşi seară, la sala Studio a fost prezentat spectacolul "Zic Zac", de Andrea Gavriliu, regizată de Ştefan Lupu, o producţie UNATC şi Godot Cafe Teatru Bucureşti şi aceasta aplaudată îndelung şi apreciată de spectatori. Scenografia i-a aparţinut Andreei Săndulescu, iar din distribuţie au făcut parte: Andrea Gavriliu, Ştefan Lupu, Gabriel Costin.
Festivalul "Zile şi nopţi de teatru la Brăila" este organizat de Primărie, Consiliul Local şi Teatrul "Maria Filotti".